USA, Canada og Mexico får fotball-VM 2026

Fotball-VM i 2026 skal arrangeres i USA, Canada og Mexico. Det avgjorde det internasjonale fotballforbundet FIFA onsdag.

Avgjørelsen ble tatt i FIFA-kongressen i Moskva, der avstemmingen om hvem som skal arrangere fotball-VM i 2016 var siste punkt på agendaen.

En fellessøknad fra USA, Canada og Mexico konkurrerte mot Marokko om å bli VM-verter om åtte år.

Etter at søkerlandene fra scenen gjorde sitt ytterste for å overbevise FIFA-delegatene, gikk fellessøknaden fra de tre landene seirende ut.

10 + 10 + 60

Ifølge søknaden skal brorparten av kampene gå i USA – inkludert alle kampene fra og med kvartfinalene. Mexico og Canada skal etter planen arrangere 10 kamper hver, mens USA skal stå for 60.

FIFA-president Gianni Infantino sa seg nøytral i saken, men har ikke lagt skjul på at han likte den felles søknaden, kjent som United 2026. Søknaden hadde en kostnadsramme på 114 milliarder kroner (14 milliarder dollar), ifølge en rapport fra FIFAs evalueringsgruppe.

Tallene var nærmest fordoblet når det gjaldt den marokkanske søknaden. Søknaden scoret dessuten svært dårlig i rapporten når gjelder den tekniske gjennomføringen.

USA og Mexico har arrangert VM-sluttspillet tidligere. USA i 1994 og Mexico både i 1970 og 1986. (NTB)