Sport

Uaktuelt å betale for White

Ingen vet om snowboardsportens superstjerne, Shaun White, dukker opp til VM i Oslo. Men skulle han gjøre det, blir det på egen regning.

Fredag starter snowboard-VM i Tryvann. Mange lurer på om Shaun White (25) fra USA kommer til å stille til start. Men at han skal få penger for å stille er uaktuelt, ifølge daglig leder for snowboard-VM, Henning Andersen.
– Vi har 500.000 dollar som skal deles ut til vinnerne i de forskjellige disiplinene. Det er, og har alltid vært, uaktuelt å bruke noen av disse pengene til å få Shaun White til VM.
Ifølge nettstedet tacky.no skal White ha en halv million for å stille i VM. Men at pengepremiene til vinnerne skal bli lavere for at White skal delta, går ikke Andersen med på:
– Bislett betaler for å få Usain Bolt på startstreken, men det er fullstendig uaktuelt for oss å bruke penger som egentlig skulle gått til vinnerne for å få White hit. Vår strategi er at det skal være likhet. Alle må betale for hotellrom, transport og mat. Det må også White gjøre dersom han skulle dukke opp, sier han.

Vil heve nivået

Shaun White har to OL-gull, seks gull i Winter Dew-tour og 12 X-gamesgull. I årets utgave av X-games toppet han det hele med å kjøre et perfekt «run» som gir 100 poeng, og viste med det at han er verdens ubestridte ener i halfpipe og en soleklar gullfavoritt dersom han skulle stille opp i VM.
– Han er jo en utrolig god kjører. Han er verdens beste halfpipekjører, så rent sportslig vil vi få et bedre startfelt dersom han stiller. Men han kommer kun til å heve nivået i halfpipekonkurransen for menn. Ikke noe annet, sier Henning Andersen til Dagsavisen.

Ikke for sent

Selv om kvalifiseringsrennene starter allerede fredag, er det ikke for sent å komme med til VM. White vil sannsynligvis få tillatelse til å kjøre gjennom et såkalt «wildcard» slik også de norske utøverne Torstein Horgmo og Mikkel Bang har gjort.
– Kvalifiseringen til VM gjøres via TTR-touren som også er eierne av VM. Men fordi Shaun White ikke deltar i denne touren er han ikke automatisk kvalifisert. Men jeg kan si på generelt grunnlag at han pleier å få plass i semifinalen. I utgangspunktet er det kun nummer en og to på TTR-rankingen som er kvalifisert direkte til semifinalen, sier Andersen.

Stolt

Foruten usikkerheten rundt Shaun Whites deltakelse går arrangementsforberedelsene som smurt i Tryvann. Andersen kan stolt informere om knallflotte løyper og et billettsalg godt foran skjemaet, til tross for Whites fravær.
– Vi har solgt cirka 30 prosent av billettene til halfpipefinalen, så jeg er ganske sikker på at den kommer til å bli utsolgt uansett. Når vi tidligere har arrangert Arctic Challenge her oppe har vi aldri solgt mer enn 10 prosent før dørene har åpnet. Så dette er godt foran skjema, forklarer Andersen.
Også de andre konkurransene selger godt. Slopestylefinalen har solgt omtrent like mye som halfpipen, mens quarterpipefinalen ligger noe bak.

Unikt

Publikum som finner veien opp til Tryvann vil bli møtt av noe Henning Andersen kaller unikt. Ikke bare løypesettet, men hele opplegget er noe for seg selv, ifølge den daglige lederen.
– Nå går jeg rundt i løypene og det er helt nydelig. «Winter wonderland», rett og slett. Det som er så unikt med Tryvann er at løypene vil være åpne for publikum under hele mesterskapet. Så du kan ta på deg brettet og stå nedover for så å ta deg en pause og se på VM. Det er jo helt utrolig! Fortell meg et annet sted i verden som kan skilte med noe lignende, sier en storfornøyd, Henning Andersen.

Mer fra Dagsavisen