Ungdomslinja som kan løfte Norge

(Norge - Malta 2-0). Sander Berge scoret sitt første mål, Martin Ødegaard lekte seg og Erling Braut Haaland fikk sin første landskamp. Mot Sverige søndag må den norske ungdommen blomstre som de aldri har gjort før.

KOMMENTAR

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Malta på hjemmebane skal være en transportetappe for ethvert noenlunde oppegående landslag. Det ble det for Norge også. Men hvordan vil denne ungdomslinja slå ut når Sverige bør slås foran 45.000 tilskuere på Friends Arena søndag kveld?

Martin Ødegaard bør glede seg, han lekte seg med små detaljer på Ullevaal, særlig før pause. Sander Berge (samme årgang) scoret sittt første landslagsmål denne kvelden og alle kunne se hva det betydde før ham. Og Erling Braut Haaland? Han er den første landslagsspilleren som er født ETTER at Norge sist var i et sluttspill. I 2000. Han startet kampen med å stupe ut i høyt press. Og sa i kampprogrammet at uttaket i troppen var et av hans største øyeblikk i livet.

Det er den sulten dette nye landslaget trenger. Braut Haaland fikk ikke scoringen sin, men han viste hvilken okse han kan være. Spissmakker Joshua King scoret sitt landslagsmål nummer 15 og var den som provoserte motstanderne mest. Det kan han fortsette med mot svenskene. Men det var unødvendig av ham å pådra seg gult kort ved å spille bort ballen. Det er små marginer på dette nivået og han kunne fort endt med utvisning før han heldigvis ble tatt av etter en times spill.

Så hva sitter vi igjen med etter dette som nærmest ble en treningskamp på et halvfullt Ullevaa? Jo, endelig fikk vi uttelling for Håvard Nordtveits lange innkast, pussig nok var stoppermakker Even Hovland involvert i begge situasjonene. Først da han stusset ballen videre til målscorer Sander Berge, så da han ble brutt ned i feltet som ga Joshua King muligheten på straffespark.

Å skape sjanser mot etablert forsvar er det vanskeligste i fotball, og Maltas til tider sjubacks-rekke tettet de fleste hull. I slike kamper handler det om balltempo og tålmodighet. Tempoet daler alltid når det ene laget ønsker det, men tålmodigheten var der. Skulle vi forlangt mer etter pause? Her var det viktigste å sikre tre poeng og ikke brenne alt kruttet før neste kamp om bare tre døgn. Men Lars Lagerbäck ville gjerne sett laget skape flere målsjanser. Norge skapte faktisk flere sjanser mot Sverige enn mot Malta.

Og Lars Lagerbäck kunne forlate Ullevaal med enda en seier på hjemmebane, en arena han ikke har tapt på og den lever videre til Spania kommer til Ullevaal i høst. Er han ubeseiret også etter den, kan det jo hende det kan nærme seg en EM-plass også. Men da må sannsynligvis Sverige slås i Stockholm etter at vi rotet bort tomålsledelsen mot dem på Ullevaal (3-3) i vår.

Og Sverige på hjemmebane blir en helt annen opplevelse. Martin Ødegaards lagkamerat i Real Sociedad, Alexander Isak scoret to mål for svenskene mot Færøyene i sin 4-0 seier i kveld, og han representerer den nye svenske generasjonen. Norge følte seg snytt etter 3-3 på Ullevaal, nå får de muligheten til å løfte seg etter håret, noe som blir helt nødvendig.

Norge slo Malta uten å overbevise, men laget unngikk skader og sentrale spillere ble hvilt. Joshua King må sette sjansene han kommer til, men den største utfordringen blir å sette en forsvarsfirer som tåler presset. Et press som var fraværende på Ullevaal. 

Martin Ødegaard var banens beste aktør på en helt middels dag, men også han må heve seg hvis Sverige skal slås. Forutsetningene er klare: Med norsk seier er Norge i posisjon til å kvalifisere seg direkte, med uavgjort er vi bare i teorien med fortsatt, med tap er vi ute av denne kvalifiseringen og må basere oss på ekstrasjansen via Nations League til våren.

God tur til Stockholm, Norge!

Øvrige kamper i Norges gruppe:

EM-kvalifisering fotball menn torsdag, gruppe F:

Norge – Malta 2-0 (2-0)

Ullevaal stadion: 11.269 tilskuere

Mål: 1-0 Sander Berge (33), 2-0 Joshua King (str. 45+1).

Dommer: Dumitri Muntean, Moldova.

Gult kort: Joshua King (32), Norge, Kyrian Nwoko (45), Malta.

Lagene:

Norge (4-4-2): Rune Almenning Jarstein – Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Even Hovland, Haitam Aleesami – Martin Ødegaard, Ole Selnæs, Sander Berge, Stefan Johansen (Mathias Normann fra 76.) – Joshua King (Bjørn Maars Johnsen fra 58.), Erling Braut Haaland (Tarik Elyounoussi fra 66.).

Ubenyttede reserver: Sondre Rossbach, Sten Grytebust – Ruben Gabrielsen, Tore Reginiussen, Alexander Sørloth, Fredrik Midtsjø, Jonas Svensson, Birger Meling, Markus Henriksen.

Færøyene – Sverige 0-4 (0-4)

Mål: 0-1 Alexander Isak (12), 0-2 Isak (15), 0-3 Victor Lindelöf (23), 0-4 Robin Quaison (41).

Romania – Spania 1-2 (0-1)  

Mål: 0-1 Sergio Ramos (str. 29), 0-2 Paco Alcácer (47), 1-2 Florin Andone (59).

Rødt kort: Diego Llorente (79), Spania.