Kulturminister Linda Hofstad Helleland sammen med visepresident i IOC, Nawal El Moutawakel. FOTO: NTB SCANPIX

Toppidretten må snu

Krisen i internasjonal fotball og friidrett diskuteres heftig på Lillehammer.

 

  • Om to uker skal verdens mektigste særforbund velge sin nye leder. Hvem blir ny FIFA-president?
  • Internasjonal friidrett er rystet etter at den avgåtte toppsjefen er tatt for korrupsjon i forbindelse med skjuling av dopingprøver.
  • Det blir startet etterforskning etter vinter-OL i Sotsji der det er mistanke om manipulasjon av dopingprøver.

Nordisk agenda

Under ungdoms-OL på Lillehammer har en rekke internasjonale idrettsledere og politikere møttes. Holdningen er samstemt: Toppidretten må snu. Etiske verdier må gjenreises.

I går var det de nordiske kultur- og idrettsministrene som kom med et felles initiativ. Norges kulturminister (og dermed idrettsminister) Linda Hofstad Helleland og hennes kolleger i Norden uttrykker i en felles uttalelse sterk bekymring for utviklingen i internasjonal idrett.

– Korrupsjon, vanstyre, doping og manipulering av idrettskonkurranser undergraver kjerneverdiene i idretten og truer idrettens integritet, skriver ministrene, som understreker at etterforskningen som nå pågår, handler om kriminalitet.

IOC i bedring

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har et bedre rykte blant politikerne, selv om blant andre Oslo sa nei til å søke om OL i 2022.

OL var gjennom sin konstitusjonelle krise i forbindelse med korrupsjonen som ga Salt Lake City OL i 2002. Etter det ble det ryddet opp.

– IOC er godt i gang med agenda 2020, og de inviterer oss til å være med og påvirke. Jeg tar dem på ordet, sier Linda Hofstad Helleland til VG.

Agenda 2020

Ungdoms-OL i seg selv er et arrangement som kan diskuteres, men i solskinnet i Lillehammer er tonen god.

– Olympic Agenda 2020 er et viktig skritt mot å reformere internasjonal idrett. Vi ser positivt på dette viktige initiativet, og vi forventer at den olympiske bevegelse følger opp med konkret handling, heter det.

I går var også Ap-leder Jonas Gahr Støre på plass i Lillehammer og fikk prøve seg i kjelkehockey (!) Også han er opptatt av at idretten ordner opp. Men problemene i fotball og friidrett kan ikke IOC løse.

– Vi kan påvirke og vi har verktøy vi kan bruke, sier IOC-president Thomas Bach.