Uaktuelt med Tour de France uten publikum

Det er uaktuelt å gjennomføre 2020-utgaven av Tour de France dersom den må avholdes uten tilskuere, ifølge rittsjef Christian Prudhomme.

Av Stian Johnsen

Det er fortsatt ikke besluttet om og i hvilken grad viruspandemien påvirker årets utgave av verdens mest prestisjetunge sykkelritt. Arrangøren har samtidig ingen planer om å avholde rittet for enhver pris.

– Tour de France vil ikke bli kjørt for «lukkede dører», sier den mektige Tour de France-direktøren Christian Prudhomme til franske Sports Auvergne.

Intervjuet er gjengitt av blant andre  Cyclingnews.

Årets ritt skal etter planen innledes i Nice 27. juni. Tradisjonen tro skal vinneren hylles etter avslutningsetappen på Champs-Élysées 19. juli dersom rittet går som planlagt.

Franske myndigheter og representanter for arrangøren har i lengre tid holdt samtaler om utsiktene for å kunne gjennomføre 2020-utgaven. Frankrikes idrettsminister Roxana Maracineanu sa nylig at alle muligheter holdes åpne.

Et scenario har vært å gjennomføre rittet uten tilskuere. Både høytstående politikere og utøvere har uttrykt skepsis til en slik løsning. Rittsjef Prudhomme avviser også at det er aktuelt.

– Tour de France er inderlighet, entusiasme og framfor alt smil. Vi må kunne se de smilene, sier han.

Fortsatt har Tour-direktøren håp om at årets utgave kan gå som planlagt. Samtidig innser han at utviklingen i virussituasjonen avgjør.

– Jeg ønsker at Tour de France skal avvikles i sommer. Ikke bare for Tourens skyld. Hvis vi må avlyse, er det fordi at landet er i en katastrofal situasjon. Det håper jeg selvfølgelig ikke, sier Prudhomme.

Ingen ritt før 1. juni

Det internasjonale sykkelforbundet besluttet onsdag at det som følge av viruspandemien tidligst blir åpnet for å gjennomføre ritt 1. juni.

Avgjørelsen om å forlenge rittpausen ble tatt i et møte der representanter for både arrangører, lag og utøvere i internasjonal sykling deltok.

– Etter møtet, og som følge av alvorlighetsgraden i helsesituasjonen rundt om i verden, har UCI og de berørte parter i fellesskap besluttet å forlenge suspensjonen av alle sykkelkonkurranser fram til 1. juni, og inntil ny beskjed foreligger, heter det i en uttalelse.