Sport

Tre lag som vil ut i Europa

I to av de tre siste sesongen har europacupen vært uten norske innslag. I kveld prøver både Rosenborg, Molde og Tromsø seg.

* * Legia Warzawa - Rosenborg

* * Molde - Heerenveen

* * Tromsø - Partizan Beograd

Tre norske lag ut i den første av to play-off kamper for å nå ut i Europa.

Toppfotballsjefen er ikke sikker på at noen av de tre lagene kommer gjennom nåløyet. Han har mest tro på Rosenborg, mens han mener at både nederlandske Heerenveen og serbiske Partizan er favoritter mot Molde og Tromsø.

Der det begynte

Rosenborg begynner altså med bortekamp. Og det var nettopp i Warszawa at Rosenborgs Europa-eventyr begynte for 17 år siden. Men den gang endte det med tap 1-3. Etter denne Europa-sesongen ble Rosenborg et fast innslag i Champions League år etter år og banket mange storheter på den veien.

Nå kjemper de for å komme inn i Europa på ett nivå under det fornemste, Champions League. Men viktig nok likevel. Det er nok av storlag som har funnet sin plass i Europaligaen også.

Ballsikre polakker

Lørdag var Rosenborg-trener Jan Jönsson i Warszawa og så Legia åpne den polske serien. De vant 4-0 i denne første kampen.

- Det er et balsikkert lag og de hadde et spisspar som fant hverandre veldig godt, forteller Jan Jönsson.

Den ene spissen scoret tre mål. Den andre det siste målet.

- Hjemme er de ganske offensive i en 4-4-2-oppstilling, og de er nok en mer uberegnlig motstander enn det Servette var, sier han til RBKs nettsted.

Servette var det sveitsiske laget Rosenborg slo ut etter to kamper.

Ny rolle

Jan Jönsson åpner for å bruke de tre nyervervelsene til Rosenborg - Tore Reginiussen, Mix Diskerud og Tarik Elyounoussi. I sin første kamp i Rosenborg-drakta spilte Tarik Elyounoussi på kant. Nå åpner Jan Jönssom for et lite rollebytte.

- Det kan være at han får en rolle mer sentralt i banen. Han er en god forsvarsarbeider, og han er en bakromsspiller. Det er viktige ting på bortebane, forteller svensken.

- Det gjelder å være effektive og ta vare på de sjansene vi får. Men jeg ser ikke for meg så mange sjanser. Jeg håper på en god defensiv match. Det er viktig i alle fall å få med seg minst ett mål derfra, sier Tarik Elyounoussi som har rukket å være en tur hjemme i Fredrikstad hos familien for å feire avslutningen av ramadan.

Midtstopper Tore Reginiussen har spilt europakamp i Polen før. Det var for danske OB, og det ble seier 3-1 mot Wisla Krakow.

Molde skal ut mot Daniel Berg Hestads gamleklubb, Heerenveen. Det blir også et møte mellom to legender - Ole Gunnar Solskjær og Marco van Basten. Begge måtte avslutte sine karrierer på grunn av skader.

Børre Steenslid spilte sin første kamp i cupen mot Sandefjord etter å ha vært ute i 565 dager med skade. Midtstopper Even Hovland er ute etter skaden han fikk i Champions League-kvalifiseringen mot Basel. Men Ole Gunnar Solskjær er trygg på sine midtstoppere. Molde vant eliteserien i fjor med Kristoffer Vatshaug Paulsen på den plassen.

Spionert på Partizan

Molde tar imot Partizan fra Beograd. B-lagstrener Lars Petter Andressen var og så laget tapte 1-2 i sin siste kamp. Han ble ikke skremt.

- De spiller veldig fin fotball, men får det ikke helt til om dagen. På mange måter er de et lag som er veldig lik Metallung Donetsk, men jeg vil kategorisere dem på nivået under, sier han.

Han mener de er litt bedre enn Olimpija Ljubljana, som Tromsø slo ut i første runde.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen