Sport

Vålerenga-framtiden i det blå for Finne

Bård Finne er inne i sitt siste kontraktsår i VIF. Nå må han finne balansen mellom å tenke på framtida og å leve i nuet.

25-åringens kontrakt med Vålerenga utløper ved årsskiftet. Han er ikke alene. Profiler som Jonatan Tollås Nation, Adam Larsen Kwarasey og Herolind Shala er i samme situasjon. Er dette spillere trener Dag-Eilev Fagermo ønsker med videre?

– Det kan hende. Men det kan også hende at vi må se hvordan det går i sesongen, og at de må vise noe (på banen). Vi har ikke tatt noen avgjørelse på dette ennå, sier VIF-treneren til Dagsavisen.

Finne, som kom fra tyske Heidenheim i 2017, innrømmer at han har tenkt på veien videre.

– Det er en litt spesiell situasjon, det er det ingen tvil om. Jeg har bare litt over seks måneder igjen av kontrakten her. Jeg er utvilsomt klar for å imponere – og krige for – fansen og klubben denne sesongen. Så får man se hva som skjer, sier angrepsspilleren til Dagsavisen.

Les også: Ingen tidsnød for VIF og Fagermo (DA+)

Vil ikke spekulere

For ham gjelder det å prestere fra start når ballen ruller igjen i juni.

– Det er nesten rart å uttale seg om det (kontrakten), for sesongen har jo ikke engang startet. Men jeg har selvfølgelig tenkt på at det kun er et halvt år igjen av kontrakten her. Som spiller må man alltid finne balansen mellom framtida og nuet. For min del tenker jeg nå først og fremst på å komme i gang med sesongen og prestere fra start av. Kontraktssituasjonen vil det komme en løsning på, men jeg ønsker ikke å spekulere så mye i det, sier Finne, som henviser til sin agent Stig Lillejord for øvrige spørsmål om framtida.

– Hvordan vil du oppsummere VIF-karrieren så langt?

– Litt blandet. For egen del føler jeg at jeg har prestert bra, spesielt hvis man ser på antall minutter jeg har spilt. Det har ikke alltid vært 90 minutter per kamp. Likevel har jeg bidratt med en god del scoringer og målgivende i min tid her, påpeker Finne.

Les også: Vålerengas stortalent kobler av på to hjul (DA+)

– En rar tid

– Likevel har vi som lag ikke lyktes som jeg hadde ønsket. Man ønsker jo helst å pushe topplagene, som vi for eksempel gjorde i fjor vår. Men det gjelder å gjøre det over en hel sesong. Klarer man ikke det, blir man aldri helt fornøyd, legger han til.

Nå er Finne fornøyd med at spillerne omsider kan trene for fullt igjen. Koronasituasjonen har vært full av usikkerhet.

– Det har gått ganske greit. Jeg syns klubben løste det bra til slutt, ved at vi hadde litt fri i «dødperioden» der mye var usikkert. Nå er vi veldig glad for å være tilbake, sier VIF-profilen.

– Hva har man eventuelt «tapt» de siste ukene?

– Det er naturlig at man taper litt fotballform. Vi har ikke fått trene på kampsituasjoner, for det lar seg jo ikke gjøre individuelt. Men nå har vi fire-fem uker igjen før seriestarten, så jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal klare å hente oss inn før det, svarer hordalendingen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Koronavirusets herjinger har ført til at årets sesongoppkjøring har vært ekstremt lang. Seriestart mot Sarpsborg (b) er 16. Juni.

– Preseason er lang nok som den er, så det har selvfølgelig vært litt vanskelig å ikke vite når man kunne komme i gang. Det har vært en rar tid. Men det har handlet om å være disiplinert i hverdagen. Finne en park og holde formen ved like de dagene man ikke har hatt organisert trening.

– Har du lært noe av denne perioden?

– En fotballspiller lever som oftest veldig rutinebasert. Nå har man kunnet reflektere over en hverdag i en helt annerledes situasjon. Men la oss håpe at vi ikke får mange perioder som dette igjen, svarer Finne.

Restitusjon en nøkkelfaktor

– Hva er inntrykket av Dag-Eilev Fagermo så langt?

– Vi har en tøff spillestil, og jeg tror den kan bli veldig bra for oss hvis vi mestrer den. Vi har vist hvor god troppen vår er, så jeg har veldig troen på det som skal skje i år. Fagermo kommer til å kjøre oss hardt den siste måneden slik at vi skal være klare til start.

Finne peker på restitusjon som et nøkkelelement fra medio juni og utover.

– Det blir jo utfordrende med så mange kamper som skal spilles. Det blir ikke like lett å trene hardt da, der man ofte tidligere har hatt en hel uke mellom kampene. Derfor blir det avgjørende å restituere bra. Jeg er litt spent på det som venter, for vi har aldri prøvd noe sånt før. Det er ofte kun i de store ligaene, med lag som spiller seriekamper, europacupkamper og hjemlige cupkamper som har erfaring med å spille så ofte. Det er viktig at vi og klubben får til et best mulig opplegg på det, slik at vi kan stille best mulig rustet, sier Finne

Mer fra Dagsavisen