Sport

Ullevaal blir redningen

KOMMENTAR: Et fotballandslag som ikke taper på Ullevaal stadion kan bringe Norge til EM i 2020. Funker kjøkkenveien?

Lars Lagerbäck er mer vant til å komme til mesterskap enn ikke å gjøre det. Han har klart det med Sverige, Nigeria og Island og kan klare det med Norge også. Nøkkelen: Ullevaal stadion.

For Norge er det ikke regelen, men unntaket, å komme til sluttspill. Det har altså ikke skjedd siden Nils Johan Semb fikk oss til EM i Nederland og Belgia i 2000. Nå kan Lars Lagerbäck klare det samme og selv om han ikke lykkes gjennom den kvalifiseringen som avsluttes mot Færøyene fredag og Malta mandag, får han muligheten gjennom omspill som gruppevinner i Nations League i slutten av mars.

Dette påfunnet kalles også kjøkkenveien til EM, og det er akkurat det det er. For det sikrer plass også for de som ikke er rangert blant de beste, men som lykkes av og til blant de nest beste. Og det kan jo passe Norge bra.

Les også: – Han har egenskaper som Martin Ødegaard (Dagsavisen+)

Det består av en semifinale og finale og i beste fall kan begge kampene gå på Ullevaal. Den første (sannsynligvis mot Serbia) er allerede lagt dit. Den må vinnes for å få møte det siste laget (kanskje Skottland). Det blir loddtrekning om hvor den kampen skal gå. Blir det Ullevaal, er det fordel Norge. For Lars Lagerbäck har altså feiret treårsjubileum uten tap der. Hans eneste tap er som islandsk landslagssjef i privatkamp mot Norge (2–3).

Men et lite paradoks er det bak hans ubeseirede rekke av kamper på riksanlegget. Det var også på Ullevaal muligheten for å kvalifisere seg direkte, glapp. Hadde 3–3 mot Sverige og 2–2 mot Romania blitt hjemmeseire i stedet, noe det burde blitt etter tomåls-ledelse i begge kamper, kunne Norge gått direkte til Euro 2020.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Det er altså fortsatt en teoretisk mulighet for å komme dit direkte, men den er så lite sannsynlig at ingen tar den på alvor. Det betinger blant annet færøysk seier over Sverige mandag kveld. Derfor handler disse to kampene mot Færøyene og Malta også om de første forberedelser foran kampene i mars. For i den nye virkeligheten for landslagene finnes det ikke privatkamper lenger. Dette er siste samling før playoffkampene og den skjer uten lagets nye dynamo, Martin Ødegaard.

Derfor handler disse kampene primært om å få tilpasset Erling Braut Haaland den norske spillestilen. Kan han og Joshua King skape en relasjon som spisspar som også kan ta seg av lag på høyere nivå? Dette laget trenger ikke å eksperimentere med nye navn, det trenger økt samhandling mellom de vi tror skal spille kampene i mars. Serbia er ingen walk over hvis noen skulle tro det.

Les også: King: - Gjerne Braut Haaland som fast spissmakker

Gevinsten ved å kvalifisere seg til sluttspill blir mer og mer verdifull, enten det gjelder klubber eller landslag. EM-bonusen i 2000 finansierte en stor kunstgressatsing i Norge. Nå er det gressbaner toppspillerne vil tilbake til. Kanskje EM-sluttspill i 2020 kan finansiere det. Men det er en helt annen diskusjon. Vi bare konstaterer at Ullevaal stadion fortsatt har naturgress.

Med kampen mot Færøyene er landslagsåret på hjemmebane over. Høydepunktet ble 1–1-kampen mot Spania, nedturen var 2–2-kampen mot Romania. Men mange ser noe nytt og lovende i dette mannskapet. De kan komme til EM, som på grunn av UEFAs jubileum er spredt over hele Europa, med finale på Wembley. Men da må Ullevaal fortsatt være det fortet Lars Lagerbäck har skapt.

Mer fra Dagsavisen