Sport

Tysk drømmefotball knuste Ronaldo

STORSEIER: Fortsatt opphengt i myten om tysk «maskinfotball»? Glem det. Det Tyskland viste mot Portugal i går må gå inn i læreboka om framtidsfotballen. Tyskland framstår komplett.

- Fagbevegelse, fagbevegelse, fagbevegelse, sa Arbeiderpartiets Martin Kolberg en gang.

- Lengderetning, lengderetning, lengderetning, må være Tysklands Joachim Löws like sterke mantra.

OK, det ble litt balltrilling i andre omgang på ledelse 3-0. Det kunne hans spillere tillate seg i den brasilianske varmen. Men før det handlet det om temposkifte, pasningssikkerhet og - lengderetning. Portugal hang ikke med i svingene, selv mens de også hadde elleve spillere på banen.

Alltid favoritt

Med oppvisningen i sin åpningskamp, seiler Tyskland opp som en av de store favorittene i dette VM.

- Tyskland telles alltid blant favorittene, sier den tyske trener Joachim Löw.

Også i hans fjerde mesterskap som trener.

- Og lengselen etter å vinne er stor i dette laget, fortsetter han.

For det har han ikke maktet ennå.

- Men det blir stadig gjentatt at vi har tidenes beste lag nå. Men 1972, 1990 og 1996 var like gode lag. Men jeg kan ikke, og vil ikke, dempe forventningene, og vi tilhører favorittene, sier han.

Det ble ikke svekket i gårsdagens oppvisning.

Hattrick

I VM i Sør Afrika for fire år siden, ble Thomas Müller (24) toppscorer. Veien mot den samme tittelen kan også ha begynt i går. Og det skjedde sånn:

11. min. Et flott tysk angrep ender med at Joao Pereira river ned Mario Götze. Thomas Müller setter straffepsarket i mål.

45. min. Fra kort holdt og i en trang posisjon banker Thomas Müller inn Tysklands tredje mål. For mellom de to hadde Mats Hummels stanget inn en corner (32. min.).

78. min. Thomas Müller viser seg som den gamle tyske storscoreren og navnebroren Gerd, ved å være på rett plass til rett tid og sette inn en retur. 4-0.

Skal bli bedre

Jo, vi lot oss blende av den tyske fotballen i går. Men Joachim Löw lover at dette laget skal bli enda bedre.

- Flere av disse spillerne er ikke på høydepunktet av sin karriere, sier han og ramser opp navn som Götze, Reus, Müller, Hummels og Özil.

- Om to-tre år ville disse være enda bedre, nærmest lover han.

- Men på den andre side er spillere som Klose, Lahm og Schweinsteiger kanskje i sitt siste mesterskap.

Men trener Löw mener at laget hans nå først og fremst er blitt bedre i kontringsspillet. Det så vi i går. Det gikk veldig fort og pasningene satt med klinisk presisjon.

- Men dette laget kan bli enda bedre, spesielt i én-mot-én-situasjoner, sier Joachim Löw.

Klose ute

Miroslav Klose kan bli tidenes mestscorende i VM-sluttspill i Brasil. Han ligger bare ett mål bak brasilianske Ronaldo som har 15 fulltreffere. Men i går fikk han ikke sjansen til å ta igjen den rekorden. Klose står med 14 scoringer. Joachim Löw slapp ham ikke til, men holdt han på benken.

- Jeg kan ikke ta hensyn til slike statistikker, sier han om det.

Det trenger han da heller ikke når han har den alltid vandrende angriperen Thomas Müller i sine rekker.

10 mann

Nå kan det hevdes at det ble rått parti etter hvert. For Portugal ble redusert til ti mann da Pepe først dyttet til Thomas Müller før han gikk bort og nikket den liggende spissen i hodet. Det var det siste som utløste det røde kortet (37. min.).

Da ledet Tyskland 2-0, og løpet var definitivt kjørt.

Da ville det nok ikke hjelpe med Ronaldo-magi heller. Han prøvde seg et par ganger med frispark, men de gikk rett i en tysk spiller. Dermed står han fortsatt med bare to mål i et VM-sluttspill.

Ut over det så han lei og frustrert ut. Han hadde da heller ikke så mye å glede seg over. For Portugal, med både 11 og 10 mann, var en skuffelse.

Nå har de igjen Ghana og USA, og der må de vinne hvis de skal komme seg videre fra gruppespillet.

Tyskland er derimot på vei til noe stort, og de har lagt lista høyt.

- Bare verdensmesteren drar fullkomment lykkelig hjem igjen, sier Joachim Löw, før han også sier at han støtter de brasilianere som har protestert og demonstrert i forkant av dette mesterskapet.

PS! USA slo Ghana 2-1 i natt.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen