Ski

Tour-fri kan gi ny VM-suksess

For snart to år siden ble Marit Bjørgen (32) VM-dronning. Nå følger hun den samme suksessoppskriften. Om enn ufrivillig.

VM 2011, Holmenkollen, Oslo: Marit Bjørgen, da 30 år gammel, vinner fire gull og ett sølv.

Resepten: Satset alt på VM på hjemmebane og sto derfor over den energitappende Tour de Ski.

2013. Et nytt VM venter, i Val di Fiemme, der hun tok sitt første VM-gull. På sprint i 2003.

Men mesterskapet i Italia har ikke vært det egentlige målet, som det var i Kollen for to år siden. Denne sesongen var det et enda større mål.

- Ja, Tour de Ski var det største målet denne sesongen. Det er det Marit har forberedt seg optimalt til, sier landslagstrener Egil Kristiansen til Dagsavisen.

For det er én ting Marit Bjørgen mangler på sin rekordaktige CV: Å vinne Tour de Ski.

Føre var

Men nå er drømmen om Tour-seier skrinlagt. Lørdag ble Marit Bjørgen innlagt på St. Olavs hospital i Trondheim på grunn av urytmisk hjerteaktivitet. Der lå hun natten over til observasjon. Lille julaften ble hun utskrevet uten at man hadde funnet hva som var galt. Men hennes personlige lege, Hans Petter Stokke, var klar:

- Vi tar ingen sjanse på Tour de Ski.

- Vi følger et føre-var-prinsipp, sier Egil Kristiansen.

- Og selv om dette var en engangsopplevelse for Marit, vil vi være hundre prosent sikre og sender henne ikke ut i en så fysisk tøff konkurranse som Tour de Ski, fortsetter han.

Hvilket betyr at suksessoppskriften for VM i Kollen igjen ligger på bordet.

Nå VM

I går møtte Marit Bjørgen pressen for første gang etter utskrivelsen fra St. Olavs hospital. Det var på Heimdal i utkanten av Trondheim, og det var etter ei treningsøkt. Naturligvis er hun skuffet over ikke å få følge sine lagvenninner som i dag reiser til Tour de Skis første konkurranse - i Oberhof førstkommende lørdag.

- Nå begynner jeg å komme over det, men da jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne gå Tour de Ski, var jeg veldig skuffet. Da gikk lufta litt ut av ballongen, sier hun.

Nå prøver hun å snu skuffelsen til noe positivt. Hun vil ikke grave seg ned selv om sesongens store mål har gått fløyten.

- Nei, nå tenker jeg tilbake på VM i Holmenkollen, sier hun.

Og så kommer det:

- Da droppet jeg Tour de Ski.

Den gang var det frivillig. Nå er det altså høyst ufrivillig. Men resultatet kan bli det samme. Og kanskje enda bedre enn for to år siden. Da gikk hun fem av de seks øvelsene. Nå ser hun ikke bort fra at hun kan gå alle seks.

Grønt lys

Marit Bjørgen føler seg i sitt livs form. Men så var det denne pulsklokka som spredde uro på trening sist fredag og lørdag. Den viste nemlig unormalt høy puls.

- Jeg tenkte først at det var klokka som ikke fungerte, for den viste så veldig høy puls, forteller hun.

Normalt har hun en makspuls på 174. Nå viste den nærmere 200. Da ble veien til St. Olavs hospital kort.

- Men jeg opplevde det ikke som ubehagelig, sier hun.

- Og dette kommer ikke til å påvirke meg. Jeg føler meg i veldig god form. Nå håper jeg at jeg snart kan få grønt lys til å konkurrere igjen.

Tour de Ski starter 29. desember og avsluttes med monsterbakken i Val di Fiemme 6. januar. Nå må Bjørgen se lenger enn dit.

- Jeg satser på å gå verdenscupen i La Clusaz, sier hun.

Det er 19. januar, og da handler det om 15 km klassisk. Deretter venter NM på Vang, så høydetrening før VM-generalprøven i Davos 16. og 17. februar.

Marit Bjørgen har taklet sykdom og motgang tidligere (2006-2009), men har reist seg. Nå skal hun gjøre det igjen. I VM.

tor.karlsen@dagsavisen.no

PS! Marit Bjørgen endte på 15.plass da 26 nyhetsbyråer kåret årets idrettsutøver i Europa 2012.

Mer fra Dagsavisen