Sport

Tyskerne tar oppgjør med egne "nazi"-fans

Tyske tilskueres oppførsel i Praha fredag har fullstendig overskygget oppkjøringen til VM-kvalifiseringskampen mot Norge.

Av Sjur Natvig

Med nazirop og hets mot den tyske spissen Timo Werner skjemmet deler av det tyske publikummet seg ut og satte Tysklands fotballforbund i forlegenhet.

– Vi kommer aldri til å tåle fascistiske, rasistiske, krenkende og homofobiske tribunerop eller vold. Sammen må laget, tilhengerne og forbundet stå imot disse pøblene, skrev landets fotballpresident Reinhard Grindel på Facebook.

Under kampen ropte en del av de tyske tilskuerne «sieg!» og fikk «heil» til svar.

Publikums oppførsel gjorde at det tyske laget etter sin 2-1-seier unnlot å gå bort til den tyske tribuneseksjonen og takke for støtten.

«Ikke deres lag»

– Ropene var en katastrofe. Det var virkelig ille. Vi tar fullstendig avstand fra det, og det var derfor vi ikke gikk bort dit, sa matchvinner Mats Hummels ifølge Bild.

– Når det synges nazistsanger, er det ingen grunn til å takke tilskuerne etter kamp, samstemmer Julian Brandt.

Grindel stiller seg ubetinget bak den avgjørelsen.

– Vi kan være stolte av dette laget, som tydelig tok avstand fra oppførselen til en del av de tyske tilskuerne i Praha, sier han i en uttalelse.

– Det sender et klart signal: «Dere er ikke våre tilhengere. Dere er bråkmakere, og vi er ikke deres lag».

Hetses

Timo Werner hetses til daglig på fotballarenaer rundt om i Tyskland som følge av at han i fjor filmet seg til et straffespark i kamp for den upopulære, Red Bull-eide klubben RB Leipzig. Fredag opplevde han det også i landslaget, selv om han scoret lagets første mål.

– Jeg ble ikke preget av det, for jeg merker ikke publikums rop under kampen. Samtidig lurer jeg på om det hadde mindre å gjøre med min person enn med naboforhold, sa Werner til Bild.

Fra Praha er det bare ti mil til Dresden, som er bitter rival av Leipzig.

Hummels vil ha strengere tiltak for å holde uønskede elementer borte fra tribunen.

– Når det skjer slike ting, må de kaste dem ut av stadion, sier han.

Holder fokus

Samtidig prøver landslagssjef Joachim Löw å holde fokus på det sportslige.

Han fikk kritikk for sin 4-1-3-2-formasjon mot Tsjekkia, men antyder at han bruker den igjen mot Norge mandag.

To spisser og bare en defensiv midtbanespiller er uvant kost for et tysk landslag som er vant til å framstå i 4-2-3-1-formasjon. Bruken av Thomas Müller som hengende spiss ble også heftig kritisert etter kampen i Praha, som endte med en knepen tysk 2-1-seier.

I et intervju med Tysklands fotballforbunds nettsted sa Löw at han ikke angrer på taktikken, selv om han ikke var tilfreds med utførelsen.

– Jeg valgte formasjonen bevisst. Jeg ville ha både to spisser og to 10-ere i Mesut Özil og Thomas Müller, fordi jeg visste at Tsjekkia ville legge seg lavt og satse på kontringer. Problemet var at vi ikke slo mange nok gjennombruddspasninger bakfra. Av spillerne framme var Timo Werner den eneste som utfordret bakrom. Alle de andre bare møtte, sa Löw.

Samme mot Norge?

Han ble spurt om han i kampen mot Norge vil gå tilbake til den normale oppstillingen med to defensive midtbanespillere.

– Vi må framstå offensivt også mot Norge, og mye avhenger av løpene som gjøres fra midtbanen. Jeg vet ikke om vi har behov for to «seksere». Mot et så defensivt lag kan det føre til at man kommer mindre fram, sa Löw.

Om han ikke bytter formasjon så akter han å endre i laget.

– Det blir sikkert en endring eller to til kampen i Stuttgart. Det planla jeg allerede før kampen i Tsjekkia. For noen av spillerne som ikke er helt i kamprytme blir det litt mye å spille to kamper på fire dager, sa han.

– Stillingen på tabellen gir meg også sjansen til å bytte litt.

Tre jevngode lag

Bytte har Löw gjort mye i kvalifiseringen. I Praha ble Matthias Ginter og Antonio Rüdiger spiller nummer 35 og 36 som har vært på banen for Tyskland i løpet av sju kvalifiseringskamper.

Han har altså sannet Lars Lagerbäcks ord om at Tyskland kan stille tre jevngode lag. Alle de sju kampene er vunnet, med total målscore 29–2.

I begge kamper mot San Marino har Löw gitt de fleste stjernene fri og mønstret tilnærmede ungdomslag. 11 av de benyttede spillerne har vært på banen bare mot San Marino, i kamper Tyskland vant 8–0 (borte) og 7–0 (hjemme).

Tysklands lag i Tsjekkia (4-1-3-2): Marc-André ter Stegen–Joshua Kimmich, Mats Hummels, Matthias Ginter, Jonas Hector–Toni Kroos–Julian Brandt (Antonio Rüdiger fra 61.), Thomas Müller, Mesut Özil–Lars Stindl (Julian Draxler fra 67.), Timo Werner (Emre Can fra 79.).

Mer fra Dagsavisen