Engelske supportere prøver å komme unna tåregassen i Marseille sentrum i natt.

Truer Russland og England med utestengelse

UEFA truer med å kaste ut Russland og UEFA av fotball-EM hvis opptøyene rundt de to lagene fortsetter.

PARIS (Dagsavisen): Fransk politi strammer grepet etter at EMs åpningshelg er rammet av vold. Opptøyene i Marseille skal ha sendt 35 personer på sykehus, fire av den skal være alvorlig skadet.  Da sluttsignalet mellom England og Russland gikk (1-1) var det samtidig startskuddet for EMs første tribuneskandale. Russiske supportere gikk  til angrep på engelske fans inne på tribunen. Politi og sikkerhetsvakter var nesten fraværende. Engelskmennene prøvde å flykte og blant supporterne var det også kvinner og barn. De kom seg etterhvert i sikkerhet.

Dom kan komme tirsdag

UEFA bekreftet søndag formiddag at de åpner sak mot Russland der tre faktorer skal etterforskes: Fysiske angrep på tribunen, bruk av pyroteknikk og påstander om rasisme. Senere på dagen kom en pressemelding med klart innhold:

Styret i UEFA skriver at «det ikke kommer til å vente med å innføre ytterligere sanksjoner mot de to landene, dersom tilsvarende episoder oppstår igjen. Da vil også diskvalifikasjon kunne bli en mulig konsekvens.»

Den etiske komiteen skal komme med sin innstilling tirsdag. Sanksjonene kan være poengtrekk, nekte russiste supportere adgang, bøter eller diskvalifikasjon. Samtidig rettes det sterk kritikk mot UEFA og arrangøren for manglende sikkerhet inne på arenaene.

Russland spiller neste EM-kamp mot Slovakia onsdag.

Midt i tåregassen

Kona til Englands EM-spiller Jamie Vardy, Rebekah Vardy, var midt i opptøyene og var sjokkert over politiets opptreden i byen etterpå.

- Det ble brukt tåregass uten grunn, folk ble satt i bur og behandlet som dyr, skrev hun på twitter.

Senere på kvelden ble det nye slåsskamper i havneområdet i Marseille etter at det også hadde vært masse bråk i sentrum lørdag ettermiddag, i timene før avspark. Der ble en engelsk supporter slått bevisstløs. I følge regionens politisjef Laurent Nunez skal fem personer ha blitt skadet og seks personer arrestert. Bråket skjedde rundt restaurantene i havnekvarteret der supporterne samlet seg i timene før kampen. Mye hærværk ble resultatet. Politiet gikk inn md tåregass for å spre supporterne.

Skal ha neste fotball-VM

UEFA (det europeiske fotballforbundet) vil åpne disiplinærsak og vil etterforske hendelsene under kampen i Marseille. Russland kan bli straffet hardt, i verste fall måttet spille for tomme tribuner. Russland er også neste arrangør av VM i fotball i 2018. Det er også mulig å bruke poengtrekk i mesterskap.

Russlands sportsminister Vitalij Mutkov var tilstede på kampen i Marseille. Han representerer en idrettsnasjon som har store problemer på mange plan.

Mange er kritiske til at nettopp denne kampen ble lagt til Marseille.

- Dette er en belastet fotballby. Og når du mikser engelske og russiske fotballfans med ultrasupportere fra Marseille, slår det fort gnister, sier tidligere poitimann med fotballbråk som spesiale, Chris Hobbs til The Guardian.

Beredskap i Nice

Også under VM i 1998 var det bråk i Marseille mellom engelske og tunisiske supportere og lokale supportere med nordafrikansk opphav.

Andre eksperter er kritiske til hvordan fransk politi har opptrådt og mener de har vært altfor passive.

Frankrike er allerede rammet av betydelig politisk uro, streiken i transportsektoren skaper store utfordringer og mange supportere har kommet til fotball-EM uten billetter.

Tre briter og en fransk kvinne måtte lørdag møte i en domstol i Marseille for å ha deltatt i fredagens sammenstøt, der de ifølge påtalemyndigheten kastet flasker og andre gjenstander mot politiet. En av de tre britene er mindreårig. Han vil få saken sin behandlet av en egen domstol for mindreårige.

Senere lørdag kveld ble det rapportert om uro i Nice der supportere fra Nord-Irland og Polen havnet i slåsskamper. Men det skal ha roet seg utover natten.

Ettersom UEFA-president Michel Platini har ikke UEFA en samlende kraft utad. Og det synes mange er påfallende så langt i mesterskapet.