VIF-spillerne jubler etter å ha reddet plassen i siste serieomgang, For nesten tomme Ullevaal-tribuner. FOTO: BERIT ROALD/NTB SCANPIX

Vålerenga i økonomisk krise

FOTBALL: Vålerenga ser ikke ut til å finne veien ut av det økonomiske uføret. Nå varsler klubben kutt i spillerlønningene.

- Vi har kuttet ti millioner allerede, og vi skal kutte ti millioner til. Det er klart dette er en alvorlig situasjon. Vi er nødt til å se på alle kroner som går ut av klubben, sier Åge Petter Christiansen, styreleder i Vålerenga Fotball, til Dagsavisen.

Før sesongstart drømte VIF stort om jubileumsåret 2013. Fasiten ble en helt annen. 11.-plass i serien, tilskuersvikt og økonomisk krise er de kalde fakta for den skakkjørte 100-åringen fra Valle.

Investorhjelp

Det var Dagbladet som var først ute i går med nyheten om at VIFs økonomiske krise hadde forverret seg. Ifølge avisen vil investor Tor Olav Trøim kun gå inn med midler hvis spillergruppa aksepterer et lønnskutt på 20 prosent.

Ifølge TV 2 har Trøim også tidligere i høst bidratt økonomisk slik at VIF har klart å utbetale lønninger.

Styreleder Christiansen bekrefter at klubben i lang tid har vært i dialog med spillerne angående lønnskutt.

- Hvor trygg er du på at dere klarer å overholde lønnsforpliktelsene ut året?

- Jeg er trygg på at vi klarer å få i stand avtaler for en trygg drift videre, svarer Christiansen kryptisk.

NISO involvert

Styrelederen er opptatt av en ryddig dialog med klubbens spillere og øvrige ansatte.

- Vi skal behandle folk med respekt. Likevel er vi nødt til å se på kostnadene i hvert ledd, sier Christiansen til Dagsavisen.

Utøverorganisasjonen NISO er allerede koblet inn i saken. Det bekrefter NISO-leder Joachim Walltin overfor Dagbladet.

- Jeg kan bekrefte at vi er informert om situasjonen, og vi har snakket med klubben og spillerne, sier Walltin.

Dagbladet har også vært i kontakt med Kristofer Hæstad fra VIFs spillerutvalg. Han varsler pressemelding om saken i dag.

Tilskuersvikt

VIF har hatt en inntektssvikt på 15 millioner i 2013. Grunnet svake resultater på banen har også tilskuerne uteblitt. I tillegg har mangelen på hovedsponsor svidd økonomisk.

- Det er trist at dette skjer innen fotballøkonomien, men det tristeste er at vi ikke har spilt god fotball, sier Åge Petter Christiansen.

Vålerenga har i høst jobbet steinhardt for å få et bærekraftig 2014-budsjett på plass.

- Budsjettarbeidet for 2014 er krevende. Vi sikter oss inn på et budsjett i balanse på rundt 100 millioner for 2014. Vi har lagt til grunn et realistisk inntektsnivå for 2014 ut fra de forutsetningene vi kjenner per dags dato. Det betyr at vi har justert ned måltallene både for publikum og kommersielle avtaler, sier daglig leder i Vålerenga Fotball, Stig-Ove Sandnes.

Talentsatsing

Hvis Vålerenga blir nødt til å kutte i spillerlønningene, ligger det i kortene at yngre og billigere krefter må slippe til. Det ser ikke trener Kjetil Rekdal på som en ulempe.

- Vi må de neste årene satse på unge, norske talenter. Vi må bygge opp et langsiktig fundament der Vålerenga Fotball skal ha som mål å ha rundt ti landslagsspillere på A-, U23- og U21-landslagene, sier Rekdal.

Foran 2014-sesongen ligger det an til at fire-fem av Vålerengas egne talenter blir hentet opp på permanent basis på førstelaget.

For spillerne det gjelder, kan det bli en riktig så fin førjulsgave. Om julenissen er like snill når det gjelder å rydde opp i klubbkassa, er et helt annet spørsmål.

are.kolstad@dagsavisen.no