Sport

Vålerenga gjør seg lite salgbare

(Molde - Vålerenga 4-1). Hvordan skal vi selge inn dette VIF-laget nå? Ja, de kan fortsatt ta medalje, men resultatene til nå lyver ikke.

KOMMENTAR

Man skal ikke krisemaksimere etter tre serierunder, og ettersom de fleste tipper Molde som seriemester, er ikke 1-4 på deres hjemmebane noe VIF-sjokk. Særlig ikke etter  0-4, 0-4 og 1-5 de tre siste årene. De mest velvillige vil til og med notere framgang. Og det var det vitterlig. Men det budskapet når ikke ut. For det var i år det skulle snu.

To tap på rad gjør noe med hele atmosfæren rundt laget. Årets prosjekt er å fylle opp Intility Arena og kjempe om medalje. Det kan de fortsatt klare. Men det blir igjen glissent mot Tromsø palmesøndag når den skjeve starten skal rettes opp.

Første omgang på Aker stadion: Vålerenga hadde ballen mest (60-40) og hadde en helt annen kvalitet i spillet enn i Kristiansund. Men et høystående VIF-lag inviterte Molde inn. En presis pasning fra Magnus Wolff Eikrem fra midtstreken inn i bakrom og Ohi Omoijuanfo fikk den plassen han trengte. Det var spilt fem minutter. – Jeg er raskere enn hva folk flest tror, sa han i pausen.

Men Vålerenga tilrev seg initiativet og skapte omgangens største sjanse etter et kjapt innkast fra Markus Nakkim. Matthias Vilhjalmsson fikk den sjansen han har ventet lenge på, men kom for tett på keeper. Inngangen til 2. omgang var positiv. Trenere og spillere var optimister.

Åtte minutter senere sto det 0-3. Det kunne stått 0-5. Den katastrofale åpningen av omgangen ble selvsagt helt avgjørende. Ja, Vålerenga reduserte kjapt da Markus Nakkim scoret sitt første mål i Eliteserien fra fem meters hold, ja Herolind Shala skjøt i stanga og Matthias Vilhjalmsson var for uselvisk når han kunne score sjøl. Men det var Molde som satte de sjansene de fikk.

Og det var den store forskjellen. Kunsten å sette egne sjanser. Det skiller topplagene fra de øvrige, og det bringer Molde til topps på tabellen. Selv Ole Gunnar Solskjær gledet seg nok over det i minuttene før han skulle sende sitt lag i Manchester ut mot Barcelona. Normalen tilsa jo at han skulle være her.

Det mest påfallende med VIF akkurat nå er at Mohammed Abu ikke er den dirigenten han var i fjor høst. Abu skal ikke slå feilpasninger. Han skal være pasningssikkerheten i dette laget.

Ronny Deila sa han hadde en merkelig følelse etter kampen. Han så at veldig var mye bedre enn mot Kristiansund og han så laget skape sjanser. Han så laget sitt tidvis dominere. Men det endte 1-4. Og det blir stående. På grunn av såkalt dumme feil. Med for mange dumme feil vinner man ikke fotballkamper.

Tilbake til markedsføringen. Å selge inn VIF i Oslo er helt avhengig av resultater. Det var bare nerdene som så oppgjøret onsdag kveld, og de så også de positive og negative hendelsene. Folk flest i Oslo er ganske likegyldige til dette laget når det ikke vinner. Slik er de enkle mekanismene i denne bransjen.

For trenerapparatet er eneste fokus å se på mulighetene, glemme hva omgivelsene snakker om og forberede neste kamp. Det er mot Tromsø palmesøndag og Brann i Bergen 2. påskedag. To seire gir ny glød, to tap gir ny krise. Slik er det å leve i toppfotballen.

KAMPFAKTA

Eliteserien onsdag (framskutt fra 15. serierunde): 

Molde – Vålerenga 4-1 (1-0)

Aker stadion: 6202 tilskuere

Mål: 1-0 Ohi Omoijuanfo (6), 2-0 Magnus Wolff Eikrem (50), 3-0 Eirik Ulland Andersen (str. 53), 3-1 Markus Nakkim (60), 4-1 Martin Ellingsen (81).

Dommer: Rohit Saggi, Drafn.

Gult kort: Eirik Hestad, Martin Bjørnbak, Andreas Linde, Magnus Wolff Eikrem, Molde, Johan Lædre Bjørdal, Sam Adekugbe, Vålerenga.

Lagene:

Molde (4-2-3-1): Andreas Linde – Kristoffer Haraldseid, Ruben Gabrielsen, Martin Bjørnbak, Kristoffer Haugen – Fredrik Aursnes, Martin Ellingsen – Eirik Hestad, Magnus Wolff Eikrem (Fredrik Sjølstad fra 75.), Eirik Ulland Andersen (Mattias Moström fra 66.) – Ohi Omoijuanfo (Leke James fra 85.).

Vålerenga (4-2-3-1): Adam Larsen Kwarasey – Markus Nakkim, Johan Lædre Bjørdal, Jonatan Tollås Nation, Sam Adekugbe – Mohammed Abu, Magnus Lekven (Fitim Azemi fra 77.) – Deyver Vega (Herolind Shala fra 61.), Chidera Ejuke, Bård Finne (Aron Dønnum fra 61.) – Matthías Vilhjálmsson.

Mer fra Dagsavisen