Sport

Ugandas første seier på 41 år

Ugandas fotballherrer utløste ville jubelscener i afrikamesterskapet lørdag. 2-0 over Kongo var landets første seier i turneringen siden 1978.

Patrick Kaddu og Emmanuel Okwi scoret målene i den smått sensasjonelle og svært etterlengtede seieren i Kairo. Forrige Uganda-seier i afrikamesterskapet kom i semifinalen for 41 år siden. Da ble Nigeria slått, og senere tapte Uganda finalen mot Ghana.

Siden den gang har Uganda ofte hatt problemer med å kvalifisere seg for mesterskapet. Og sist laget deltok, i Gabon for to år siden, endte gruppespillet med to tap og én uavgjort kamp.

Seieren over Kongo gjør at Uganda topper afrikamesterskapets gruppe A sammen med vertsnasjonen Egypt etter første kamp.

I neste kamp venter Zimbabwe, og en seier der vil langt på vei garantere avansement til cupspillet.

Lørdagens kamp i Kairo ble spilt for svært glisne tribuner, slik tilfellet ofte er i afrikamesterskapet når vertsnasjonen ikke er på banen. På fredagens åpningskamp, der Egypt slo Zimbabwe 1-0, var stadionet helt fullt med 75.000 tilskuere.

I gruppe B fikk Nigeria en god start på mesterskapet med 1-0-seier over Burundi. Den tidligere Lyn-spissen Odion Ighalo, som nå spiller for Shanghai Shenhua i Kina, ble matchvinner etter 76 minutter.

Mer fra Dagsavisen