Sport

Ukas Oslo-femmer

Disse utmerket seg for de tre Oslo-lagene i uka som gikk.

Hver uke plukker vi ut en femmer + én keeper blant spillerne i de tre Oslo-klubbene på landets øverste nivå i ishockey. Det vil si Grüner, Manglerud Star og Vålerenga.

Spillerne kan bli tatt ut på bakrunn av gode sportslige prestasjoner, framgang i uka som har gått, eller rett og slett har markert seg positivt på et annet vis.

Femmeren for uke 5 er basert på følgende kamper:
Stavanger Oilers - Vålerenga (4-2), Grüner - Stjernen (2-9), Manglerud Star - Sparta (3-2, etter forlengning), Storhamar - Vålerenga (2-1), Narvik - Manglerud Star (4-1), Vålerenga - Grüner (5-1).

Her er ukas lag:

Ole Morten Furseth, målvakt (Manglerud Star)

Fortsetter å imponere i skadefraværet til Brent Moran. Leverte 93,8 i redningsprosent i den viktige kampen mot Sparta, som MS vant 3-2 etter forlengning på hjemmeis torsdag. Flere av disse var av meget god kvalitet. Slipper lite returer, og virker rett og slett påskrudd om dagen.

Mot Narvik gikk det ikke fullt så bra, hverken for Furseth eller MS. Sisteskansen endte opp med en redningsprosent på 82,6, men det var imidlertid lite Furseth kunne gjort for å forhindre 4-1-tapet i nord. Leverte også her flere kvalifiserte redninger, som fører til at han, til tross for en svak uttelling, får en plass på laget denne gangen.

Kalle Ekelund, back (Vålerenga)

Vålerengas beste back har levert en ny solid uke. Bidrar både offensivt og defensivt, og klokker inn godt over 20 spilleminutter i hver eneste kamp. Flest minutter av samtlige Vålerenga-spillere på Hamar, og nesten 25 minutter mot Stavanger. Stort sett er samtlige minutter er av det solide slaget, og avsluttet uka med scoring, og assist hjemme i 5-1-seieren mot Grüner.

Er ligaens fjerde mest produktive back, med 36 poeng (10+26) på 37 kamper. Er også på tredjeplass over backer i ligaen når det kommer til pluss/minus-statistikken (+27), sammen med Stavangers Andreas Klavestad.

Andreas Stene, omskolert back (Vålerenga)

Stene er egentlig løper, men har måttet vikariere som back på grunn av skader på Mats Trygg, Axel Eidstedt og Daniel Sørvik. Det er ingen enkel oppgave, men Stene har bidratt til å gjøre en kinkig situasjon enklere for VIF. Til tross for 4-2-tap borte mot Stavanger leverte Stene en solid prestasjon, og fikk med seg en assist på begge Vålerengas mål. Skapte også flere muligheter for VIF med sin offensive kraft fra en defensiv posisjon. Samtidig løser han den defensive jobben så bra som man bare kunne håpe på. Plukket også med seg en assist mot Grüner.

I likhet med Ekelund klokket han inn over 20 spilte minutter i alle de tre kampene forrige uke, og mot Stavanger hadde han over 25. Jobben han har gjort med å omskolere seg til, ikke bare en back, men en god back på rekordtid fortjener en hyllest, og en plass på ukas femmer hos oss.

Trym Auren, løper (Grüner)

Om Vålerenga har slitt med skader denne sesongen, så er det småtteri sammenligninga med hva Grüner har vært igjennom. På det meste vart over ti mann ute for det nyopprykka laget fra sentrum. Takket være en samarbeidsavtale med Furuset fikk de inn flere spillere, og en av de som virkelig grep sjansen var Trym Auren.

Leverer bunnsolid ishockey i nesten hver eneste kamp. Jobber samvittighetsfullt hjemover, og bidrar med å skape framover. Fikk med seg en assist på 2-1-målet til Grüner hjemme mot Stjernen, og ble også kåret til lagets beste spiller.

I tøff kamp borte mot Vålerenga viste Auren igjen hvor god han er i backcheckinga, samtidig som han på ny beviste at han har tempoet, og nivået, til å forsvare en plass på et eliteserielag. 7 poeng (4+3) på 22 kamper for Grüner etter å ha kommet fra bunnlaget i 1. divisjon, viser at Auren jobber godt, og vi belønner han med en plass i vår femmer.

Kjetil Martinsen, løper (Manglerud Star)

Vel, en litt vanskelig uke å bedømme MS. En kjempespennende og morsom kamp, som ble vunnet etter forlengning mot Sparta, ble avløst av et skikkelig antiklimaks mot Narvik i nord.

Men vi mener Kjetil Martinsen fortjener en plass på ukas femmer etter at han blåste liv i MS da de lå under 0-2 hjemme mot Sparta med et fantastisk skudd helt oppe i vinkelen. Mangleruds poengkonge, med 26 poeng (10+16) på 37 kamper, var også tredje sist på pucken da Emil Frøshaug utlignet til 2-2. Med andre ord var han svært delaktig i snuoperasjonen, som til slutt sørget for to poeng til MS.

MS kunne dermed passere Narvik med tre poeng søndag, men der lugga det både for Martinsen og resten av gjengen fra Østensjø. Martinsen krangler seg imidlertid til en plass på ukas lag for innsatsen han leverte mot Sparta.

Jørgen Karterud, løper (Vålerenga)

Plukka sine to første assist etter returen til Vålerenga (borte mot Storhamar og hjemme mot Grüner), men det både kunne, og burde ha vært flere. Fikk også med seg +1 i pluss/minus-statistikken i 4-2-tapet mot Stavanger tirsdag.

Med hjelp av god skøyte- og kølleteknikk evner han å spille av press, og løse vanskelige situasjoner. Skaper samtidig plass og muligheter for både seg selv og andre gjennom samfulle 60 minutter i nesten hver eneste kamp. Tar kloke valg, og utfører de med høy presisjon. Så også denne uka.

Sju poeng (5+2) på åtte kamper etter hjemkomsten vitner om at Karterud var klar for jobben som venta i Vålerenga, og har levert fra dag én, noe Vålerenga trengte.

Neste runde

Nå tar eliteserien en liten landslagspause, men starter opp igjen om halvannen uke. Da har vi følgende kamper:

13.02 (18:30): Lillehammer - Manglerud Star, Sparta - Grüner og Stjernen - Vålerenga.

15.02 (16:00): Sparta - Vålerenga.

16.02 (16:30): Manglerud Star - Frisk Asker.

16.02 (17:00): Lillehammer - Grüner.

Mer fra Dagsavisen