Nyheter

Ukas Oslo-femmer

Disse utmerket seg for de tre Oslo-lagene i uka som gikk.

Hver uke plukker vi ut en femmer + én keeper blant spillerne i de tre Oslo-klubbene på landets øverste nivå i ishockey. Det vil si Grüner, Manglerud Star og Vålerenga.

Spillerne kan bli tatt ut på bakrunn av gode sportslige prestasjoner, framgang, eller rett og slett har markert seg positivt på et vis.

Femmeren for uke 7 er basert på følgende kamper:

Stjernen – Vålerenga (1-2), Sparta – Grüner (6-1), Lillehammer – Manglerud Star (4-0), Sparta – Vålerenga (2-1), Manglerud Star – Frisk Asker (3-2) og Lilehammer – Grüner (9-0).

Her er ukas lag:

Steffen Søberg, målvakt (Vålerenga)

God uke for Steffen Søberg i gamle Østfold. Først leverte han en glitrende kamp i Stjernehallen, der han med flere, høyt kvalifiserte redninger sørget for at VIF til slutt stakk av med alle tre poengene. To dager senere fulgte han opp med en ny god forestilling, noen få kilometer lenger nordøst, i Sarpsborg. Denne gangen var det imidlertid ikke nok til å sikre seieren for Vålerenga, men igjen slapp han inn kun ett mål før kampen gikk til straffeslagskonkurranse. Der stoppet han tre straffer, men det var ikke nok til å tukte Jens Kristian Lillegrend i Sparta-buret, som stoppet alle Vålerengas forsøk.

Redningsprosenten var på over 96 i begge kampene. 96, 8 i Fredrikstad, og 96, 4 i Sparta amfi.

Tord Thoresen, back (Manglerud Star)

Tord Thoresen leverer en ny solid uke i backrekka til Manglerud Star. Med sin fysikk og defensive trygghet bidro han sterkt i 3-2-seieren mot Frisk Asker, der han endte med +1 i pluss/minus-statistikken. I 4-0-tapet i Lillehammer endte han med 0.

Emil Frøshaug er egentlig den eneste MS-spilleren som bidrar med de samme kvalitetene som Thorsen. Det vil si fysisk tøft spill, taklinger, og defensiv trygghet i form av å rydde inne foran eget mål. Med Frøshaug ute med suspensjon har man sett til Thoresen, og han har løst rollen i laget sitt meget godt denne uka, og vi ønsker å trekke han fram i lyset denne gangen.

Linus Rotbakken, back (Vålerenga)

Linus Rotbakken har levert to gode kamper for Vålerenga. Bidrar i stor grad både offensivt og defensivt for Roy Johansens mannskap, og har gjort det i store deler denne sesongen. Svensken fikk ingen enkel jobb med å skulle fylle tomrommet etter Stefan Espeland, men har etter hvert spilt seg varm i VIF-trøya.

God til å transportere puck, tar kloke valg både i angrep og forsvar, og kunne fort både fått mål og målgivende i løpet av uka. Det ble ingen av delene, i en uke der VIF i alt kun scora tre mål, Samtidig slapp de også bare inn to, det gleder nok både Rotbakken, Roy Johansen, og resten av Vålerenga. Som back er få baklengsmål alltid noe du kan være stolt av. Og det mener vi Rotbakken har grunn til etter denne uka.

Joachim Engebråten Hermansen, center (Manglerud Star)

MS-kapteinen leverer som alltid hardt arbeid, og det samme kan vi si denne uka. Jobba steinhardt i samtlige minutter han fikk i Lillehammer, og endte med -1 i pluss/minus-statistikken. Av de som spilte mer enn ti minutter var det kun Tord Thoresen, David Booth og Joachim Lunde Hermansen som kom bedre fra det.

Engebråten Hermansen er ikke den spilleren som skinner mest, men legger ned mye arbeid for at MS skal få med seg poeng hver uke. Derfor er det alltid moro når slike spillere; lokale, med stort hjerte for klubben, får lov til å skinne ordentlig. Og det var nettopp det som skjedde i hjemmekampen mot Frisk Asker. Snaue to minutter før full tid dukket kapteinen opp, og sikret MS tre ekstremt viktige poeng i kampen om å nå årets sluttspill.

Jørgen Karterud, løper (Vålerenga)

Scoring og assist i 2-1-seieren mot Stjernen torsdag, og fulgte opp med en ny fin kamp mot Sparta på lørdag. Der ble det imidlertid ikke poeng, men Karterud var svært nær. Leverer som alltid mye bra offensivt for Vålerenga, selv om nok både han og klubben hadde håpet de fikk litt mer ut av bortekampen mot Sparta.

Likevel, Karterud fortsetter å vise at han er klar for jobben i Vålerenga, og ser rett og slett bare bedre ut for hver dag som går. Med tanke på at dette også var hans to første kamper i rekke med Røymark, som var tilbake fra skade, så ser det lovende ut for Vålerenga framover.

Ludvig Steenberg, løper (Manglerud Star)

Manglerud Stars svenske energibunt leverer hver uke, og her vet du akkurat hva du får hver gang. Med sin eksplosivitet, kraft, hurtighet og vilje er han en plage for alle motstandere i ligaen. God i styrspillet, og god i forechekinga. Dette viste han igjen, både i Lillehammer, men spesielt mot Frisk Asker på søndag.

Er også ganske smart, og fikk belønningen sin for det hjemme mot Frisk Asker, da han leste en dårlig pasning fra Viktor Granholm, og sørget for det viktige 2-2-målet.

Ris og ros

Grüner

Ris:

Jesper Holstad hadde ingen god uke for Grüner. Starta med å få en utvisning for å ikke gå og bytte da han mista hjelmen, og ikke gikk og bytta. Sparta scoret 1-0 i overtallet som fulgte. I kampen på Lillehammer fulgte han opp med å ta en ny tidlig utvisning (etter to minutter), og igjen ble Grüner straffa med sitt første baklengs for kvelden. Fem minutter senere gikk samme mann seg bort på egen blålinje, noe som førte til at Nick Dineen fikk pucken alene med Jesper Ekeberg. Holstad ønsket å rette opp i egen feil, men ble for uvøren med Dineen. Dermed ble det blåst straffeslag til Lillehammer, og Juliuz Persson sørget for 2-0.

Grüners undertall fungerer dårligst i ligaen. Laget rir av kun 69, 1 prosent av undertallene sine. Da må man i hvert fall passe på at det ikke blir for mange undertall, og styre unna dumme utvisninger. Som Holstad, som ikke byttet da han mistet hjelmen, eller utvisninger som å ha for mange spillere på isen. Dette er minutter Grüner enkelt og greit ikke har råd til. Mot Sparta kom 1-0 etter Holstads utvisning, og 2-0 etter for mange spillere på isen. Mot Lillehammer kom både 1-, og 2-0 i undertall etter situasjonene som ble nevnt ovenfor.

Ros:

Grüner er klare for kvalik, og de ser litt ut som lag tidligere på denne tiden av sesongen, som har ligget fortapt i bunnen. Men jeg vil likevel rose Grüner for noe av det de fikk til denne uka også. Det er tungt å tape, og i hvert fall når det blir så mye som det har vært i det siste, men de klarer likevel og mobilisere, i hvert fall i deler av kampene. I de to første periodene borte mot Sparta var de absolutt med, og skapte trøbbel for de helblå. Lå under med kun to mål, fram til det gjenstod ti minutter av andre periode.

Robin Olsen-Syversen står bak det lille Grüner har å komme med offensivt. Mot Sparta serverte han Kristian Kucera, som scoret Grüners eneste mål forrige uke, og Olsen-Syversen hadde også muligheten til å plukke opp flere målgivende pasninger. Han er utvilsomt Grüners skarpeste offensive våpen, og det virker som han også har klart å bevare spillegleden i det som etter hvert har blitt en tung sesong.

Manglerud Star

Ris:

Seks perioder uten mål hadde det gått før Manglerud Star endelig fikk pucken i mål mot Frisk Asker. Spilte ikke veldig dårlig på Lillehammer, men den siste offensive detaljen satt over hodet ikke, og MS gikk målløse av isen. Er fremdeles nødt til å ta fler poeng om de skal til sluttspillet, og da må også det offensive sitte.

Ros:

Evan Weninger debuterte med 92,9 i redningsprosent, og tre poeng hjemme mot Frisk Asker. Manglerud Star har nå tre målvakter, som alle er potensielle førstekeepere. Det er en styrke, enten det blir sluttspill eller nedrykkskvalik.

Leverte da det gladt som mest. Fikk kniven på strupen før møtet med Frisk Asker søndag. Tidligere på dagen tok nemlig Narvik ett poeng hjemme mot Stjernen, og økte luka til åtte poeng ned til MS. Men Manglerud Star ga svar på tiltale, og tok alle poengene mot et lag de kun hadde slått to ganger på de 15 foregående forsøkene.

Vålerenga

Ris:

Thomas Olsen pådro seg en stygg utvisning for spearing i Fredrikstad da han slo kølla opp, mellom bena på Andrew O'Brien. Ble belønnet med tre kampers karantene. Vel fortjent. Skal vi si at det var første og siste gang, Olsen?

Straffene Vålerenga leverte i Sarpsborg var av svært mager kvalitet. Alle fire forsøkene ble stoppet litt for enkelt av Jens Kristian Lillegrend. Heldigvis for VIF avgjøres ingen kamper i sluttspillet på denne måten. Hadde man måttet skyte straffene i bare nettoen hadde nok imidlertid Vålerenga vært favoritt, det har dem i hvert fall trent på.

Ros:

Kun to baklengsmål på de to kampene forrige uke er meget sterkt. Defensivt ser Vålerenga solide ut.

Martin Røymark var tilbake etter skade, ingen stor, umiddelbar effekt, men Røymark så ganske frisk ut, og det er oppløftende etter at veteranen har vært ute siden 23. november. Skal bli spennende å se rekka med Røymark, Lindström og Karterud framover.

Mer fra Dagsavisen