Trente i kulda før hjemreisen til varme Oslo

For fotballandslaget ble det som å reise til syden etter søndagens trening i Reykjavik. Det blir mange utskiftninger til onsdagens kamp.

Av Sjur Natvig

REYKJAVIK: Mens sommerheten preger Oslo var det kaldt og surt da landslaget trente på island søndag. Mange av spillerne brukte toppluer.

For Lars Lagerbäck handlet det om å holde de som ikke spilte lørdag kveld i gang, samtidig som andre fikk restituere.

Joshua King og Alexander Sørloth fikk overskriftene etter seieren på Island, men Lars Lagerbäck trakk fram jobben til spissene som startet kampen.

– Josh og Alex gjorde det de kunne og scoret hvert sitt mål, som var bra. Det er ikke lett å komme inn, og de gjorde det helt OK, men det var Bjørn (Maars Johnsen) og Tarik (Elyounoussi) som gjorde den store jobben blant spissene, sa han søndag.

– Særlig var Tarik veldig god. Alt han gjør uten ball lyser av spillintelligens. Han fikk ikke marginene til å stemme, men gjorde en veldig god innsats. Vi visste på forhånd at vi har fem veldig gode spisser i troppen.

Lagerbäck hadde også gode ord å si om Iver Fossum, som startet for aller første gang på landslaget og imponerte i sin rolle på venstre kant.

– Jo mer jeg lærer ham å kjenne, finner jeg at Iver har betydelig større potensial enn vi først trodde. Også han viser intelligens i spillet uten ball. Han har god spilleforståelse, naturlig teknikk og kan løpe mye. Han vil bli en god spiller for laget, mener Lagerbäck.

Bekreftelse

Før hjemreise søndag trente King, Sørloth og de elleve andre som ikke spilte fra start en drøyt timelang økt på Frams anlegg i Reykjavik. Startelleveren gjorde sin restitusjonsøkt i treningsstudio.

Lagerbäck nøyde seg med å observere og overlot til Per Joar Hansen å lede treningen. Landslagssjefen har sett lørdagens kamp om igjen, og fikk bekreftet at laget gjorde en god prestasjon.

– I store trekk ble førstegangsinntrykket bekreftet, framfor alt at det var en god kamp intensitetsmessig. Det var tøffe situasjoner en mot en, alt i alt en av de tøffere «friendlies» jeg har vært med på, sa han.

– En del ting kan bli bedre, blant annet gjorde vi feil i forbindelse med baklengsmålene. I 2. omgang ble det for stort strekk i laget, men i store trekk var det bra, og framfor alt var det bra å vinne.

Det var en spesiell opplevelse å møte laget han ledet med stor suksess fram til 2016. Før kampen vakte han også oppsikt da han ble med Islands landslagssjef (og sin tidligere assistent) Heimur Hallgrimsson på hans faste besøk på supporterpuben i Reykjavik.

Bedre før

Lagerbäck ville ikke være med på at det var Norges beste kamp under hans ledelse.

– Nei, det vil jeg ikke si, selv om det er vanskelig å sammenligne kamper. Typen kamp lignet mest på de to vi har spilt mot Nord-Irland, som også spiller veldig direkte. Prestasjonen i de to kampene i mars var bedre, men det var også mot lag som passer oss bedre, sa han.

Han har ingen problemer med at Joshua King har uttrykt misnøye med at han ikke fikk starte.

– Spillerne får gjerne bli skuffet og forbannet (om de blir vraket), ellers ville de ikke vært elitespillere. Det er helt greit bare de ikke lar det gå ut over gruppen. Men selvsagt er det lov å være skuffet.

Landslagssjefen varsler flere bytter i laget til onsdagens kamp mot Panama.

– Her var ikke alle disponible, og vi har fått konkurranse i mange posisjoner. Jeg kommer til å gjøre en del bytter, men kan ikke si hvor mange. Det er viktig å ha backup i hver posisjon. (NTB)