Tronskifte på slalåmtoppen da Shiffrin måtte vike

Kristin Lysdahl på 7.-plass ble et norsk lyspunkt i slalåmrennet i alpin-VM. For første gang siden 2011 ble ikke Mikaela Shiffrin mester i disiplinen.

Etter fire strake slalåmgull måtte Shiffrin se seg grundig slått. Katharina Liensberger har ingen verdenscupseirer, men i VM er østerrikeren blitt verdensmester to ganger. Tidligere i uken delte hun gullet i parallellstorslalåm med italienske Marta Bassino.

Lørdag slo hun Slovakias sølvvinner Petra Vlhová med ett helt sekund. Shiffrin tok bronsen, hele 1,98 bak vinnertiden. Amerikaneren fikk i det minste med seg en medalje i favorittøvelsen. Hun var bare nummer fire etter første omgang.

Shiffrin ble verdensmester for første gang som 17-åring i 2013.

Ut av komfortsonen

Med god margin var Lysdahl beste norske i lørdagens konkurranse i Cortina d'Ampezzo. 24-åringen fra Bærum spratt til slutt opp pene fem hakk på resultatlista. 7.-plassen var tangering av Lysdahls sesongbeste.

Der hun slet på toppen i første omgang, satt kjøringen langt bedre i forsøk nummer to. En feil i midtpartiet ga en kraftig brems og stoppet Lysdahl fra å klatre ytterligere.

– Det var gøy å kjøre, men vanskelig å få høy fart. Du merket at du måtte pushe på og angripe, og det synes jeg innimellom kan gi en ubehagelig følelse. Du må litt ut av komfortsonen, sa Lysdahl til NTB.

Totalt endte hun 2,94 sekunder bak Liensberger.

20 år siden sist

Thea Stjernesund ble nest best av Norges kvinnelige alpinister. Hun gjorde et lite byks i finalen og ble nummer 22. Både Mina Fürst Holtmann (2. omgang) og Kristina Riis-Johannessen (1. omgang) kjørte ut og fikk ingen plassering i VM-slalåmen.

Norge har ikke tatt VM-medalje i slalåm for kvinner siden Hedda Berntsens bronse i 2001.

Søndag er herrenes slalåmrenn det siste som skjer i Cortina-VM. Der stiller både Henrik Kristoffersen og Sebastian Foss Solevåg som mulige gullkort for Norge.