Sport

Vålerenga og Rosenborg kranglet om annullert mål, men beste laget vant

(Vålerenga - Rosenborg 1-0). Bronsemedaljen henger og dingler i julegrana for Vålerenga etter at Aron Dønnum endelig traff. Dagen etter VIF-jentenes gullfest er det medaljeeim over Intility.

Bilde 1 av 3

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Skulle Rosenborgs scoring på overtid vært godkjent? Ja, mente de fleste. Nei, mente Dag-Eilev Fagermo. Og når man har studert tv-bildene mange nok ganger er det mulig å se sperretrekket til Erlend Dahl Reitan mot Henrik Bjørdal. Dommeren rakk å blåse på det før Ivan Näsberg kunne fått straffe mot seg. Og før ballen gikk i mål. Men vi vil jo tro at også VIF ville reagert hvis det var motsatte farger på draktene.

Men slikt kok skal det være i kamper som dette. Dommeravgjørelser må vi leve med selv om Åge Hareide mente vel mange hadde gått mot Rosenborg nå. - På tide, er Fagermos frekke svar på det. Men totalt sett var det fortjent at Vålerenga vant. La oss holde oss til det. Og det skjedde på en kveld der Rosenborg faktisk var bedre enn på lenge.

Scoringen kom sent, men godt og på ekte Dønnum-vis. Når han får gå og gå langs 16-meteren er venstrebeinet hans til å stole på. Skuddet gikk så vidt innom Even Hovlands fot og antagelig var det avgjørende. Men poenget er at det skytes. Og Dønnum har fått beskjed av Fagermo om å bruke presisjon framfor kraft. Her lønte det seg.

Dermed er avstanden plutselig seks poeng ned til Rosenborg (en kamp mindre spilt), men det er jo sensasjonelt at Rosenborg går på sitt fjerde strake tap. Det har ikke skjedd siden 2005, forøvrig samme år Vålerenga ble seriemestere. Denne gang er det bronsen og Europaspill neste år det handler om.

Aslak Borgersrud fulgte kampen live. Les om dramaet her

Vålerenga skulle kjøre over Rosenborg etter pause etter at Dino Islamovic ufrivillig måtte i dusjen rett før pause. Og Vålerenga kjørte kampen og skapte sjansene, men slet med å fullføre. Dønnum sjøl prøvde, innbytter Bård Finne kunne scoret på sitt første touch, men de måtte altså vente til det bare var et drøyt kvarter igjen. Og laget har ikke tapt siden 27. september og det merkes i poengkontoen.

Oppgjørene mellom disse to lagene har alltid et preg av lett tungvekt. Både på bane og tribune. Slik ble det denne gangen også.

Nå fikk dagens utsendte av Klanen lett spill i det henseende, men de fikk nok å engasjere seg i. Dommer Sigurd Kringstad slet med å finne nivået for gule kort og ga et tidlig et til Rosenborg-spiss Dino Islamovic. Det endte i to gule og rødt rett før pause. Hvordan ville det påvirke annen omgangen? Vi hadde notert 2-2 i målsjanser for pause.

Åge Hareide gikk til annenomgangen kraftig irritert etter dommeravgjørelsen og han hadde jo et poeng. Oppgaven ble jo ikke enklere med en mann i undertall. Han sa han var lei av norske dommere, men dem må han venne seg til. Utfordringen er å få dem bedre.

Når to så sterke lag har gått tre kamper hver uten seiere, ble det noe avventende over en 1. omgang der Rosenborg hadde mye ball, men uten å skape mye. Markus Henriksen og Per Ciljan Skjelbred er tungvektere i norsk sammenheng, men de slet med å bryte ned Vålerengas forsvar som fortsatt ble ledet av Johan Lædre  Bjørdal i Tollås Nations skadefravær. Sistnevnte bekreftet til Dagsavisen at det var hamstringskaden som sendte ham på tribunen.

Les også: Fagermo krysser fingrene for at kapteinen blir: – En fantastisk person (+)

Med elleve mot ti mann skulle Vålerenga gå i strupen på Rosenbrg etter pause. Det lyktes de med i startfasen da de presset Rosenborg helt tilbake og Vidar Örn Kjartansson fikk avgårde sin første gode avslutning. Var det en antydning av hva som ville komme?

Svaret var ja.

Felix Horn Myhre fikk kveldens lengste innbytte da han måtte erstatte vesntreback Samuel Adekugbe allerede etter fire minutters spill. Horn Myhre løste den oppgaven veldig greit. Bredden i troppen er helt avgjørende.

Rosenborg fikk annullert scoring på overtid. Og det ble den store snakkisen i intervjusonen etterpå der alle hadde oppfatninger, men få hadde svaret. Sannheten er at det kunne blitt blåst på tre-fire situasjoner og dommeren valgte den første han så. Det er isolert sett helt riktig. Så kan Rosenborg irritere seg grønne over at han valgte den og ikke Ivan Näsbergs livtak i neste trekk.

Allerede torsdag er det ny vrien kamp mot Viking i Stavanger. Mange ble slitne og lettere skadet igjen denne kvelden. Fagermo sier til oss at han må rullere på laget. Men han er veldig fornøyd med å se at Johan Lædre Bjørdal har gått inn i rollen til Jonatan Tollås Nation på en veldig trygg måte. I Stavanger blir det viktigst å unngå tap før man kan avslutte med stil hjemme mot Start to dager før nissen kommer.

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Mer fra Dagsavisen