Her får du alt som er verdt å vite om det som skjedde i Oslo-hockeyen forrige uke.

Korona, tung torsdag, finsk sisu og norsk klasse er noen av nøkkelordene for forrige uke.

Vi starter i Sparta Amfi der Manglerud Star torsdag spilte det som ble ukas eneste kamp for deres del. På grunn av koronasmitte hos en av spillerne som trente med Sparta tidligere på kampdagen, ble både MS og Sparta satt i karantene i etterkant. Sparta-spillerne har nå blitt testa, og mandag kveld ble det meldt om at nok en Sparta-spiller har testet positivt. Dermed vil både Manglerud Star og Sparta være i karantene ut måneden. Søndagens hjemmekamp mot Lillehammer ble utsatt, men nå er det klart at også torsdagens hjemmekamp mot Narvik, samt bortekampen mot Lillehammer lørdag vil ryke for MS.

Første mulighet til å spille vil derfor bli hjemme mot Stavanger, torsdag 3. desember.

Les mer om situasjonen rundt Manglerud Stars karantene her

Så over til kampen mot Sparta; MS leda for andre kamp på rad både 2-0 og 3-1, men havnet bak med ett mål mot slutten. Robin Haglund Mathisens utligning til 5-5, 32 sekunder før slutt, sørget imidlertid for at de to lagene står med like mange poeng (16), etter at begge lag har spilt 12 kamper. Sparta vant til slutt kampen på straffeslag.

Les om kampen mellom Sparta og Manglerud Star her

MS datt med det ned to plasser på tabellen, og ligger nå på 8. plass, men med kun ett poeng opp til Stjernen på 6. plass, og to opp til Stavanger på 5. plass.

Samtidig som MS spilte en jevn og spennende kamp i Sarpsborg fikk Grüner juling av serieleder Frisk Asker på egen is i Oslo. Grüner tapte til slutt kampen hele 1-10.

Heller ikke Vålerenga, som var på besøk i Stavanger fikk sving på sakene denne torsdagen. Til tross for at Kalle Ekelund sendte VIF i føringen i første periode, klarte de ikke å få med seg noe fra oljebyen, og til slutt tapte Roy Johansens menn 3-1 i DNB Arena.

Les om kampen mellom Stavanger og Vålerenga her

Lørdag gikk det vesentlig bedre for både VIF og Grüner.

I Grünerhallen var det på papiret ikke noen enklere oppgave som venta da Morten Elveruds gutter ønsket Vålerengas overmenn fra torsdagen, Stavanger Oilers, velkommen til Grünerhallen. Men gutta fra Dælenenga var vesentlig bedre enn mot Frisk, og tok også ledelsen 1-0 i første periode. Den ledelsen rotet de imidlertid bort fem og et halvt minutt før første pause. I andre periode scoret Stavanger periodens eneste mål, og ledet med ett før den siste perioden.

Men kun 30 sekunder ut i tredje periode klinket Sean-Michel Sunnqvist pucken i nota da Grüner fikk muligheten med to mann mer på isen. 2-2. Grüner holdt følge med Stavanger nesten hele veien, men måtte til slutt gi tapt etter to scoringer av Rudolf Balcers.

Grüner ligger nå på 9. plass. Ni poeng bak Manglerud Star og Sparta, og fire foran Narvik.

Lørdagen ble en opptur også for Vålerenga, som hjemme på Jordal tok imot Storhamar. Der fikk vi servert både slåsskamp, og scoringer. Mest av det siste, og flest til Vålerenga, som til slutt vant 4-2 etter to mål av Martin Røymark, og to av Tommi Taimi.

Les om kampen mellom Vålerenga og Storhamar her

VIF passerte dermed Storhamar på tabellen, og er tilbake på andreplass. Tre poeng bak Frisk Asker. Ett foran Storhamar.

Oslo 20201112.
Vålerengas Steffen Søberg under eliteseriekampen i ishockey mellom Vålerenga og Frisk Asker i nye Jordal Amfi.

Steffen Søberg. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Solid uke for Søberg i VIF-buret. 38 av 40 pucker borte mot Stavanger (95 prosent), og fulgte opp med kun to baklengs hjemme mot Storhamar på lørdag, og en redningsprosent på 91,3. I denne kampen plukka 27-åringen også med seg en assist på det viktige tredjemålet til VIF, som sendte de i føringen mot Storhamar snaut sju minutter før full tid.

Joachim Sommer Nielsen, back (Grüner)

Kanskje ikke det mest åpenbare å ta med en Grüner-back etter 14 baklengsmål på de to kampene som ble spilt forrige uke. Og rent prestasjonsmessig er det kanskje andre backer som kunne fått denne plassen, men vi ønsker å gi Sommer Nielsen en liten oppmerksomhet.

For etter ni poengløse kamper, slo 22-åringen tilbake mot Stavanger på lørdag, og var delaktig i begge Grüners mål. Backen var tredje sist på Grüners første mål, og nest sist på Sean-Michel Sunnqvists utligning tidlig i tredje periode.

Vålerenga-gutten som kom til Grüner fra Stjernen før sesongen står nå med fem assist på sine seks spilte kamper. Det er gode tall for den unge backen.

Vi håper det fortsetter!

Tommi Taimi, back (Vålerenga)

###

Tommi Taimi. Foto: Oskar Wikestad

Vålerengas nye back fortsetter å levere mål og målpoeng. Han måtte riktignok gå poengløs av isen i Stavanger, men var tilbake mot Storhamar der han ble matchvinner med å sette inn 3-2, samt 4-2 (i tomt mål). I tillegg hadde han en andreassist på Martin Røymarks 1-1-scoring i første periode.

30-åringen har gjort mer enn ett poeng i tre av de fire første kampene for Vålerenga, og står bokført med tre mål og fire assist på sine fire første kamper i VIF-drakta.

Det er mektig!

Robin Haglund Mathisen, løper (Manglerud Star)

Robin Haglund Mathisen sikra Manglerud Star ett poeng i Sarpsborg.

Robin Haglund Mathisen. Foto: Haakon Frydenberg Thon

«Mektig» er også det Robin Haglund Mathisen bedriver i den gule og grønne drakta til Manglerud Star om dagen. To ny scoringer, samt en målgivende pasning, i kampen mot Sparta gjør at han nå deler toppscorertittelen i ligaen sammen med Lillehammers Austin Cangelosi (Lillehammer) og Frisk Askers Victor Granholm (10 mål alle tre).

21-åringen har gjort to målpoeng eller mer i tre kamper på rad (5+3 på de tre siste), og scora mål i seks kamper på rad. Totalt er han oppe i 10 mål og fem assist denne sesongen.

Man kan vel neppe forvente at det fortsetter like ellevilt, men samtidig ser det ikke ut til at Haglund Mathisen har tenkt til å stoppe.

La oss håpe MS kan spille igjen torsdag, slik at vi kan få se denne attraksjonen mens han er i form.

Martin Røymark, løper (Vålerenga)

Stavanger 20201119.
Stavanger Oilers Nicolai Bryhnisveen i duell med Martin Røymark under ishockeykampen mellom Stavanger Oilers og Vålerenga i DNB arena i Stavanger.

Martin Røymark i duell med Nicolai Bryhnisveen. Foto: Carina Johansen/NTB

I likhet med Haglund Mathisen er Martin Røymark med på ukas lag for andre uka på rad. Denne gangen er han mer selvskreven enn sist.

Utligna to ganger hjemme mot Storhamar, som gjorde at VIF var i posisjon før den siste perioden, der Taimi kunne sikre seieren. Tre mål og én assist på de tre siste nå for Martin Røymark, som i tillegg til å bidra i målprotokollen er uvurderlig også de fleste andre faser av spillet.

Den opprinnelige MS-gutten er helt avgjørende for at VIF henger med i toppen av tabellen også denne sesongen.

Blake Christensen, løper (Manglerud Star)

###

Blake Christensen. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Manglerud Stars to nye amerikanere Drew O'Connor og Blake Christensen ser bedre ut for hver kamp. Mot Sparta leverte de begge én scoring og to assist hver. Sånn sett kunne like gjerne O'Connor fått denne plassen, men med tanke på at det var Chirstensen som slo den målgivende pasningen som førte til 5-5 like før slutt, samt var den eneste MS-spilleren som klarte å score i straffeslagskonkurransen, får Christensen plassen.

Både Chirstensen og O’Connor står med 2+2 på sine tre første kamper for MS.

Poengfangsten har imidlertid vært bedre enn prestasjonene for øvrig, men det kommer seg.

Verdt å vite om …

… Grüner

Joachim Sommer Nielsen hadde ikke gjort poeng siden 10. oktober (ni kamper uten poeng), før han plukka to assist mot Stavanger på lørdag.

Grüner har scora fem mål i overtall denne sesongen. Det siste kom hjemme mot Stavanger lørdag. Samtidig har de sluppet inn tre ganger i eget overtall, og alle tre har kommet i løpet av de siste fem kampene.  Det siste kom på torsdag mot Frisk. De står altså med kun to plussmål i eget overtall.

Carl Wassenius sto med fire mål på de fire første kampene for Grüner, men hadde ikke scora siden seieren borte mot Stjernen 15. oktober før møtet med Stavanger Oilers lørdag. Der brøt han rekka på åtte målløse kamper da han satte 1-0-målet i første periode.

Grüner har dårligst uttelling i både over- og undertall i ligaen.

Håvard Salsten scora Grüners eneste mål i 1-10-tapet mot Frisk, og sto da med scoring i tre kamper på rad. Hjemme mot Stavanger kom han imidlertid ikke på scoringslista, og dermed er rekka brutt.  Han er likevel poengkonge i Grüner med totalt ni poeng (5+4) på ti kamper.

De fem dårligste i pluss/minus-statistikken spiller alle for Grüner. Christoffer Larssen Berger verst med -15.

Grüner har sluppet inn 64 mål på 13 kamper denne sesongen. Forrige uke ble det 14 på to. Det er derfor ingen stor bombe at klubben nå har valgt å hente ny målvakt. 30 år gamle Rasmus Rinne fra Finland har 87 kamper bak seg i den finske toppdivisjonen i ishockey. De tre siste sesongene har han imidlertid spilt for den østerrikske klubben Dornbirner. Han står bokført med 99 kamper i den østerrikske toppdivisjonen. Forrige sesong sto han 17 kamper, og endte opp med en redningsprosent på 88,6.

… om Manglerud Star

Jesper Öhrvall fylte 26 år da Manglerud Star møtte Sparta torsdag. Fra tribunen fikk moren hans se at han scoret i sin andre kamp på rad. Svensken har nå fem poeng (2+3) på de fire siste kampene, og står med totalt 11 poeng (3+8) på åtte kamper denne sesongen.

Saken fortsetter under bildet.

###

Jesper Öhrvall scora på sin egen 26-årsdag. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Manglerud Star er det laget i ligaen med færrest skudd på mål så langt denne sesongen.

Rekka med Mathias Trygg, Pontus Finstad og Robin Haglund Mathisen er i knallform for MS om dagen. Mathias Trygg står med to mål og fire assist på de fire siste kampene, mens Finstad har 1+3 på de tre siste. Robin Haglund Mathisen er i en klasse for seg med scoring i seks kamper på rad, og 5+3 på de tre siste kampene.

Både Blake Christensen og Drew O'Connor gjorde tre poeng i kampen mot Sparta. 1+2 på begge. De står begge også med 2+2 på sine tre første kamper for klubben.

Mats Trygg er den spilleren i ligaen som har gjort flest poeng uten å score et eneste mål. 0+9 så langt for MS-backen.

Robin Haglund Mathisen er den mestscorende norske spilleren i eliteserien så langt denne sesongen. Kun Lillehammers Austin Cangelosi og Frisk Askers Victor Granholm kan matche Oslo-guttens ti fulltreffere så langt denne sesongen.

Robin Haglund Mathisen ligger på delt andreplass i pluss/minus-statistikken denne sesongen. +12. Likt som Patrick Thoresen. Eskild Bakke Olsen topper med +14.

Didrik Nøkleby Svendsen er ferdig i Manglerud Star. Han setter nå kursen for Halden og spill i Comet.

… om Vålerenga

Kalle Ekelund scora sitt første mål for sesongen mot Stavanger.

Andreas Stene og Jonas Oppøyen fikk sine første målpoeng siden bortekampen mot Sparta, 13. oktober. Etter sju poengløse kamper plukka de begge med seg en assist hver på Vålerengas eneste mål i Stavanger på torsdag.  Oppøyen fulgte opp med målgivende også mot Storhamar på lørdag.

Sondre Olden hadde åtte skudd på mål mot Storhamar uten å få scoring. Poengløs uke for mannen som fremdeles er Vålerengas poengkonge med fem mål og sju assist.