Marit Bjørgen fikk det tungt på ankeretappen da langrennskvinnene sviktet totalt på OL-stafetten lørdag, og endte på en svak femteplass. FOTO: NTB SCANPIX

Uforklarlig smørebom ga norsk stafettkrise

SOTSJI: De norske langrennsjentene måtte innrømme at elendige ski var årsaken til lørdagens stafettbom som ga 5.-plass i OL.

Det var OL-gullet som Norge «bare skulle hente», men laget var aldri i tetkampen på stafetten og endte utenfor pallen i mesterskap for første gang siden Liberec-VM i 2009.

I tillegg var det første gang uten norsk seier i en kvinnestafett på over tre år.

– Vi må bare beklage til jentene at vi ikke klarte å levere bedre. Vi må være ærlige og si at dette var for dårlig, sa den norske smøresjefen Knut Nystad til NTB.

– Jeg har ingen problemer med å ta på meg skylden. Vi vet ikke hva som er feil. Vi har hatt bra ski tidligere på dette føret. Det er vanskelig for oss å skjønne hvorfor det gikk så galt, la Nystad til.

– Lekte med oss

Therese Johaug var blant dem som noe motvillig måtte innrømme at de dårlige skiene gjorde det umulig å ta stafettmedalje lørdag.

– Det er ikke noe å legge skjul på at vi ikke hadde de beste skiene i dag. De andre nasjonene hadde bedre ski enn oss. Det så vi, og det så dere, sa Johaug.

– Noen ganger bommer vi. Det gjorde vi i dag. Det er synd at det skjer i et OL når vi har vunnet alle stafetter de siste fire årene.

Heidi Weng gikk åpningsetappen og måtte skuffet se at lagvenninnene aldri klarte å ta inn forspranget som tetlagene hadde skaffet seg.

– De andre bare lekte med oss i dag. Det var skikkelig kjedelig å se. Det er trist at smellen kommer den dagen du virkelig vil vinne, sa hun.

Ikke sint, men skuffet

Også landslagstrener Egil Kristiansen måtte forklare seg for en haug av norske og utenlandske journalister etter løpet:

– Vi ønsker ikke å skylde på noen, men i dag hadde vi ikke gode ski, sa han.

– Jeg er selvfølgelig svært skuffet, det er det ingen tvil om. Utrolig ergerlig å bomme i årets viktigste renn.

Kristiansen fikk spørsmål om han var sint.

– Nei, det hjelper ingenting å bli sint. Vi er sammen om dette, sa landslagstreneren.