Sport

Vålerenga i minus – ser pluss

Vålerengas fotballdrift går i minus. Færre spillersalg og høyere driftsutgifter på stadion er hovedårsakene.

VALLE (Dagsavisen): I mars er det årsmøter i Vålerenga Fotball Elite og AS, og på månedens nest siste dag er det serieåpning mot Mjøndalen.

Nå har medlemmene fått tilsendt årsmøtepapirene, og der er det lite dramatikk å lese seg til.

Les også: Han er én av Deilas nøkkelspillere: - Er så glad vi fikk ham

3,3 millioner

For det minustallet VIF har meldt inn til Norges Fotballforbund og som revisor nå har godkjent er et samlet underskudd på fotballdriften i klubben på 3,3 millioner kroner for 2018.

Året før var overskuddet 39.000 kroner (!).

At klubben ikke går på en større smell, skyldes bidrag fra hovedinvestor Tor Olav Trøim gjennom selskapet Magni Sports.

– Ja, vi er fortsatt helt avhengig av et betydelig millionbeløp derfra, men Trøim er et aktivt styremedlem som følger driften nøye. Og vi jobber hver dag for å få en bærekraftig økonomi i klubben, sier Vålerengas øverste sjef, Erik Espeseth til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Store strømutgifter

Vi sitter på kontoret hans på Intility Arena og Dagsavisen får som første eksterne aktør et innblikk i økonomien som nå sendes ut til medlemmene.

– Hva skyldes minustallene?

– I 2017 hadde vi store salg (Sander Berge, Ghayas Zahid), i fjor hadde vi en svært tung vinter og tidlig seriestart og en varm sommer som gjorde at driftsutgiftene på Intility ble mye høyere enn forutsatt, faktisk opp mot to millioner. Strømutgiftene både vinter og sommer eskalerte, sier Espeseth, som ser med skepsis på snøen som daler ned utenfor vinduene igjen.

For nå er undervarmen skrudd på og da renner kronene ut.

For å minske underskuddene er det kuttet i administrasjonen og i støtteapparatet. En treningsleir ble også fjernet.

Kuttet i alle kroker

– Vi har kuttet kostnader for 5,8 millioner. Det viktigste har vært å skjerme konkurransekraften på banen. Det er den vi skal leve av. Og vi er allerede snart i mål med spillersalg, samtidig som bedriftsmarkedet går kraftig opp. Sammenlignet med 2015 har inntekter fra bedriftsmarkedet økt med 20 millioner og i år er vi allerede snart på budsjett, sier Espeseth.

Den siste måneden har det skjedd mye med spillerstallen og det forklares med nøye planlegging og tålmodighet i den sportslige ledelsen.

Les også: Nå skal «Chiddi» bli en målscorer også

Kontinuitet

– Alle kan se hva vi har fått inn. Toppscoreren er solgt. Og vi har spennende spillere på utleie. Og, ja, vi har kontinuitet i stallen, fra 2017 til -18 var det bare 3-4 spillere med fra det laget som spilte mest, nå kan vi i hvert fall telle sju. Vi har en målsetting om Europa i 2020, men vi budsjetterer med en 6. plass igjen. Og 4. runde i cupen. Alt som blir bedre enn det er en bonus, sier Espeseth, som forteller at styret ville ha en realistisk budsjettering for 2019.

Og det budsjettet ender opp med et beskjedent overskudd på 133.000 kroner.

Publikum

I fjor hadde VIF et publikumssnitt på 9.180, en nedgang på fem prosent. Alt dette ble kompensert av sponsormarkedet der inntektene økte med 22 prosent (ca. 8 millioner kroner). Det siste er en veldig vekst.

– I 2017 hadde vi også en ekstra million på grunn av semifinale i cupen og også showkampen mot Manchester United ga oss et millionoverskudd. Når vi legger sammen alt dette, sier det seg selv at det er en forventet nedgang, sier han.

Helt presist er Vålerenga Fotball Elite 106.000 i pluss, aksjeseselskapet er 3,4 millioner i minus.

– Vi jobber fortsatt for å kunne drive klubben på egen kjøl, men vi er fortsatt et godt stykke unna det, innrømmer han.

Budsjett 2019 i forhold til resultat 2018 er lagt opp til en forbedring på 3,4 millioner kroner.

Men det forutsetter et tilsvarende bidrag fra Magni Sports i år som i fjor.

Les også: Vega håper på bedre tider i VIF: – Det var litt vanskelig i Brann

Ser muligheter

– For hver spiller som fra nå av selges, vil være ren pluss for oss, sier Espeseth som ikke vil ut med hva det budsjetteres med av spillersalg.

For det markedet lever sitt eget liv. Og alle spillerne er i prinsippet til salgs hele tida. Etter styremøtet i desember ble det bestemt å gjøre grep for å kutte kostnader. Og da ble det nedbemanning i administrasjonen.

– Og vi så etter alle kostnader. Var det nødvendig å vaske kontorene hver dag?, for å ta et eksempel.

– Dessuten begynner mange tiltak nå å virke. OBOS er en svært aktiv aktør i prosjektet «Engaland», i tillegg har vi nå sigert tillesavtaler med 16 klubber. Og DNB har nettopp forlenget sin avtale som klubbens generalsponsor, sier VIF-sjefen.

Klubben mangler bare 250 sesongkortsalg i forhold til budsjett og ligger foran sammenlignet med pfjoråret. Det skal løse seg de neste ukene.

– Vi legger opp til et konservativt budsjett. I 2017 hadde vi også den utsolgte åpningskampen, noe som ikke skjedde i fjor. Oppsummert: Bedriftsmarkedet er ok, spillersalg er ok, sesongkort ok. Vi har større innsikt i hva stadion krever. Truslene er få, mulighetene er mange, sier Espeseth, som understreker at inntektene også øker betydelig for hver plass man erobrer bedre enn 6.-plassen fra i fjor.

Og skulle man lykkes med sine Europa-ambisjoner vet man jo hvilke muligheter som åpner seg.

– Blir det flere spillere inn før seriestart?

– Vinduet er er fortsatt åpent, hvis vi plutselig selger en spiller, må jo kanskje en erstatter inn. Men vi ser vel nå at Ronny er veldig nær den kjernetroppen han ønsker seg.

Vålerenga er fersk seriemester i ishockey. Mot alle odds...

Mer fra Dagsavisen