Tromsø rett opp igjen

FOTBALL: Tromsø slo Fredrikstad og tar følge med Sandefjord opp fra 1. divisjon. I bunnen blir det drama i siste runde.

Tromsøs Jonas Johansen lobbet elegant inn 1-0 over FFK-keeper Jon Masalin fra drøyt 20 meter midtveis i første omgang hjemme på Alfheim. Tidlig i andre omgang kunne Simen Wangberg trygget ledelsen, men ballemn traff tverrliggeren. Men Johansens scoring holdt til seier, som sikret opprykket.

Dermed er TIL tilbake i eliteserien etter bare en sesong nede i 1. divisjon. Laget endte nest sist i eliteserien ifjor og rykket ned.

Håp til siste kamp

Alta virket fortapt på stillingen 1-1 hjemme mot nedrykksklare Ull/Kisa. Finnmarkingene var på vei ned i 2. divisjon. Håvard Nome misbrukte et straffespark, men var nok lettet da Jonas Fundingsrud skjøt stolpe inn og sikret 2-1-seier tre minutter før slutt. Alta hadde gjort jobben.

Men det var fortsatt spenning, for med Hønefoss-scoring mot Sandefjord i sluttminuttene, ville Alta likevel havne i 2. divisjon, for da ledet også Nest-Sotra over Ranheim. Det målet kom aldri. Det endte 0-0 i Sandefjord.

Dermed kan Alta selv avgjøre alt i siste runde. Laget har 34 poeng (33-50) og møter i siste runde nettopp Hønefoss - borte. Hønefoss står med 37 poeng (38-55) det ene poenget mot for lengst opprykksklare Sandefjord, men må ta poeng mot Alta hvis de skal holde dem bak seg. Begge står med 17 minusmål, men med seier kommer Alta à poeng og får dermed bedre målforskjell.

Med Alta-seier kan faktisk begge berge plassen. For Nest-Sotra rotet det til for seg selv søndag. De ledet 2-0 hjemme mot Ranheim, som imidlertid reduserte tidlig i andre omgang. Men fortsatt hadde Nest-Sotra ny kontrakt i lomma. Bare underskriften manglet. Og den må vente. For tre minutter på overtid kom målet som snudde mye på hodet. Kvalifiseringsjagende Ranheim sikret da 2-2 og ett poeng da Vegard Voll var sist på ballen etter en kaotisk situasjon i Nest-Sotra-boksen. Dermed har Nest-Sotra 36 poeng (47-49) og avslutter borte mot nedrykksklare Ull./Kisa. Med tap der og seier til Alta rykker de ned.

HamKam, Ull./Kisa og Tromsdalen er allerede fortapt, mens altså ett lag fra trioen Alta, Nest-Sotra og Hønefoss slår følge ned.

MIF sikret kvalifisering

Mjøndalen er sikret opprykkskvalifisering etter 5-0-seier borte mot Bryne. Christian Gauseth scoret tre ganger i en kamp der MIF ledet 4-0 allerede etter en halvtime. Kristiansund (48 poeng), Fredrikstad (48) og Bærum (48) ligger også på kvalifiseringsplass, mens Ranheim har 46 poeng og fortsatt sjanse til en plass blant de fire kvallagene.

Bærum slo svake HamKam 6-2, mens Kristiansund pådro seg to røde kort og tapte 0-4 hjemme mot Hødd. Robin Shroot scoret tre av Hødd-målene.

I den siste kampen rotet Strømmen vekk firemålsledelse mot Tromsdalen. Den kampen endte utrolig nok 4-4 etter at vertene mistet en tilsynelatende sikker seier. Madiou Konate scoret tre ganger for Strømmen.

Slik spilles siste runde, 2. november: Fredrikstad – Sandefjord, HamKam – Tromsø, Hødd – Bryne, Hønefoss – Alta, Mjøndalen – Bærum, Ranheim – Strømmen, Tromsdalen – Kristiansund, Ull/Kisa – Nest-Sotra.