Håndballjentenes 26. medalje i løpet av 30 år ble feiret i Scandinavium søndag kveld.

Tre trenere har ledet Norges største seiersmaskin

Håndballjentene gråt da OL-gullet glapp. Da tok Thorir Hergeirsson grep. Resultatet så vi i helnorske Scandinavium søndag kveld. Jentene freste for første gang gjennom et mesterskap ved å vinne samtlige kamper. Det kan ikke gjøres mer suverent.

KOMMENTAR: Og OL-vinner Rusland var en av nasjonene som måtte gi tapt for Norge på veien. Norge gjenreiste seg som verdens beste håndballnasjon med å få orden på forsvarsspillet og ha verdens beste keeperduo i Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø. Når den ene svikter, klaffer det for den andre. I semifinalen var det Silje Solberg som kom inn og tettet avløpet, i finalen var det Aalvik Grimsbø som kom inn og leverte de avgjørende redningene da tøffe Nederland truet den norske triumfen.

For dette var et ganske annet Nederland enn det som tapte med ti mål for Norge i bronsefinalen i OL og som ble overkjørt før pause i siste VM-finale. Som Thorir Hergeirsson sa etter finalen: - Vi må spille oftere mot Nederland. De spiller en annen type håndball.

For Nederland har utfordret den norske spisskompetansen med tempo i spillets alle faser. Særlig etter innslupne mål er de så raske fra avkast at selv temposterke norske jenter ble overrumplet. Og det var en klønete nederlandsk knepasning sekunder før slutt som reddet den norske seieren. Før det handlet det om Nora Mørk og et norsk kollektiv som hevet seg fra de vanskelige periodene som altid kommer i løpet av en kamp.

I sofaen i Norge satt kanskje verdens beste strekspiller, Heidi Løke, og så på moroa. Og Hergeirsson ble kritisert for å vrake Linka Riegelhuth Koren fra troppen. Men islendingen vet hva han driver med. Han lanserte nye norske spillere som fikk sine gjennombrudd. Silje Waade viste en sjelden skuddstyrke, vi fikk se Emilie Hegh Arntsen prøve seg fram og tidligere i mesterskapet leverte Marta Tomac avgjørende detaljer. For dette er laget som må utvikle og fornye seg parallelt med at statistikerne teller medaljer og finaler. Det tar jo aldri slutt. De har holdt på i tredve år nå.

Og i løpet av disse tredve årene er det bare tre trenere som har ledet Norges største seiersmaskin: Sven-Tore Jacobsen, Marit Breivik og Thorir Hergeirsson. Der ligger noe av forklaringen. Kontinuitet er undervurdert i alt trenerarbeid.

Nå kan Thorir  puste ut. Han kom ut av 2016 med OL-bronse og EM-gull. Han skulle gjerne byttet. Nå er det et år til neste mesterskap. Tyskland er vertskap for VM  i desember 2017. Adventsritualet blir det samme. Med Thorir som julenisse. Og garantert enda en ny jente eller to som får sitt gjennombrudd i mesterskap.

FAKTA

Norske medaljer i håndballmesterskap for kvinner:
Under Thorir Hergeirsson:

* 2016 EM: Gull

* 2016 OL: Bronse

* 2015 VM: Gull

* 2014 EM: Gull

* 2012 OL: Gull

* 2012 EM: Sølv

* 2011 VM: Gull

* 2010 EM: Gull

* 2009 VM: Bronse

Under Marit Breivik:

* 2008 OL: Gull

* 2008 EM: Gull

* 2007 VM: Sølv

* 2006 EM: Gull

* 2004 EM: Gull

* 2002 EM: Sølv

* 2001 VM: Sølv

* 2000 OL: Bronse

* 1999 VM: Gull

* 1998 EM: Gull

* 1997 VM: Sølv

* 1996 EM: Sølv

* 1994 EM: Bronse

Under Sven-Tore Jacobsen:

* 1993 VM: Bronse

* 1992 OL: Sølv

* 1988 OL: Sølv

* 1986 VM: Bronse.

(©NTB)