Mot Algerie viste Manuel Neuer hvilken klassekeeper han er både i feltet, og som den 11. utespilleren for Tyskland. Her er det Algeries Sofiane Feghouli som kommer til kort. FOTO: LEONHARD FOEGER/NTB SCANPIX

Tysklands 11. utespiller

FOTBALL-VM: Tittelen er ikke min idé. Den tilhører Bayern München-trener Pep Guardiola, og er myntet på sisteskanse Manuel Neuer (28).

RIO DE JANEIRO (Dagsavisen): For noen år tilbake spilte mange lag med en såkalt «sweeper» - en midtstopper som skulle ligge litt bak og sope opp restene, mens den andre midtstopperen sto for grovarbeidet og det meste av taklingene.

Tysklands målvakt, Manuel Neuer, framstår som en slags «sweeper». Han står omtrent like mye på 16-metersstreken som på målstreken, og i åttedelsfinalen mot Algerie var han ute og både taklet og headet ballen unna.

Ikke rart at hans trener i Bayern München, Pep Guardiola, kaller han lagets 11. utespiller. Det er også sånn den tyske landslagstrener Joachim Löw vil bruke han.

 

Et forbilde for Godset

Tidligere i sommer satt vi på tribunen på Marienlyst i solskinnet og snakket med nåværende Celtic-trener Ronny Deila.

- Du så vel hva vi trente på nå, spurte han.

- Vi har analysert Manuel Neuer og måten han spiller på. Han er en førsteangriper. Han setter i gang spillet så raskt som mulig, kaster ballen fort ut, eller kan slå et langt, perfekt utspark, forklarte han.

Jo, vi hadde vært vitne til den spilløvelsen og sett Adam Larsen Kwarasey øve på nettopp det.

- Sånn opptrer en moderne keeper, sier Ronny Deila.

I morgen, i kvartfinalen, kan vi se det igjen.

 

Tusen armer

Manuel Neuer elsker blekksprutsalat. Mange mener at det er slik han har utviklet sine fangarmer.

- Manuel Neuer har tusen armer, heter det nå.

Og nå føyer han seg inn i rekka av store tyske keeperlegender, på linje med Oliver Kahn og Sepp Maier.

I sin klubb Bayern München står han også fram som den uredde talsmann sammen med spillere som Philipp Lahm og Sebastian Schweinsteiger. I fjor ble han også kåret til verdens beste målvakt.

 

Den 11. utespiller

Som nevnt, den 1,93 meter høye Manuel Neuer regnes som den 11. utespilleren både på Bayern München, og på det tyske landslaget.

- Ja, jeg har blitt mye sterkere til å involvere meg i hele spillet. Det er den store forskjellen fra tidligere sesonger, sier han nå.

- Jeg tror at jeg nå har mellom ti og tjue flere ballkontakter i spillet enn jeg hadde tidligere, fortsetter han.

Men med så mye mer ballkontakt og involvering i spillet ute på banen, har også selvsikkerheten på målstreken bygd seg opp.

- Da jeg i de forrige sesongene fikk en stor sjanse mot meg i det 60. eller 70 minutt, hadde jeg større problemer med å holde ballen enn jeg har i dag, forteller han.

 

Store redninger

I siste sesongs Champions League viste han prov på sin klasse flere ganger.

* Mot Arsenal parerte han Mesut Özils straffespark.

* I kvartfinalen sto han mot Danny Welbeck som kom alene gjennom.

* I Madrid reddet han et saksespark fra Cristiano Ronaldo og holdt Bayern inne i kampen.

 

Lagspilleren

Etter at han kom fra Schalke 04 til Bayern München i 2011, har han fått ei stor stjerne i Tysklands desidert beste klubb. Han er den som gir unge spillere gode tips og en klapp på skulderen. Han er ikke den som gir en spiller som har gjort en feil huden full.

- Jeg er ikke den som tråkker på en som ligger nede. Man vil jo bare hjelpe, sier han.

- Manuel forener alle de sterke sidene man kan forestille seg. Hans komplette utstråling gir mannskapet vårt en vanvittig sikkerhet og ro. Han er alltid tilstedeværende, er attesten fra Joachim Löw.

Se det selv i morgen.

tor.karlsen@dagsavisen.no