Sport

Tungvektsoppgjøret som ble avgjort av et smart bytte

KOMMENTAR: (Vålerenga - Odd 1-0). Aron Dønnum ble brikken som ble avgjørende i denne toppkampen. Scoringen hans på overtid vil han kanskje aldri glemme.

Bilde 1 av 6

Les også: Slik tok VIF alle poengene mot Odd

KOMMENTAR

Det er det heller ingen grunn til. Etter å ha stanget mot hverandre i nitti minutter handlet dette tungvektsoppgjøret om å finne den lille luka der guarden ikke rakk fram. Vålerenga hadde finishen, kreftene og de offensive byttene. Og Aron Dønnum hadde vist tidligere i sitt innhopp at han hadde roen tll å avgjøre dette.

– Det var et øyeblikk med mye følelser, sa Aron Dønnum, som feiret på seg gult kort ved å rive av seg drakta. For det er ikke ofte man får oppleve slike øyeblikk.

Andre ville skutt med idiotens kraft på første berøring da han fikk ballen nesten tre minutter på overtid. Dønnum valgte å ta det ekstra touchet og fikk prirket ballen mellom de Odd-beina som var i veien.

Å score slike mål rett foran egne supportere, gjør noe både med spilleren og hele laget. Og Vålerenga kunne bokføre sin tredje strake hjememseier mot et av to gjenværende lag som var ubeseiret til nå i år.

Det er ofte slik når de beste lagene møter hverandre. Begge har kvaliteter som utligner hverandre. Slik ble det på Intility Arena denne kvelden helt til VIF vant innspurten. Og det er viktigst å lede når kampen er slutt.

Dette er lagene som har skiftet minst på mannskapene sine i sesonginnledningen.

Dette er lagene som helst vil ha ballen i laget og styre kampene.

Dette er lagene som har respekt, men ikke frykt for motstanderne. Både Vålerenga og Odd ville spille fotball, ikke forsvare seg til seier.

Og da blir slike oppgjør tette og jevne, og ikke blendende underholdning for dem som er oppatt av sjanser og mål. Men for dem som studerer fotballtaktikk var det en liten studie i høyt og lavt press, hvordan tilrive seg initiativ og hvordan demme opp når man innser at man ikke klarer å styre kampen.

Kort sagt: To ganske gode fotballag på høyeste norsk nivå.

Derfor ville den som hadde det lille ekstra vinne denne kampen. Vålerenga har Chidera Ejuke, som vi fikk se i noen lysglimt og som i et par av dem kunne avgjort kampen. Ikke minst hans tunge skudd fra 17 meter som strøk tverrliggeren.

Også Bård Finne fikk vist hvilken smart spiller han er og hvordan han klarer å manøvrere seg ut av trange situasjoner. Marginene gjorde at skuddet hans gikk utenfor, ikke innenfor stanga.

Dag-Eilev Fagermo og Ronny Deila kjenner hverandre alt for godt til å servere overraskelser. VIF måtte kjøre inn Ivan Näsberg som venstreback i stedet for en skadet Sam Adekugbe, mens Odd kjørte inn Jone Samuelsen for å gå i krigen mot Vålerengas sentrale midtbanespillere.

Näsberg løste sin oppgave godt og kunne også blitt matchvinner på et av sine mange tunge løp. Men også skuddet hans strøk utenfor stengene, ikke innenfor.

Slik ble dette et tungvektsoppgjør som ble fort gjort å oppsummere i et tv-innslag, men der mye kraft og klokskap lå bak den nitti minutter lange forestillingen. Men tempoet kunne vært høyere, det fikk vi se hver gang Chidera Ejuke satte fart. Her var det noe å gå på.

Da ingen av de få sjansene ble satt, endte dette som et taktisk spill der både Deila og Fagermo kunne sette innpå nye brikker. For VIF kom Fitim Azemi, Deyvor Vega og Aron Dønnum, der sistnevnte rakk å markere seg med sine offensive initiativ før han fikk sitt drømmeaktige øyeblikk rett før alle var beredt til å tusle halvskuffet hjem. De offensive byttene ble avgjørende i en kamp som var helt typisk "første mål vinner".

I stedet ble det ekstatiske scener på overtid og VIF-Klanen kunne bare velte ned på puben Øst og fortsette feiringen der.

For nå kan vi endelig definere Vålerenga inn i tetkampen. Takket være Aron Dønnum. Molde topper med 13 poeng, Odd, Bodø/Glimt og VIF har 10. Neste oppgave for VIF i serien er Viking i Stavanger om en uke. Før det skal de spille 1. runde i cupen borte mot Faaberg 2. mai. Nå trenger de tilsvarende opplevelser på bortebane også.

Eliteserien fotball menn mandag, 5. runde:

Vålerenga – Odd 1-0 (0-0)

Intility arena: 6766 tilskuere.

Mål: 1-0 Aron Dønnum (90).

Dommer: Sigurd Smehus Kringstad, Valder.

Gult kort: Herolind Shala, Vålerenga, Birk Risa, Odd.

Lagene:

Vålerenga (4-2-3-1): Adam Larsen Kwarasey – Efraín Juárez, Johan Lædre Bjørdal, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg – Magnus Lekven, Mohammed Abu – Herolind Shala (Fitim Azemi fra 62.), Chidera Ejuke, Bård Finne (Aron Dønnum fra 71.) – Matthías Vilhjálmsson (Deyver Vega fra 77.).

Odd (4-3-3): Sondre Rossbach – Espen Ruud, Fredrik Semb Berge, Steffen Hagen, Birk Risa – Jone Samuelsen (Markus André Kaasa fra 66.), Fredrik Oldrup Jensen, Vebjørn Hoff – Elbasan Rashani, Torgeir Børven, Sander Svendsen.

Mer fra Dagsavisen