Tryvis Tygart var mannen som jaktet på og fikk felt Lance Armstrong. Her fra et seminar i Oslo i fjor. FOTO: :THOMAS WINJE ØIJORD/NTB SCANPIX

Tygart: - Kast Russland ut av Rio-OL

Lederen for det amerikanske antidopingbyrået, Travis Tygart, mener russiske friidrettsutøvere først som sist bør utestenges fra OL i Rio.

Av Per-Kristian Eriksen

Tygart mener det ikke er nok tid igjen til OL-starten til at russerne kan få gjenoppbygget et troverdig antidopingregime. Det er avisen The New York Times som skriver dette torsdag.

Travis sier han ikke kan se at russerne har tatt noen fornuftige steg for å få orden på antidopingprogrammet sitt etter avsløringene i fjor høst. Da kom det fram at den russiske dopingen hadde røtter helt inn i statsapparatet, og at den var omfattende.

Amerikaneren beskylder også russerne for å fortsette jakten på varslerne. Han slår også fast at det er for sent å garantere at utøvere som profitterte på den statlig støttede doping ikke har tjent på det, slik at de kan dra fordeler i Rio i august.

– Russerne angriper stadig de modige varslerne. De som hadde mot nok til å sette søkelyset på denne praksisen, hevder amerikaneren, som også var mannen bak Lance Armstrong-avsløringen.

Ikke noe testregime

Tygart påpeker at russerne ikke har noe laboratorium som er godkjent av Verdens antidopingbyrå (WADA). De har heller ikke noe opplegg for testing av utøverne sine. Dette er alvorlig, mener Travis Tygart.

– Det er bare noen få måneder til OL i Rio starter. Selv om de ansvarlige for de skandaløse forholdene i Russland skulle bli stilt til ansvar, er det ingen som kan garantere at de som var med i den statlig støttede dopingbruken er rene, eller vil være rene til OL starter, påstår den amerikanske dopingeksperten.

Han kom med sine kommentarer etter at Dick Pound hadde offentliggjort den andre delen av WADAs uavhengige rapport om doping i internasjonal friidrett torsdag. Den avdekket både omfattende korrupsjon, utpressing og dopingtilfeller som aldri ble undersøkt.

Nok er nok

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) suspenderte Russland fra alt internasjonalt samkvem, også deltakelse i konkurranser, på ubestemt tid i november etter at den første rapporten fra WADAs granskningskomité ble offentlig.

– Jeg vil gjøre Edwin Moses sine ord til mine. Etter den første rapporten sa han på et møte i Colorado Springs at nok er nok. Det må uttrykkes så klart at alle forstår det: Russiske utøvere kan ikke delta i Rio-OL etter det som er skjedd. Slik ordla Moses seg, sier Tygart.

Moses sa også at hele verden er bekymret for friidretten, og han ga uttrykk for at det blir viktig at lederne tar grep og gjør de riktige tingene for å rette opp tilliten igjen. Det blir ikke lett. (©NTB)