Astrid Uhrenholt Jacobsen tok til tårene da hun måtte snakke om Therese Johaug mandag.

Uhrenholdt Jacobsen: - Dette påvirker meg mer som menneske enn som idrettsutøver

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde det ikke godt da hun møtte norsk og utenlandsk presse og måtte svare på spørsmål om Johaug-saken mandag.

Av Per-Kristian Eriksen

VAL SENALES: Hun brukte lommetørkleet heftig for å tørke tårer da hun gikk fra det ene intervjuet til det andre. Det var tydelig at dette ikke var en dag toppløperen og legestudenten hadde sett fram til.

– Det som har skjedd i langrennsleiren i høst påvirker meg mer som menneske enn som idrettsutøver. Det høres kanskje litt rart ut, men det er slik det er. Jeg prøver i alle fall å skille det litt fra hverandre. Jeg har alltid vært litt sånn at følelsene blir litt utenpå kroppen, men jeg synes det er vanskelig at mennesker jeg er såpass glad i havner i situasjoner som blir såpass vanskelig og krevende som det er nå, forteller Jacobsen til NTB.

– At de opplever så stort press som tilfellet er. Det er det som blir overskriften for min del, og ikke så mye på det rent sportslige planet, legger hun til.

Store profiler gir stort trykk

Den ene forsiden etter den andre har vært fylt med Johaug-nyheter etter at dopingsaken sprakk. Trykket har vært enormt, men det overrasker i hvert fall ikke Astrid.

– Jeg har vært med i mange, mange år. I den tiden har jeg registrert, og opplevd på kroppen også, at gjennom alle de årene, så har det blitt større og større oppmerksomhet rundt sporten. De største profilene er blitt større enn det de var før, og slik sett så måtte vi regne med at trykket måtte bli stort med en slik sak. At det også blir en internasjonalt sak, bygger jo bare opp rundt dette, forklarer hun.

– Derfor er jeg ikke så overrasket over omfanget, men jeg er overrasket over hvordan det skulle påvirke oss som mennesker. Jeg tenker også mye på hvordan det virker inn på de to som står midt i stormen (Therese Johaug og lege Fredrik Bendiksen). Det hadde jeg ikke sett for meg så veldig på forhånd, sier hun videre.

Nytter ikke å syte

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ser det som en naturlig konsekvens at troverdigheten til norsk langrennsløpere blir satt på prøve, at den rett og slett svekkes.

– Det nytter ikke å syte og klage over at det er slik, for dette må vi bare stå i. Vi må nok akseptere at mange kan ha mistet tilliten til oss. Vi er mindre troverdige enn vi var før dette, og det er ikke rart, i alle fall ikke slik jeg ser det, understreker hun overfor NTB.

– Samtidig kan ikke jeg få gjort noe annet enn at jeg fortsetter å være den jeg er, og at jeg fortsetter å gjøre den gode jobben jeg kan, både sportslig og kommunikativt. Det gjelder å være et godt forbilde. Og noe mer er ikke jeg, verken som utøver eller person og menneske, herre over. Det er en viktig tid å sortere hva man skal bruke og ikke bruke krefter på, i alle fall slik jeg ser det, sier Astrid.

Hun hadde nok gruet seg litt til å møte konkurrentene. En del av dem har hun truffet under trening på isbreen i Val Senales, og det ble en heller positiv opplevelse.

– For min del har det vært helt uproblematisk å møte konkurrenter. Det har ikke vært problematisk for noen av de andre jentene heller som jeg har hørt. Jeg er jo en åpen person som prater mye. De som kjenner meg godt vet det, så noen ganger er det en fordel at man er blitt godt kjent med konkurrenter også. Å møte de andre har faktisk vært litt lettere enn jeg hadde trodd, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen. (©NTB)