Ski

Touren Norge ikke vinner

TOUR DE SKI: Norske langrennsløpere, både gutta og jentene, soper med seg gull, sølv og bronse i OL og VM. Men ingen norske har vunnet Tour de Ski de sju årene det er arrangert.

OBERHOF (Dagsavisen): - Ja, det skulle jeg likt å ha et svar på, men det er et vanskelig spørsmål, sier langrennssjef Åge Skinstad til Dagsavisen når vi spør om hvorfor ingen løpere fra verdens beste langrennsnasjon har vært først opp den siste monsterbakken i Val di Fiemme - avslutningen på det spektakulære Tour de Ski, som begynner her i Oberhof i Thüringen i det gamle DDR i dag.

Men så prøver han seg likevel:

- Hovedfokuset vårt har vært på de store mesterskapene i disse åra, og da har vi vist at vi vinner på enkeltdistanser.

2016

Åge Skinstad kan ikke garantere noen norsk seier i Tour de Skis åttende utgave heller.

- Men i 2016, sier han optimistisk.

- For det er en mesterskapsfri sesong. Og da kan vi forberede oss på den siste monsterbakken. I den bakken har verken Marit Bjørgen eller Petter Northug hatt styrken sin. Vi har aldri lagt vekt på å trene på den, forklarer han.

- Men jeg er en så komplett løper at jeg kan vinne Tour de Ski også nå, sier Marit Bjørgen til Dagsavisen.

Og Therese Johaug?

Hun er, med sin lette kropp, raskest opp slalåmbakken i Val di Fiemme hvert år.

- Men for å komme først opp, må jeg ikke starte mer enn ett minutt bak den som leder, sier hun til Dagsavisen.

Hun har lidd etter å ha falt tilbake på sprintdistansene. Nå er det færre av dem. Det er en åpning her i Oberhof med en prolog, men etter det er det eneste sprintrennet i sveitsiske Lenzerheide nyttårsaften.

Kan vinne

Åge Skinstad mener at både Marit Bjørgen og Therese Johaug har egenskaper til å vinne Tour de Ski.

- Marit trenger et forsprang før den siste bakken, mens Therese ikke bør ligge for langt bak, sier han.

Heidi Weng er ei annen jente som har de komplette egenskapene til å vinne denne maratonkonkurransen.

- Heidi er en 1991-årgang. Hun kan vinne de neste ti årene, mener han.

Gjennomkjøring

På guttesiden har det hvert år handlet om Petter Northug. Nå handler det mest for ham om å bruke Tour de Ski som ei gjennomkjøring opp mot OL i Sotsji i februar.

- Men Martin Johnsrud Sundby har utviklet seg i Tour de Ski-sammenheng. Det samme har Tord Asle Gjerdalen. Nå stiller vi med en større tropp en noensinne, men det kan hende at noen hopper av touren underveis for å konsentrere seg om verdenscup i Nove Mesto og NM i Molde før OL. Det handler om prioriteringer, sier Åge Skinstad.

Kowalczyk og Cologna

Etter at Vegard Ulvang og Jürg Capol fant opp Tour de Ski før sesongen 2006/2007 har altså ingen norske vunnet. I de påfølgende åra har Dario Cologna og Justyna Kowalczyk vært de store navnene. Tyskeren Tobias Angerer og finske Virpi Kuitunen var de første vinnerne. Ellers har Lukas Bauer vunnet to ganger, Kuitunen to, Charlotte Kalla, som ikke ønsker å delta nå, én gang. Justyna Kowalczyk står med de imponerende fire siste seirene. Sist sesong var det Alexander Legkov som var den sterkeste blant gutta, og Åge Skinstad regner ham som en av favorittene også denne gangen.

- Men selv om ingen norske har vunnet, har vi sammenlagt vunnet hvert eneste år. Vi har hatt det beste laget, minner han om.

- Nå har vi to sterke tropper. Og det er ingen tvil om at vi har med sultne løpere.

Det begynner i dag. Søndag 5. januar handler det om å være først opp monsterbakken i Val di Fiemme.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen