Tvilsom straffe sendte Nederland videre

(Nederland - Mexico 2-1). Arjen Robben var banens beste - og skaffet straffe på overtid. Med skuespill. Debatten raste etter at Nederland gikk til kvartfinale.

Mexico var nær VM-kvartfinale, men ble stanset i sluttminuttene i Fortaleza søndag. Et billig straffespark ga Nederland 2-1-seier på overtid.

Nederlands lynving Arjen Robben skulle hatt straffe da han ble felt på tampen av første omgang, men da han først fikk det etter 91 minutter var det fordi Bayern München-proffens skuespill lurte dommer Pedro Proenca.

Hans beslutning ble avgjørende for de hardtkjempende mexicanerne. Klaas-Jan Huntelaar var som vanlig sikker fra ellevemeteren og overlistet en Guillermo Ochoa, som hadde vært strålende og stengt ute alt i nesten en hel kamp.

For bare minutter før den avgjørende scoringen, kom nederlendernes utligningsmål. En corner fra Robben ble stusset bakover til Wesley Sneijder. Midtbaneveteranen hamret til fra kanten av 16-meteren, og ballen hadde såpass fart mot mål at ingen var i nærheten av å stanse den.

Hard utligning

Vondt for Mexico, som skulle få det enda verre. Nok en gang ble det stopp i åttedelsfinalen for laget som ofte imponerer, men får trøbbel i cupspillet.

Tidligere hadde mexicanerne aldri tapt en kamp der Giovani dos Santos scoret. Til slutt skjedde det, men det så lenge svært bra ut for den karismatiske treneren Miguel Herrera og hans elever.

For etter at Nederland gikk skuffet til pause over å ha blitt snytt for straffespark, var Mexico skjerpet fra start i annen omgang. To minutter var spilt da Dos Santos plukket ned en klarering og fikk kjempetreff på halvvolley fra rundt 20 meter. Nederland-keeper Jasper Cillessen rakk ikke å kaste seg etter ballen i tide.

Drikkepauser

Nederland jaktet utligning, men Ochoa sto lenge som en levende vegg. I tillegg fikk ikke Robben gehør for sine forsøk på å filme seg til straffespark. Før han trengte det som mest i tilleggstiden.

Kampen tok en dramatisk vending på kort tid, men vil også bli husket for en historisk hendelse. For første gang i VM-sammenheng ble såkalte avkjølingspauser tatt i bruk. To ganger bestemte dommer Proenca at spillerne skulle få drikke vann i på brennhete Estádio Castelão.

Og etter det siste avbruddet hadde nederlenderne nok krefter til å skaffe seg en seier som gir dem kvartfinale mot enten Costa Rica eller Hellas.

Mexico må skuffet bestille billetter hjem fra fotballfesten i Brasil.

Costa Rica er klar for sin første VM-kvartfinale etter seier over Hellas i straffesparkkonkurransen søndag (5-3). Kampen endte 1-1. (NTB)

VM-sluttspillet fotball menn søndag, åttedelsfinale:

Nederland – Mexico 2-1 (0-0)

Ëstadio Castelao i Fortaleza: 58.817 tilskuere.

Mål: 0-1 Giovani dos Santos (48), 1-1 Wesley Sneijder (88), 2-1 Klaas-Jan Huntelaar (str. 90+4).

Dommer: Pedro Proenca, Portugal.

Gult kort: Paul Aguilar (69), Andrés Guardado (90+2), Rafael Márquez (90+2), Mexico.

Nederland (5-2-1-2): Jasper Cillessen – Paul Verhaegh (Memphis Depay fra 56.), Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Daley Blind, Dirk Kuyt – Nigel de Jong (Bruno Martins Indi fra 9.), Georginio Wijnaldum – Wesley Sneijder – Arjen Robben, Robin van Persie (Klaas-Jan Huntelaar fra 76.).

Mexico (5-3-2): Guillermo Ochoa – Paul Aguilar, Francisco Rodríguez, Rafael Márquez, Héctor Moreno (Diego Reyes fra 46.), Miguel Layún – Héctor Herrera, Carlos Salcido, Andrés Guardado – Oribe Peralta (Javier Hernández fra 75.), Giovani dos Santos (Javier Aquino fra 61.).