Sport

Vålerenga fikk servert en gyllen mulighet av rivalene – da kunne de ikke si nei

Vålerenga – Odd 2-0 (1-0). Molde snublet. Rosenborg snublet. Men Fagermos gutter? De innfridde da det gjaldt.

Les om selve kampen her: Slasken liveblogget fra Vålerenga – Odd

VALLE (Dagsavisen): 24. serierunde 2020 – Vålerenga slår tabellnabo Odd på solid vis – lagets fjerde seier på de siste fem kampene. 24. serierunde 2019 – Ronny Deilas VIF spiller 1-1 mot Odd, og har ikke vunnet på ti kamper.

I november 2020 er realiteten med andre ord en helt annen for Vålerenga. Nedrykksfrykt er erstattet av tetstrid. Eller, sagt på en annen måte: Mareritthøsten er erstattet av medaljehøsten – for nå lukter det edelt metall av VIF. For da Molde (2-2 mot Kristiansund) og Rosenborg (0-3-tap mot Viking) begge snublet søndag ettermiddag, lå alt til rette for at Vålerenga kunne kapitalisere. Ikke bare kunne de spise seg innpå trøndere og romsdalinger på tabellen, de kunne også få en liten luke til Odd.

Foto: NTB

Kontrasten er stor fra 24. runde i fjor til 24. runde i 2020. Foto: NTB

Trener Dag-Eilev Fagermo fikk det han ønsket seg. Og tre poeng mot gamleklubben var uhyre viktig for Fagermos Vålerenga. Nå er VIF á poeng med treer Rosenborg, men i tillegg bare to poeng bak Molde på sølvplass.

VIF har igjen Aalesund (b), Sarpsborg (h), Stabæk (b), Rosenborg (h), Viking (b) og Start (h). Det sier seg selv at matchen mot Åge Hareides RBK-mannskap på Intility 13. desember kan bli meget utslagsgivende.

Les også: Fagermo hisset på seg Borchgrevink før sesongstart. Nå fryder sjefen seg over høyrebackens utvikling (DA+)

Hvorfor har bildet endret seg så voldsomt på ett år? Fagermo skal naturligvis ha mye av æren. At klubben i tillegg klarte å sikre seg Henrik Bjørdal og Vidar Örn Kjartansson, to bunnsolide signeringer, har selvfølgelig spilt en viktig rolle. Og ingen kan undervurdere betydningen av at kaptein Jonatan Tollås Nation – som merkelig nok fortsatt er på utgående kontrakt – har vært skadefri og sett ut som sitt gamle jeg. Han og Ivan Näsberg, en spiller som også har tatt store klyv i år, sprer den nødvendige tryggheten til resten av Fagermos mannskap ute på matta.

Denne kalde søndagskvelden var det Herolind Shala og Matthías Vilhjálmsson som ble heltene for VIF. Nå er det viktig at trepoengeren mot Odd ikke er forgjeves, for VIF har neppe råd til å snuble mot tabelljumbo Aalesund i neste runde. Tangotrøyene, som ble sendt hjem som totaltslakt med 0-7 mot Bodø/Glimt søndag, må slås 21. november. Enkelt og greit.

Mer fra Dagsavisen