Sport

Toppscorer med tupp

KOMMENTAR: Tre spillere – inkludert en VIF-nykommer – scoret to mål i åpningsrunden i Eliteserien og leder kampen om toppscorertittelen. Om noen er opptatt av den? Svaret er ja. Særlig spisser.

Matthias Vilhjalmsson (VIF), Torgeir Børven (Odd) og Vito Wormgoor (Brann) puttet alle sammen to ganger sist helg. De to førstnevnre er spisser og vant sine kamper, mens Brann-kaptein Wormgoor er midtstopper og måtte tåle tap tross to scoringer på bortebane.

Ja, spisser er nesten sykelig opptatt av å score. Det er derfor de er spisser. Alle vet hvordan humøret til Rosenborg-spissene Nicklas Bendtner og Alexander Søderlund svinger med manglende uttelling. Dansken er nesten ikke tilsnakkendes. Strømsgodsets Marcus Pedersen er av samme lest, men tross skadetrøbbel endte han på andreplass på lista i fjor (14 mål), med bare Stabæks Franck Boli (17 mål) foran seg. Som vi skrev før seriestart: Hvis Marcus Pedersen finner humøret og målene, overlever Godset med klar margin.

Les også: VIFs venstreback har også erobret landslagsplassen (DA+)

Den tidligere VIF-, LSK- og KFUM-spissen Eivind Arnevåg er en av få som har tatt spissrollen på alvor og skrevet bok om det. For noen år siden ble han også hyret inn til landslaget for å rendyrke framtidens spisser. Det er lettere sagt enn gjort. Klubber over hele verden jakter målscorere. Det er en av de mest etterspurte jobbene i verden, hvis man lykkes. Det er bare å spørre Ole Gunnar Solskjær om hva man kan få ut av det.

Arnevåg tok runden og intervjet en rekke av norske og utenlandske spisser som hadde hatt suksess. Alle fortalte om hvordan scoringer bygger selvtillit og bom det motsatte.

«Gjør det enkelt og ikke tenk for mye», var også en gjenganger. Odd Iversen: «Det tuppes for lite. (Tupp er bruk av støvelspissen). Det halvsekundet du tjener på det utmanøvrerer keeper». Altså: Ikke tenk, men tupp. Og lykke til.

Mer fra Dagsavisen