Vidar Ôrn Kjartansson kom fra det ukjente og ble suveren toppscorer i eliteseren i fjor. Han scoret 25 ganger for VIF. FOTO: AUDUN BRAASTAD/NTB SCANPIX

Toppscorertittelen er ledig

Hvem overtar arven etter Vidar Örn Kjartansson? Det er helt åpent hvem som blir fotballens toppscorer i 2015.

Av Espen Hartvig

Mandag 2. påskedag spilles den første av 30 runder i eliteserien. Få hadde plukket ut Vålerengas Vidar Örn Kjartansson som ligaens potensielle toppscorer. Islendingen banket inn 25 mål før han ble solgt til kinesisk fotball i vinter.

 TV 2-ekspert Ole Martin Årst utelukker en reprise av Vidar Örn Kjartanssons målshow. Han tror ikke årets toppscorer kommer opp i så mange mål.

– Han kom i en ekstrem flyt og er i tillegg en meget god spiss. Kjartansson hadde evnen til å gjøre riktige valg. Han kunne trille ballen inn nede ved stolpen når det trengtes og så kline den opp i krysset neste gang. Men jeg er ganske sikker på at han ikke hadde klart å opprettholde denne statistikken om han hadde fortsatt i Norge, sier Årst til NTB.

Han ble selv toppscorer for vel ti år siden. Da laget han 16 mål for Tromsø.

Kjartansson er sammen med Thorstein Helstad (22 mål, 2007) eneste mann med over 20 fulltreffere i eliteserien siden 1999-sesongen.

Gytkjær favoritt

– Det blir nok en nedgang for toppscoreren i år. Det var helt spesielt det som hendte med Kjartansson, sier Årst.

Han tipper dansk øverst denne gangen. – Historisk sett er det jo slik at toppscorere veldig ofte kommer fra et topp-3-lag, men slik var det ikke de to siste sesongene. Jeg tror faktisk at den trenden fortsetter.

– Hvis Haugesund får beholde Christian Gytkjær hele sesongen, er han min favoritt. Han har litt av de samme egenskapene som Kjartansson.

– Så har du en Zdeněk Ondrášek i Tromsø. Han kommer til å score bra. Jeg venter også på at Leke James skal få ut potensialet. Han kommer til mange sjanser. Får han orden på avslutningene ...

– I Molde er Ola Kamara mitt valg. Det var han også før Mushaga Bakenga ble skadd. Han tror jeg fort kan bikke 15 scoringer denne sesongen.

Iversens rekord

Årst er imponert over spillere som Harald Martin Brattbakk og Sigurd Rushfeldt. – Ja, de spilte på topplag, men de scoret sesong etter sesong. Og det skal gjøres.

– Jeg er også veldig fascinert av spisser på «bunnlag» som leverer når laget sliter. Derfor heier jeg ekstra på dem litt lenger nede i regionene denne sesongen, sier Årst.

Odd Iversens sesongrekord i norsk toppserie er 30 mål fra 1968.

Flere ganger har det vært tilnærmet tørke på toppen med bare tolv scoringer som best.

Aller verst var det i 1982. Da delte Tor Arne Granrud og Trygve Johannessen tittelen med elleve mål. (©NTB)

De ti siste års toppscorere:
* 2014: Vidar Örn Kjartansson, Vålerenga 25
* 2013: Frode Johnsen, Odd 16
* 2012: Zdenek Ondrasek, Tromsø og Peter Kovacs, Strømsgodset 14
* 2011: Mustafa Abdellaoue, Tromsø 17
* 2010: Baye Djiby Fall, Molde 16
* 2009: Rade Prica, Rosenborg 17
* 2008: Daniel Nannskog, Stabæk 17
* 2007: Thorstein Helstad, Brann 22
* 2006: Nannskog 19
* 2005: Ole Martin Årst, Tromsø 16

Slik gikk det i fjor:
25 mål: Vidar Örn Kjartansson (Vålerenga)
15 mål: Christian Gytkjær (Haugesund)
13 mål: Franck Boli (Stabæk), Mohamed Elyounoussi (Molde), Abdurahim Laajab (Bodø/Glimt), Alexander Søderlund (Rosenborg).
11 mål: Daniel Chima Chukwu (Molde), Frode Johnsen (Odd).
10 mål: Fredrik Brustad (Stabæk), Fredrik Gulbrandsen (Molde), Leke James (Aalesund), Peter Kovacs (Strømsgodset), Maic Sema (Haugesund),
Totalt ble det scoret 735 mål på 240 kamper (snitt 3,06). (©NTB)