Nå kan Iver Fossum tre ut av Martin Ødegaards skygge. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Ut av skyggen

Iver Fossum (18) ble kåret til årets Strømsgodset-spiller forrige sesong. Men da var det likevel ikke han det hadde handlet om.

Den da 15 år gamle Martin Ødegaard stjal all oppmerksomheten.

Nå kan Iver Fossum, Hurum-gutten som mistet faren sin i ei tragisk bilulykke i 2011 og som fikk en trøst i fotballen, tre ut av Martin Ødegaards skygge. Vel, det har han allerede gjort. Hans hat trick mot Vålerenga (seier 3-0) forteller mye om det.

Men så er det et men. Han spiller på U19-landslaget som spilte uavgjort 1-1 mot Nederland lørdag. I dag møter de Serbia. Det betyr at de kan kvalifisere seg til EM-sluttspill. Det betyr igjen at han blir borte fra Strømsgodset i juni da sluttspillet skal foregå. Det vil bli merket.

I fjor forsvant mannen som har gjort Strømsgodset til et virkelig topplag, Ronny Deila. Dette blir altså den første hele sesongen uten arkitekten bak Godset-eventyret. Greier David Nielsen å fylle hans sko?

Foreløpig ser det sånn ut. For grunnmuren i Strømsgodset, med sportslig leder Jostein Flo som en solid stein, bærer preg av kontinuitet. Og nettopp det skal aldri undervurderes.

Derfor tror vi at Strømsgodset, selv uten Ronny Deila og Martin Ødegaard vil havne blant topp fire. Men vi tror også at de må se seg slått av Deilas forgjenger, Dag-Eilev Fagermo og hans Odd. Han har skapt et lag dominert av telemarksgutter og minner mye om trønder-Rosenborg under Nils Arne Eggen. Og Odd har også en sympatisk politikk. De ønsker ikke, som så mange andre klubber, å tappe omliggende klubber for unge talenter. Først som 16-åringer skal de få gå til Odd.

Strømsgodset og Odd har mye av den samme spillefilosofien og spillformasjonen. Vi tror Odd blir et hakk hvassere en SIF denne sesongen. Men topp fire for Godset betyr Europa-spill i Drammen. Og dermed mye moro i Drammen også dette fotballhalvåret.