Sport

Tror alle snart vil stake i klassisk stil

– Om bare ett, to, tre eller fire år vil alle stake i klassisk langrenn, sier Vegard Ulvang til Dagsavisen.

Vegard Ulvang leder langrennskomiteen i Det Internasjonale Skiforbundet (FIS). Sånn sett er han med på å styre utviklingen i langrennssporten. Nå handler det mye om staking i klassisk. Og det kan bety at den tradisjonelle diagonalgangen kan være på vei ut. Og da kan vi snart stå igjen med bare skøyting.

– Men de fleste løperne vil beholde den klassiske stilen. Det ser vi på det evalueringsskjemaet som løperne fyller ut etter hver sesong, forteller Vegard Ulvang.

– Jentene vil sørge for fortsatt to stilarter, skøyting og klassisk. Jentene vil aldri bare stake, sier tidligere leder i norsk langrenn, nå NHO-direktør Åge Skinstad.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Synlig

– Det var sist sesong at stakerevolusjonen virkelig tok av. Alle de beste langløperne staket, og til og med i et par vanlige verdenscuprenn ble det staket, sier langløper Anders Aukland til Dagsavisen.

Han er en av dem som har utviklet staketeknikken mest.

– Jeg er utrolig glad i diagonalgang, men det ligger i idrettens natur at den stadig vil utvikling, og det går fortere å stake enn å gå diagonalgang, fortsetter han.

– Og jeg tror at femmila i Kollen og verdenscup på Lillehammer fortsatt vil gå i diagonalstil på grunn av mange bratte løyper.

Juks

Åge Skinstad synes at det største problemet med staking er at det åpner for det han kaller juks.

– Siste sesongs resultatlister i langrenn hadde sett annerledes ut hvis dommerne, eller den teknisk delegerte (TD), hadde gjort jobben sin, mener han.

– Da hadde flere løpere blitt tatt for juks og skøyting. Og denne småjuksingen er verre enn selve stakinga. Dette med stadig å skifte spor og dermed skyte fart med skøytetak, sier han.

Vegard Ulvang avviser imidlertid at det kan være på tale å gjøre som i kappgang og dele ut røde kort til de som går ureglementert.

17-åringer

Åge Skinstad viser også til NM for 17-åringer. Der staket alle de beste løperne.

– Og hva skjer med dem som er så gode til å stake allerede nå om bare ti år, sier Anders Aukland.

– Nei, tror ikke det nytter med brattere motbakker. Så blir det et politisk spørsmål vi skal ha en eller to stilarter, avslutter Vegard Ulvang.

Mer fra Dagsavisen