Sport

Tufte klar for sitt sjette OL

Olaf Tufte (40) er klar for sitt sjette OL. Etter å ha kommet hjem fra Sveits, vil han og makkeren Kjetil Borch starte finpussingen til det som skal skje i Rio de Janeiro i august.

Av Sjur Natvig

– Selv om alt stemte i finalen i OL-kvalifiseringen, er det hele tiden ting man kan bli bedre på. Det gjelder å terpe, terpe og terpe. Vi må ro fortere enn vi gjorde i dag for å nå opp i OL, sa Olaf Tufte til NTB.

Borch og Tufte vant finalen i dobbeltsculler i OL-kvalifiseringen i roing tirsdag i suveren stil.

Den norske båten konkurrerte med serbiske Marko Marjanovic/Andrija Sljukic om seieren i finalen. Serberne ledet over halve løpet, men kunne ikke stå imot nordmennenes avslutning.

I mål var seiersmarginen drøyt to sekunder. Tsjekkerne Michal Plocek/Matyas Klang ble nummer tre og var 0,59 sekund for sent ute til å ta den siste OL-plassen.

Norge var 11 hundredeler bak serberne ved passering 500 meter, 26 hundredeler bak ved 1000 meter, men 15 hundredeler foran etter 1500 meter. Siste 500 meter dro de fra og seiret med en margin på 2,09 sekund. Norges vinnertid var 6.14,04.

– Denne dagen har surret og gått oppe i hodet mitt hver eneste kveld siden i fjor, sa Kjetil Borch ti TV 2.

Tufte får sjansen til å ro om OL-medalje i dobbeltsculler for første gang siden han vant sølv med Fredrik Bekken som makker i Sydney-lekene for 16 år siden.

Glad og lettet

– Det er en blanding mellom glede og lettelse over at dobbeltsculleren klarte å kvalifisere seg. Nå har jo spesielt Tufte hatt en god tradisjon med å levere når det gjelder som mest, sa landslagssjef Johan Flodin til NTB.

Tufte ble olympisk mester i singlesculler både i 2004 og 2008. I London-lekene i 2012 ble han utslått i semifinalen.

Borch ble verdensmester i dobbeltsculler sammen med Nils Jakob Hoff i 2013. I forrige OL ble samme duo utslått i semifinalen.

– Det er jo en veldig spesiell stemning her i OL-kvalifiseringen hvor det er veldig mange tapere og veldig mye enten eller. Slik sett har det vært veldig tøft, sa landslagssjefen.

Stolt tradisjon

Norsk rosport har sterke OL-tradisjoner og har deltatt med minst en båt hver gang siden 1972. Norge har tatt tre OL-gull i roing. Ved siden av Tuftes to gull ble det seier i dobbeltsculler ved Alf og Frank Hansen i 1976.

– Nå har Norge tre båter som er kvalifisert for OL, og vi har målsetting om minst en medalje, sier Flodin.

Norge har ved siden av Borch/Tufte også OL-plasser i dobbeltsculler lettvekt ved Kristoffer Brun og Are Strandli og dessuten i singlesculler for menn.

Olaf Tufte har valgt å satse på dobbeltsculler slik at singlescullerplassen fortsatt er åpen. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen