Fotball

UEFA får full EU-støtte

Økonomisk fair play er blitt et av Det europeiske fotballforbundets (UEFA) fremste flaggsaker. Nå får den kampen full politisk støtte fra EU.

Det europeiske fotballforbundet og Europakommisjonen har signert et felles dokument til støtte for reglene om økonomisk fair play i fotballen.

Det betyr at det nå er endelig klart at UEFAs nye regelverk, som skal tre i kraft neste år, er i tråd med EUs lovverk.

Det betyr igjen enkelt sagt:

Europeiske fotballklubber kan ikke bruke mer penger enn de tjener. Hvis dette ikke overholdes, vil UEFA stenge klubbene ute fra deltakelse i Champions League og Europaligaen. Nå er det midlertid et lite men her. Det er satt ei «underskuddsgrense» på 280 millioner kroner. I norsk målestokk høres dette svimlende ut. Men i de store europeiske klubbene kan dette slå hardt ut.

- Men du må få inn disse 280 millionene. Poenget er at det er lov til å hente inn disse pengene på andre måter, blant annet hos investorer, sier fotballpresident Ynge Hallén til Dagsavisen.

En milepæl

I UEFA jubler man nå over denne politiske støtten.

- Dette er en milepæl i arbeidet med å kunne håndheve regelverket, sier UEFAs generalsekretær Gianni Infantino.

Det er et faktum at europeisk fotballøkonomi har løpt løpsk. Det har også gjeldt for Norge. Når nå UEFA truer med kraftige sanksjoner mot klubber som fortsetter galskapen og bruker mer penger enn de får inn, kan de ikke løpe til EU og klage sin nød.

- Det er viktig at dette nå er innefor EUs regelverk. Hadde vi ikke fått det til, ville vi endt opp med mye byråkrati og rettssaker, sier Yngve Hallén.

Sikrer framtida

Også UEFA-presidenten, den gamle franske storspilleren Michel Platini, mener at dette vil sikre europeisk fotballs framtid.

- Jeg er svært tilfreds med at UEFA og Europakommisjonen sammen har tatt dette avgjørende steget for å sikre en suksessrik og stabil framtid for europeisk fotball, sier han.

- Dette dokumentet bekrefter at UEFAs regler for økonomisk fair play er helt i tråd med EUs regler, fortsetter han.

Joaquin Almunia er EU-kommisær for konkurransepolitikk. Også han uttrykker sin fulle støtte til kampen for økonomisk fair play.

- Jeg mener det er essensielt for fotballklubber å ha en solid økonomisk basis. UEFA-reglene vil beskytte interessene til klubber og spillere så vel som fotballen i Europa som sådan, sier han.

Norsk Toppfotball

- Denne avtalen ser vi ubetinget positivt på. Det viser at vi nå står last og brast rundt kampen for økonomiske fair play. Dette vil styrke fotballens omdømme, sier daglig leder i Norsk Toppfotball, Niels Røine, til Dagsavisen.

Han påpeker at man i Norge allerede har kommet langt i dette arbeidet, blant annet gjennom Norges Fotballforbunds lisensnemnd.

- Og de kravene som stilles her er enda strengere enn de som stilles i UEFAs økonomiske fair play. Dette kommer av at det er snakk om helt andre beløp i norsk fotball og en helt annen omsetning enn i storklubbene ute i Europa. Jeg ser dette vedtaket som både en fotballpolitisk og generell politisk støtte til den retningen Norges Fotballforbund har ønsket.

- Dette vil først og fremst ramme de store klubbene med de rike onklene, sier Pål Breen, daglig leder i Vålerenga.

Lønnskarusellen

- Men selv om de har satt ei grense på 280 millioner kroner, er dette bra for skandinaviske klubber som ligger på nivå én. Det betyr at forskjellen mellom klubbene likevel vil gjevne seg ut, og det kan bety at klubber som Manchester City eller Manchester United ikke for alltid vil være de beste.

At det nå settes strenge økonomiske krav til europeiske fotballklubber, kan også føre til at lønnskarusellen i fotballen får seg en knekk. I England har lønnsutgiftene eksplodert de siste 20 årene. Da Sky TV i 1992 fikk sin første fotballavtale med Premier League, tjente en spiller som John Barnes rundt 90.000 kroner i uka. I 2007 tjente for eksempel Chelseas John Terry 1,17 millioner kroner i uka.

Skremmende

Manchester Citys Carlos Tevez fikk 3,6 millioner bot for sin oppførsel i Champions League-kampen i München i høst. Det tilsvarer ukelønna hans.

Arsenal er en klubbene som har støttet helhjertet opp om UEFAs politiske linje. De har insistert på at klubbene må endre sitt utgiftsmønster.

En talsmann for klubben sier:

- Vi er på vei mot en verden der bare noen få kan konkurrere. Å ikke leve etter sine egne midler er en fundamental risiko for spillet. Det er skremmende for fotballen som en helhet. Det har ingen substans.

Men samtidig må klubben forholde seg til at de vil være med i toppen av Premier League med de konsekvensene det fører med seg.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen