Uniteds nye superduo

FOTBALL: Her er en sprudlende superduo som gjør at den vanligvis så alvorstyngede Louis van Gaal trekker fram det store smilet; Wayne Rooney og Juan Mata.

Mot AC Roma i Denver i helga krydret Mata og Rooney kvelden til glede både for den nyansatte manageren og for Manchester United som sådan. Perlemål de luxe av begge to ga engelskmennene en fortjent 3-2-seier, bare dager etter at United hadde rundtspilt Los Angeles Galaxy i et sånt tempo at det var like før kuleramma måtte hentes fram (7-0).

Et gnistrende samarbeid mellom Rooney og Mata gjennom hele kampen var også det som gjorde «matchball» for engelskmennene. Drøye 54.000 tilskuere fikk se et United-lag som sprudlet mer enn på svært lenge.

I form

- Det var godt å spille igjen og godt å score mål. Det er jeg veldig godt fornøyd med. Men det viktigste for oss er at vi kommer oss i form. Det er klart det er ting vi kunne gjort bedre, men vi skal være glade for seieren, sa en smilende Rooney etter kampslutt.

Hamret inn ballen

Wayne Rooney sendte Manchester United fortjent i føringen 36 minutter ut i første omgang. Han fikk ballen fra Mata, tok noen steg til høyre og hamret ballen inn fra over 20 meter.

Og bare tre minutter seinere var rollene byttet om. Rooney fant Mata med en strøken langpasning, og spanjolen viste at teknikken ikke var lagt igjen i Brasil-VM. Med elegante berøringer vippet han ballen over Romas keeper og dermed 2-0.

Straffe

Rooney økte til 3-0 fra straffemerket like før pause. Han fikk sjansen etter at Danny Welbeck ble felt i Romas 16-meter.

- Vi har fortsatt en del å jobbe med. Men vi scoret bemerkelsesverdige mål. Fantastiske mål, sa United-manager Louis van Gaal etter kampslutt.

Van Gaal valgte nok en gang 3-5-2-formasjonen han har fastslått at laget skal benytte i den kommende sesongen. Han rullerte mye på laget mot italienerne, og lot Tom Cleverley være kaptein i de 68 minuttene han spilte.

Bare engelsk

Også utenfor banen har Louis van Gaal satt i gang en egen språkprosess for sine spillere; uavhengig av hvilke land de kommer fra og hvilket språk de snakker, godtar van Gaal kun kommunikasjon på engelsk:

- Vi har ikke noe valg. Han krever at vi bare skal snakke engelsk, sier Juan Mata.

Mata har raskt funnet tonen med nyervervelsen Ander Herrera, som også er spanjol, men på banen må de finne seg i å kommunisere på samme språk som lagkameratene.

- Vi snakker engelsk til hverandre, sier Mata til BBC.

Endringer

Van Gaal er kjent som en manager som ikke er redd for å gå egne veier og gjøre betydelige endringer i lagene han leder. Også taktisk kan United-spillerne vente seg en ny og anderledes hverdag enn under David Moyes.

- Vi prøver å spille med et nytt system. Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta å tilpasse seg systemet, kanskje en måned eller to. Men det viktigste er at vi tror på det vi gjør, sier Mata.

Pjanic-perle

AC Roma fikk svært lite til før pause. Men etter sidebytte løsnet det:

Drøyt kvarteret før slutt var United-keeper Ben Amos langt ute, noe Miralem Pjanic utnyttet til det fulle. Fra egen banehalvdel (!) fikk bosnieren fulltreff og reduserte til 1-3.

I det 88. minuttet gjorde Roma-legenden Francesco Totti 2-3 på straffe etter en hands på Michael Keane.

United skal også møte Inter (natt til i morgen) og Real Madrid (lørdag) i turneringen. Det spilles finale i Miami mandag 4. august.