Sport

Vålerenga halter videre i medaljekampen

KOMMENTAR: (Vålerenga - Sarpsborg 1-1). Da Vålerenga tok seriegull i 2005 spilte de de seks siste kampene uten å vinne. Denne gangen kan de ta bronsemedalje på samme vis. Men oppskriften er ikke å anbefale.

Kommentar

Les også livebloggen fra kampen her

INTILITY ARENA (Dagsavisen): Akkurat nå er Vålerenga mindre svake enn Rosenborg, og det holder dem inne i medaljekampen i Eliteserien. Men bakfra kommer både Kristiansund og Odd og vil gripe det ribbestykket som ligger der. Hvem vinner denne kampen bitte lille julaften, som serieavslutningen nå er flyttet til?

Vålerenga kom fra 1-1 i Ålesund og skulle vise ny energi mot laget de aldri har slått på Intility. Hva vi fikk se? Et Vålerenga som gikk seg fast i sarpeblokka, ble stående stille i Oslokulda og levde opp til fotballkamp første søndag i advent: Hvem skulle tenne det første lyset?

Svaret fikk vi på overtid. Først Ivan Näsbergs herlige utligning, kanskje via ryggen til Felix Myhre, så offside-avblåsningen på enda mer overtid. Men det er sent å sette fyr på kampen fem minutter på overtid. Men det viktigste er at den kommer. Sarpsborg-keeperen ville ha frispark ved scoringen, VIF ville ha seiersmålet også. Vi fikk i hvert fall noe å snakke om med en litt bedre følelse da lysene slukket.

Dessverre var det ingen som hadde husket fyrstikkene før det. Vel, nok med julemetaforer nå, men hvorfor gikk det slik? Fordi kreativt spill mot etablert forsvar krever en bevegelse og hurtighet som skaper åpninger. Motstanderen må spilles svimle. Alt dette manglet, særlig i første omgang. Men dette kampbildet vil oppstå oftere, særlig her, hvis Vålerengas ambisjon er å bære i toppen. Og det målet ligger fast.

Kommentaren fortsetter under bildet 

Oslo 20201129. 
Ole Jørgen Halvorsen scorer 0-1 til Sarpsborg 08 under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Sarpsborg 08 på Intility Arena.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ole Jørgen Halvorsen (nr. 7) scorer igjen på Intility arena mot Vålerenga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Joda, det gnistret på helt annet vis etter pause da Aron Dønnum smalt både ballen og seg sjøl i stanga og Kjartansson sendte en rakett over. Det var et signal om noe som kunne komme. Pausepraten hadde virket. Men ballen gikk ikke i mål før vi var i ferd med å pakke sammen.

Og selvfølgelig måtte det skje mot Sarpsborg 08, dette laget som åpenbaft stortrives på Oslo øst. Alt de tar i her, lykkes.

Sarpsborg stjal hele festen her da arenaen ble åpnet høsten 2017 og bare få dager senere kom de tilbake og stoppet Vålerenga i semifinaen i cupen også. De er festbremsens fremste ambassadører. Så får vi se om dette poengtapet blir avgjørende til slutt for VIF.

Og siden har Sarpsborg reist fra lysslottet på Valle uten tap hvert eneste år. De har endog angrepet. Men det var aldri meningen denne kvelden for et lag som kaver i bunnstriden.

Nå hadde de en langt mer defensiv plan, for trener Mikael Stahre var det tross alt første besøk her. Og hvordan skulle de nærme seg dette laget som tross alt ikke har tapt her i år? Ved å legge seg lavt, faktisk så lavt at vi måtte åpnet Vallhall hvis de skulle rygge ytterligere. Men resultatet var at de kneblet Vålerenga og scoret på sitt første skudd på mål.

Og hvem? Ole Jørgen Halvorsen selvfølgelig, mannen som scoret det første målet for Sarpsborg i åpningsfesten også. Denne gangen var han spissreserve. Resten av laget besto stort sett av forsvarsspillere i alle ledd.

Mens Vålerenga lette etter nøklene og aldri fikk åpnet døra, var østfoldingene nærmest til å doble ledelsen rett før pause. Vålerenga kunne bokføre sin mest målfattige omgang på hjemmebane i 2020. For Vidar Örn Kjartanssons første avslutning etter 42 minutter var det første som kunne blitt en målsjanse i denne omgangen.

Kommentaren fortsetter under bildet 

Oslo 20201129. 
Sarpsborg 08s Anton Salétros og Vålerengas Ivan Näsberg under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Sarpsborg 08 på Intility Arena.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ivan Näsberg skapte Vålerengas største sjanse ved sin crosspasning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Da gikk det desto fortere etter pause da innbytter Bård Finne satte opp Aron Dønnum med en ett-touch og Dønnum satte kveldens største sjanse (som ikke ble mål) i stanga. Men det var det. Resten av forsøkene stanset opp på 16-meteren og de eneste som holdt trøkket oppe var de intense klansmedlemmene som sang seg varme denne iskalde kvelden. Bård Finne var en av få som skapte noe ekstra, inkludert VIFs fyrverkeri på overtd.

Allerede onsdag må Vålerenga opp i ringen igjen når de skal spille på naturgress på Nadderud mot Stabæk. Lette motstandere finnes ikke for Vålerenga akkurat nå, og den berømmelige medaljekampen og spill i Europa ligger i potten for hver kamp. Og i det regnestykket ligger atskillige millioner med kroner også. Rosenborg er neste motstander  på Valle og det kan bli en ren bronsefinale mellom to lag på felles nedtur. Men da må man ta poeng i andre kamper også.

KAMPFAKTA

Vålerenga – Sarpsborg 1-1 (0-1)

Intility arena: 200 tilskuere.

Mål: 0-1 Ole Jørgen Halvorsen (19), 1-1 Felix Myhre (90).

Dommer: Tore Hansen, Feda.

Gult kort: Mohamed Ofkir, Sarpsborg.

Lagene:

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Christian Dahle Borchgrevink (Felix Myhre fra 83.), Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Henrik Bjørdal, Magnus Lekven (Matthías Vilhjálmsson fra 83.), Osame Sahraoui (Odin Thiago Holm fra 63.) – Aron Dønnum, Vidar Örn Kjartansson, Herolind Shala (Bård Finne fra 46.).

Sarpsborg (3-4-3): David Mitov Nilsson – Magnar Ødegaard, Bjørn Inge Utvik, Mikael Dyrestam – Sulayman Bojang, Nicolai Næss, Jordan Adéoti (Gaute Vetti fra 69.), Joachim Thomassen – Anton Salétros, Ole Jørgen Halvorsen, Tobias Heintz (Jonathan Lindseth fra 79.).

Eliteserien menn søndag, 26. runde: 

Bodø/Glimt – Rosenborg 5-1, Kristiansund – Strømsgodset 2-1, Mjøndalen – Stabæk 0-1, Molde – Haugesund 3-1, Vålerenga – Sarpsborg 1-1.

Spilt lørdag: Viking – Start 4-1 , Brann – Aalesund 3-1 .

Neste runde spilles kommende onsdag.

Mer fra Dagsavisen