Sport

Tollås Nation på vei inn i VIF-elleveren. Men får ikke svar før søndag

Hvordan blir årets siste VIF-ellever? Svaret får vi ikke før søndag, men Jonatan Tollås Nation trente for fullt igjen torsdag.

Bilde 1 av 3

VALLE (Dagsavisen): Det lurer også trener Dag-Eilev Fagermo på der han står langt oppe på tribunen og styrer, dømmer og gauler under internkampen nede på kunstgresset.

Årets siste seriekamp spilles ikke før tirsdag, to dager før julenissens entre, og Vålerenga har bronsemedaljer i sekken.

Et av spørsmålene er om Jonatan Tollås Nation er tilbake som kaptein og midtstopper mot Start etter noen kampers skadeavbrekk.

– Det er ikke sikkert, men dette er den første spilleøkta hans etter skaden og jeg ville se ham nærmere. Johan Lædre Bjørdal har ikke spilt seg ut, sier Fagermo til Dagsavisen etter torsdagens økt i det sedvanlige regnværet.

Les også: Slik har Fagermo imponert ekspertene i sitt første Vålerenga-år (+)

Million-bonus

Han fulgte treningen delvis oppe fra tribunen for å få litt fugleperspektiv.

– Treningen her søndag blir avgjørende for hva vi starter med, sier han. Forsvarsfireren torsdag besto av Christian Borchgrevink, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg og Sam Adekugbe.

Vålerenga er ubeseiret på Intility i år og den statistikken vil de ikke slippe. Men de vil også vinne for å sikre første medalje på ti år og hente over fem millioner i ekstra bonus fra Norsk Toppfotball. Det er forskjellen på å bli 3 og 4.

Pluss revansjere tapet etter en svak kamp i Kristiansand i høst (tap 1–2 17. august).

– Jeg hadde jo en sterk onsdagskveld. Først ble vi klare for Europaspill etter at Odd tapte, så scoret Leeds fem mål mot Newcastle, gliser Fagermo, som innrømmer at det første var viktigst.

Les også: Medalje vil bety millionregn for VIF – kjemper om fem millioner ekstra i bonus (+)

Gir muligheter

Ikke at Odd tapte, men at Vålerenga har nådd sesongens store mål om å få spille i Europa neste år.

– Det gir oss muligheter, det gir oss litt bedre økonomi og det gir oss enda mer å strekke oss etter, sier han.

Han er allerede utålmodig å komme i gang med 2021-sesongen, og håpet på oppstart allerede 11. januar, men innså at han har noen norske lover å forholde seg til i forhold til ferieavvikling. Derfor får spillerne fri til 18. januar.

Men først skal og mås Start slås. Et Start-lag som må vinne for å sikre plassen. NFF står klare med bronsemedaljene til utdeling etter kampen tirsdag kveld.

Dessuten blir det avskjed med i hvert fall to sentrale spillere: Matthías Vilhjálmsson og Bård Finne. Spillerne som er på utgående kontrakter (Tollås Nation, Shala, Lekven og Stokke) blir avklart en av de nærmeste dagene.

Les også: Fagermos krav før Start-kampen: – Tempo og intensitet (+)

Mer fra Dagsavisen