Tusener fulgte kistetransporten, Napoli vil gi stadion Maradonas navn

Tusenvis av mennesker møtte fram da den avdøde fotballegenden Diego Maradonas kiste torsdag ble kjørt gjennom gatene i Buenos Aires på vei til graven.

Av Sjur Natvig

Han ble gravlagt torsdag kveld etter en privat bisettelse der bare familie og nære venner var til stede.

Gjennom dagen hadde Maradona ligget på lit de parade i presidentpalasset i Argentinas hovedstad mens endeløse køer av mennesker som ville vise ham den siste ære sneglet seg i gatene utenfor. Flere medier sendte direkte fra vaken gjennom dagen.

Maradona døde onsdag av hjertesvikt, 60 år gammel. Det utløste landesorg i Argentina.

Politiet brukte tåregass da det etter hvert oppsto uroligheter i køen av sørgende som ventet på å komme inn til kisten. Noen begynte å klatre over gjerdene ved inngangen til palasset fordi de fryktet at de ikke skulle komme inn i tide.

Maradonas kiste ble samtidig flyttet til et tryggere sted lenger inne i presidentpalasset.

Ifølge lokale TV-kanaler ankom Maradonas kiste presidentpalasset i 5-tiden torsdag morgen lokal tid. Om natten ble en privat seremoni avholdt for familie og venner.

Trengsel

Publikum fikk se kisten for å vise Maradona den siste ære. Dørene skulle være åpne fra klokka 6 til 16. Allerede flere timer tidligere begynte mengden å vokse seg stor, og det ble sunget til Maradonas ære. Det var betydelige politistyrker til stede for å sørge for orden.

Alle i køen bar munnbind, men det var få tegn til sosial distanse i trengselen.

Folk ble sluppet inn i små grupper på 20 personer. Mange var tydelig beveget, og det ble kastet blomster og trøyer over kisten.

Utover dagen vokste utålmodigheten blant dem som ventet, og noen prøvde å tvinge seg adgang. Det ble slått hardt ned på. Ute i gatene reagerte folkemengden med raseri på politiets opptreden. Det ble kastet steiner og flasker, og politiet svarte med gummikuler og vannkanoner.

Til graven

Sent på ettermiddagen ble Maradonas kiste, innhyllet i et argentinsk flagg, fraktet gjennom hovedstadens gater. Likfølget kjørte i høy hastighet med omgitt av politimotorsykler, men store folkemengder benyttet likevel muligheten til å få et glimt av kisten.

Ifølge argentinske medier var følget på vei til kirkegården Jardin de Paz i utkanten av Buenos Aires, der Maradona noen timer senere ble stedt til hvile.

Følelser i Napoli

Det var mange følelser i spill da Napoli slo Rijeka 2-0 og overtok ledelsen i sin europaligagruppe dagen etter at klubbens største spiller Diego Maradona døde.

– Diego er en legende og kommer aldri til å dø, sa trener Gennaro Gattuso.

– Siden i går har atmosfæren i byen vært merkbart forskjellig. Vi håper å vinne et trofé for ham. For lenge har det bare vært snakk.

Klubbens supportere slapp ikke inn på San Paolo, der Maradona i sin tid tryllet med ballen og førte den søritalienske klubben til dens to første seriegull og til Uefa-cuptittel. I stedet samlet mange av dem seg utenfor, der det ble sunget og ropt til ære for argentineren.

Det ble gjennom dagen lagt ned supportereffekter og tent lys for Maradona.

Stadion kommer ikke lenger til å hete San Paolo.

– Jeg mener det er rett å gi stadion ditt navn slik at vi fortsatt kan ha deg med oss, skrev klubbpresident Aurelio De Laurentiis på klubbens nettsted , i en tekst henvendt til Maradona.

En plakett ble satt opp ved inngangen til stadion med påskriften «Diego Armando Maradona stadion».

I våre hjerter

Kort tid før kampen kom lagkaptein Lorenzo Insigne og Tommaso Starace ut til fansen som var samlet utenfor stadion og la ned en krans.

– Maradona betyr mye for meg og for alle napolitanere. Han har alltid stått opp for oss, han har alltid holdt oss i sitt hjerte, og vi må gjøre det samme med ham, sa Insigne.

Inne på stadion ble klipp fra Maradonas karriere vist på storskjermen allerede fra oppvarmingen, og alle Napoli-spillerne bar drakt nummer 10 med Maradonas navn på ryggen i minuttene før kampen.

Som på alle mesterligakamper onsdag og europaligakamper torsdag ble Maradona minnet med ett minutts stillhet før kampstart. I Napoli var det minuttet spesielt spekket med følelser.

Napoli var bare på tredjeplass i sin gruppe før torsdagens kamper, men passerte Real Sociedad og AZ Alkmaar etter at de spilte 0-0 i Nederland.

Armando scoret

Et selvmål av Armando Anastasio ga Napoli ledelsen rett før pause. Anastasio, som er født i Napoli, endret retning på Matteo Politanos avslutning som var på vei inn i mål. Dermed ble Rijekas venstreback oppført som målscorer.

Hirving Lozano fastsatte resultatet kvarteret før slutt. Napoli er dermed to poeng foran Real Sociedad og AZ.