Tyrkiske landslaget ble provosert da de ankom Island

Tyrkias fotballandslag skal ha blitt holdt igjen flere timer på flyplassen da de ankom Reykjavik mandag. Tyrkiske embetsmenn reagerer kraftig på mottakelsen og har levert en protest.

Det tyrkiske landslaget har klaget på at de ble forsinket da sikkerhetsbetjenter gjennomgikk bagasjen deres langsomt. Islands flyplassoperatør (ISAVIA) har forsvart gjennomgåelsen som rutinemessig og klandrer noen tyrkiske spillere for å ikke være samarbeidsvillige.

Frustrasjonen økte ytterligere da spillere ble intervjuet av fremmøtte journalister. Blant mikrofonene ble det plutselig holdt opp en oppvaskbørste mot landslagskaptein Emre Belözoglu.

Diplomatisk klage

Tyrkias utenriksminister Mevlut Vacusoglu skriver på Twitter at mottakelsen er «uakseptabel ut ifra diplomatisk og humanitær praksis» og at Tyrkia skal «gjøre hva som er nødvendig».

Islands utenriksdepartement har bekreftet at en formell protest er mottatt.

Tyrkiske medier beskriver behandlingen som rasistisk og respektløs.

Forsinket

ISAVIA sier at inspeksjonen er obligatorisk for ankomster utenfra EU, men innrømmer at landslaget måtte vente lenger enn vanlig som følge av samarbeidsproblemer.

– Forespørsler om å fjerne elektronikk og veske ble ikke fullstendig møtt, sier en talsperson i en pressemelding.

Videre opplyses det at det tok inntil 80 minutter etter landing på å få laget gjennom sikkerhetskontrollen. Tyrkiske medier har opplyst at laget ble holdt i nærmere to timer.

Viktig kamp

På mandagens pressekonferanse fortalte Islands landslagskaptein at islendingene opplevde det samme da de spilte bortekamp i Tyrkia i 2015.

– Det var likt. Passkontroll og detaljert bagasjeinspeksjon, sa Aron Gunnarsson.

Landene møtes til dyst i det som er et viktig oppgjør tirsdag kveld. Tyrkia kommer fra en sterk 2-0-seier mot Frankrike og topper gruppe H med tre seirer i EM-kvalifiseringen. 

Island følger tre poeng bak og innehar tredjeplassen på dårligere målforskjell. Blåtrøyene slo Albania 1-0 lørdag.

De to beste i hver gruppe går videre til EM-sluttspillet som spilles i tolv byer i tolv land sommeren 2020.