Sport

Tre måneders grubling

Mens resten av Europa samler seg om EM, går det norske laget i dvale. Pausen er en utfordring.

Bilde 1 av 3

De tre kampene mot Portugal, Island og Belgia ga to tap, en seier og 5-8 i målforskjell. Det siste tallet vekker størst bekymring for Per-Mathias Høgmo. For neste motstander heter Tyskland og da tåler man ikke elementære feil i forsvar. De var det mange av i alle de tre kampene sist uke.

Les også: Møller Dæhli spilte landskamp fra start

13 intense dager

Det er ganske uvanlig at et landslag har nesten tre måneders pause før man går inn i VM-kvalifiseringen som starter mot Tyskland på Ullevaal søndag 4. september.

– Ja, få samlingsdøgn er alltid utfordringen for landslaget. Derfor må tiden vi har benyttes godt. Nå har vi hatt 13 intensive dager og tre nyttige kamper som har gitt oss mye. Det er mange positive svar både om struktur og enkeltspillere, sa Høgmo til NTB og andre medier på flyplassen i Brüssel på vei hjem i går.

Les også: Norge sto ikke imot Belgias sluttspurt

EM neste stopp

Han blir ikke så lenge hjemme.

For sammen med blant andre toppfotballsjef Nils Johan Semb skal han til fotball-EM i Frankrike for også å følge Tyskland.

Fordelen for et norsk landslag i september er at de hjemlige spillerne er midt i kampsesong. Men det er ikke utenlandsproffene.

Når vi kommer til september vet vi også om Rosenborgs landslagskandidater har kvalifisert seg for mesterligaen.

For nettopp spillere med matchtrening på øverste nivå er det Høgmo er avhengig av hvis landslaget skal ha framgang.

– Det er nettopp derfor vi spiller denne type kamper. Vi vil avdekke hvor vi må ta nye steg. For meg handler det om at spillerne bør spille på høyt nivå hver uke. Da blir de vant til å håndtere tempo og holde konsentrasjon i 90 minutter, og vi kan luke bort feil, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Overganger

Han ønsker at landslagsspillerne skal spille fast i sine klubblag i større grad enn tilfellet har vært, og han uttrykker blant annet forventninger til sommerens overgangsvindu.

– Jeg tror at etter disse tre kampene med tribunene fulle av speidere og klubbagenter så er jeg sikker på at vi kommer til å få interessante overganger, sa han.

I Norges kommende VM-kvalifisering er det Tyskland, Tsjekkia og Nord-Irland som deltar i EM.

Det er også ofte slik at lag som presterer i mesterskap, kan få seg noen nedturer etterpå.

Hvis verdensmester Tyskland skulle nå EM-finalen i Paris 10. juli, er ikke kampen mot Norge på Ullevaal et steg opp.

Les også: Høgmo om baklengsmålene: - Spillerne må heve seg i klubbene

Mer fra Dagsavisen