Sport

Vålerenga bare ligner på et topplag

KOMMENTAR: (Vålerenga - Rosenborg 1-1). Igjen bidro Vålerenga til en intens thriller mot Rosenborg. Uten å vinne. Ti kamper før slutt blir VIFs fokus å redde plassen.

Bilde 1 av 5

Rammen var slik den skulle være. Også Klanen mobiliserer mot Rosenborg. Da kan i hvert fall Vålerenga og atmosfæren rundt dem minne om et topplag. De nådde 11.000 betalende tilskuere denne søndagen, akseptabelt for et lag som ikke hadde vunnet på fem kamper.  Nå er rekken forlenget til seks, attpåtil etter å ha spilt med en mann mer i mer enn en omgang.

Det skulle selvsagt vært to spillere mer, for David Antikola burde gått i dusjen før Mike Jensen fikk det røde kortet av dommeren som kanskje har fått mest ros i år: Rohit Saggi. Men forseelsen mot Sam Adekugbe gikk både han og resten av dommerteamet glipp av. Det er for svakt. Men NFF kan jo rette opp noe når de får studert situasjonen i ro og mak.

Det skal være tøffe kamper mellom Vålerenga og Rosenborg. Det skal gnistre. Når tenningsnivået brytes, må kampledelsen ta tak. Rohit Saggi var ærlig om egne dommerfeil etter kampen. Det er bra. Det er dueller på dette nivået norsk fotball trenger flere av. Kanskje også Vålerenga kan vokse på det. Der tre fortjente poeng hadde gitt et boost for selvtilliten, ble det en ny nedtur med marginer i mot.

Landslagssjef Lars Lagerbäck satt ringside med en rekke landslagsspillere, og han kunne som oss andre konkludere med at Vålerenga heller ikke i år blir et topplag.  Nå er det to ukers pause, alle lagene har ti kamper igjen og for Vålerenga er det ni poeng ned til kvalifiseringsplassen som nå Ranheim har. Opp til Rosenborg på fjerdeplassen er det seks. Det er selvsag ikke umulig å ta inn, Men er det realistisk?

Og da blir det kanskje Rosenborg som skal kvalifisere seg til Europa neste år også, slik de er det som eneste norske lag i år. Og de klarte altså både å ta ledelsen og berge uavgjort med en mann i undertall. Vegar Eggen Hedenstads lure frispark fra over 25 meter gikk rett i mål. Frisparket hans i mesterliga-kvalifiseringen gikk stang ut. Likevel har Rosenborg sikret seg 100 millioner pluss i økonomisk forsprang i forhold til Vålerenga.

Seks kamper uten seier er blytung kost for Ronny Deila. Så kan man peke på marginer. Bård Finnes skudd i tverrliggeren, Matthias Vilhjalmssons heading i stanga på overtid da VIF avsluttet med en corner-bonanza. Men før den hektiske sluttspurten var det Rosenborg som kjørte andre del av andre omgang. Det burde jo vært motsatt.

Da er det bare å la realitetene synke inn. Dette VIF-laget kan per i dag tape for alle norske topplag og Ronny Deila må benytte de to neste ukene til å få debutenten Ousmane Camara sydd inn i laget. Denne kvelden ble poenget reddet av et flakkende skudd av innbytter Christian Dahle Borchrevink. Han var til og med nær å repetere det. Borchrevink ga oss i hvert fall en god konklusjon: Det lønner seg å skyte.

Vålerenga har erobret den forventede sjuendeplassen på tabellen, de største oppgjørene på hjemmebane er over og nå gjenstår bare Lillestrøm på Åråsen av klassikerne. Da blir målet å vinne den og havne foran Lillestrøm på tabellen. Prosjekt Europa er utsatt til 2020. Dessverre.

KAMPFAKTA

Vålerenga – Rosenborg 1-1 (0-0)

11.101 tilskuere

Mål: 0-1 Vegar Eggen Hedenstad (54), 1-1 Christian Borchgrevink (60).

Dommer: Rohit Saggi, Drafn.

Gult kort: Samuel Adegbenro, Vegar Eggen Hedenstad, Anders Konradsen, Rosenborg, Deyver Vega, Vålerenga.

Rødt kort: Mike Jensen (38), Rosenborg.

Lagene:

Vålerenga (4-2-3-1): Kristoffer Klaesson – Amin Nouri (Christian Borchgrevink fra 37.), Johan Lædre Bjørdal, Pierre Kanstrup, Sam Adekugbe – Mohammed Abu, Magnus Lekven – Aron Dønnum (Ousmane Camara fra 90.), Matthías Vilhjálmsson, Bård Finne (Deyver Vega fra 78.) – Mayron George.

Rosenborg (4-3-3): André Hansen – Vegar Eggen Hedenstad, Tore Reginiussen, Even Hovland, Birger Meling – Mike Jensen, Anders Konradsen, Gjermund Åsen – Babajide Akintola (Anders Trondsen fra 46.), Alexander Søderlund (Bjørn Maars Johnsen fra 68.), Samuel Adegbenro (Emil Konradsen Ceide fra 80.).

Eliteserien fotball menn søndag, 20. runde:

Lillestrøm – Brann 1-3 (1-2)

Mjøndalen – Molde 1-3 (0-1)

Ranheim – Kristiansund 1-2 (0-0)

Sarpsborg 08 – Viking 2-2 (1-0)

Tromsø – Haugesund 2-2 (1-0)

Vålerenga – Rosenborg 1-1 (0-0).

Spilt lørdag: Stabæk – Strømsgodset 2-1.

Spilt fredag: Odd – Bodø/Glimt 3-1.

Mer fra Dagsavisen