Sport

Uansett hvor VIF havner: Odd er litt bedre

Dag-Eilev Fagermo møter sin forrige klubb igjen og kan undre seg over et pussig faktum: Odd er nesten alltid litt bedre. Nå ligger de med lik poengsum og lik målforskjell. Men Odd er foran.

I de tolv sesongene som har gått etter at Odd (under Dag-Eilev Fagemo) kom seg opp i Eliteserien igjen i 2009, har Skiensklubben havnet foran Vålerenga på sluttabellen åtte ganger. I år blir det den niende hvis laget holder seg foran VIF i sesonginnspurten.

Hovedregelen er altså at Odd slår Vålerenga. Akkurat som de gjorde i årets første møte da Odd vant 4-1 i Skien og påførte VIF og Fagermo deres største nederlag i år. Søndag kveld møtes lagene på Intility Arena.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Odd har scoret flere

Nå er begge i medaljekampen. Begge har 42 poeng, begge har 11 plussmål, men Odd går foran på flere scorede mål (44 mot 39).

En stor forskjell: Den gang hadde Odd Torgeir Børven på laget. Han scoret tre mål i den kampen. Og Vålerenga hadde ikke hentet inn Vidar Örn Kjartansson ennå.

– Jeg kjenner Odd bedre enn de fleste, men jeg er som vanlig lite opptatt av motstanderen foran slike kamper. Vi skal spille VIF-fotball, vi er ubeseiret på hjemmebane og vi må vinne slike kamper hvis vi skal ta medalje, sa Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen tidligere i uka.

Unntakene

Sist søndags 2-0 seier over Strømsgodset i Drammen ga Fagermo bekreftelsen: Årets VIF-utgave er mye mer konsistent enn før og vinner også på litt svakere dager. Fordi arbeidsviljen ligger i bunn.

I fjor var Odd langt bedre enn Vålerenga. Odd havnet på 4. plass på 52 poeng, Vålerenga endte på 10. plass og var farlig nær nedrykk med 34 poeng.

2010, 2013 og 2018 er unntakene som bekreftet regelen. Da har Vålerenga havnet foran Odd på tabellen.

Fagermo var stolt av det han fikk til i Skien med langt mindre ressurser og nedslagsfelt enn i Oslo. I hans hode betyr det at lagbygging kan man lykkes med overalt.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

De unge har slått til

Nå er han kommet litt lenger i byggingen av VIF enn det han hadde regnet med.

– Ja, det har gått litt raskere. Unge spillere har slått til litt raskere enn jeg hadde ventet, sier han og peker spesielt på Osame Sahraoui og Christian Borchrevink. Dessuten har Ivan Näsberg etabler seg som en forsvarsklippe.

Unge talenter med fartstid i Vålerenga, akkurat slik han ønsker.

Vålerengas definerte et tabellmål før sesongstart: Topp fem. Nå er de på femteplass, så høyt har de ikke havnet siden sølvet i 2010.

Nå leder Jan Frode Nornes Odd, Fagernos assistent i Skien og en av hans beste kamerater.

Eliteserien fotball menn , 24. runde:

18.00: Bodø/Glimt – Aalesund, Molde – Kristiansund, Sandefjord – Stabæk, Start – Sarpsborg, Viking – Rosenborg, 20.30: Vålerenga – Odd.

Spilt lørdag: Mjøndalen – Strømsgodset 3-0 (1-0), Brann – Haugesund 1-2 (0-0).

Mer fra Dagsavisen