Vålerenga åpnet med stortap

(Sarpsborg 08 - Vålerenga 4-0). Hvis resultater i januar betyr noe, kom Vålerenga usedvanlig skjevt ut. Sarpsborg var hundre prosent mer effektive i LSK-hallen fredag.

LSK-HALLEN (Dagsavisen): Det var mye prøving og feiling fra begge lag i årets første treningskamp. Geir Bakke har mistet hele angrepsstyrken hos fjorårets lag som imponerte i Europaligaen. Men de nye markerte seg, i hvert fall her.

Danske Mikkel Agger sendte årets første ball i VIF-målet, for sikkerhets skyld med ryggen mot mål. Et elegant hælspark utmanøvrerte VIF-keeper Kristoffer Klaessen.

Klønete felling

Scoringen kom  etter en snau halvtime og fram til da hadde Vålerenga vært best. Bård Finne kom til de giftigste avslutningene, den beste reddet tidligere VIF-keeper Aslak Falch med en beinparade.

Men etter at Sarpsborg tok ledelsen, tok de også over resten av omgangen.

Og bare tre minutter etter sto det 0-2.

Jonathan Lindseth debuterte for Sarpsborg 08, han leverte målgivende på det første målet og skaffet det andre. For Lindseth ble noe klønete felt av VIF-keeper Klaesson med det resultat at en annen Sarp-debutant, Jørgen Strand Larsen satte inn 0-2.

Høyt tempo

Resultatet var litt flatterende, men ikke ufortjent ledelse til Sarpsborg 08.

– Høyt tempo i en god omgang, sa VIF-trener Ronny Deila.

– Vi er effektive, og det er lov, sa Sarpsborg-trener Geir Bakke etter de første 45.

Før alt dette var omgangens mest dramatiske innslag da Sarpsborg-stopper Jørgen Horm måtte kjøres vekk med ambulanse etter en smell i øyet.

Senior mot junior

Etter pause byttet begge lag en rekke spilere, og Vålerengas førsteellever reiste hjem til Intility arena for å dusje.

Vålerenga mønstret fem juniorspillere og det var i praksis et juniorlag mot seniorer.

Men VIF skapte omgangens to første store sjanser på våkne overganger. Den unge VIF-gutten Osame Sahori viste fram sin fart, spilte gjennom Markus Grødem somvippet ballen forbi keeper, men skuddet var ikke hardt nok og ballen ble reddet på strek.

Misbrukte sjansene

Felix Horn Myhre spilte opp Thomas Elsebutangen (på utlån i Bærum i fjor der han scoret åtte mål), han la inn på entouch til   innbytter Sander Werni, men alene med keeper satte han ballen rett i kroppen hans.

Like etterpå fikk Elsebutangen sjansen som avslutter, men heller ikke den gikk inn.

I stedet var det nær 0-3 på motsatt side da et skudd fra spiss vinkel strøk stolpen på utsiden. Men scoringen kom da enda en sarpe-debutant Lars Jørgen Salvesen dundret inn 3-0 kvarteret før slutt.

Den kom etter en pussig situasjon der VIF-keeper Klaessen ombestete seg ved et utspill med det resultat at han tok ballen med hendene utenfor 16-meter-streken. Dommeren blåste korrekt frispark, Harmeet Singh trillet ballen til Salevsen, som dundret ballen gjennom VIF-muren og forbi en sjanseløs keeper.

4-0 satte samme Salvesen da han elegant forlenget pasningen fra tidligere VIF-spiller Harmeet Singh og sendte ballen i mål.

(VIFs førstekeeper Adam Larsen Kwarasey er skadet og kunne ikke spille).

Stor løpsvilje

Vålerengas to lag viste mye løpsvilje, men utfordringene fra i fjor gjentok seg. Sjansene ble ikke satt. For dette var ingen 4-0 kamp.

Høyreback Christian Borchrevink skal foreløpig ta over plassen til Amin Nouri, men mangler de offensive fibrene Nouri hadde. Rekruttlagets Leo Cornic fikk prøve seg og leverte bra etter pause.

– Jeg er enig i at resultatet lyver litt. Vi skaper flere 100 prosent-sjansen enn Sarpsborg etter pause, men setter ikke sjansene. Vi har mye lovende ungt her, men synd at vi resultatmessig får en såpass dårlig opplevelse, sier Markus Nakkim til Dagsavisen. Han spilte 2. omgangen som midtstopper og utgjorde rutinen i det unge VIF-laget.

Ronny Deila var tross resultatet positiv, men pekte på det samme som i fjor.

–Vi får en referanse og ser at vi sliter med å sette sjansene. Det vil rette på seg. Dette var en nyttig kamp for oss, sier Deila til Dagsavisen.

Ellers er det et åpent spørsmål hva som skjer med spiss og fjorårets toppscorer Sam Johnson. Han kan være på vei til amerikansk fotball.

Treningskamp fredag:

Sarpsborg 08  - Vålerenga 4-0 (2-0)

LSK-hallen (flyttet fra Sarpsborg stadion pga kulda): Ca. 150 tilskuere.

Mål: 1-0 Mikkel Agger (28), 2-0 Jørgen Strand Larsen (straffe 31), 3-0 Lars Jørgen Salvesen (75), 4-0 Salvesen (85).

Vålerenga stilte med disse lagene:

1. omgang: Kristoffer Klaesson - Christian Borchrevink, Jonathan Tollås Nation, Samuel Adekugbe - Mohammed Abu, Magnus Lekven - Magnus Grødem - Chidera Ejuke, Bård Finne, Aron Dønnum.

2. omgang: Kristoffer Klaesson - Leo Cornic, Magnus Lekven, Markus Nakkin, Oskar Opsahl - Felix Horn Myhre, Erik Israelsson, Sakarias Opsahl - Magnus Grødem (Sander Werni fra 60), Thomas Elsebutangen, Osame Sahori.