Sport

Tollås-comeback da Vålerenga vant sin andre kamp på to dager

(Vålerenga – Sandefjord 1-0) Jonatan Tollås Nations skademareritt ser ut til å endelig være over. 29-åringen startet som kaptein da Vålerenga vant knepent mot Sandefjord i treningskamp i spanske Marbella mandag.

MARBELLA (Dagsavisen): Tollås Nations forrige kamp i VIF-trøya kom i seriekampen mot Lillestrøm (0-3-tap) 25. mai i fjor. 276 dager etter startet han altså mandagens treningskamp i Spania som VIF-kaptein, og fikk 45 minutter på banen før han ble erstattet av Ivan Näsberg ved pause.

29-åringen, som har vært ute med en kneskade, gjorde en stødig omgang, uten at han ble stilt på de helt store prøvene av Sandefjord.

– Det er bra å ha Tollås tilbake, han er jo en meget god spiller. At vi har våre beste spillere på vei tilbake og gir dem matching, er viktig, sier VIF-trener Dag-Eilev Fagermo til Dagsavisen.

Les også: Tviler på at Carvalho vender tilbake (DA+)

– Fantastisk å være tilbake igjen og spille fotball uten smerter. Ubeskrivelig deilig, sier Tollås Nation til Dagsavisen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg har hatt noen tunge kvelder der jeg virkelig har tenkt på om jeg kom til å spille fotball igjen, men nå er jeg her. Nå gjelder det bare å skru til litt på de rette knappene, så er jeg hundre prosent igjen, fortsetter han.

Saken fortsetter under bildet

Jonatan Tollås Nation (midten) fikk omsider spille fotballkamp igjen. Her mot Sandefjord i Marbella mandag. Alle foto: Jørn H. Skjærpe

Tollås i aksjon mot Sandefjord. Alle foto: Jørn H. Skjærpe

En jobb å gjøre

Nå er ambisjonen å være i startelleveren til seriestarten.

– Absolutt. Men jeg har en jobb å gjøre. Men det kommer, sier 29-åringen smilende.

Matchens eneste scoring kom etter bare åtte minutters spill. Magnus Lekven fant Matthias Vilhjalmsson inne i boksen, og den islandske spissen gjorde ingen feil alene med keeper.

Saken fortsetter under bildet

###

Matthias Vilhjalmsson avgjorde for VIF. Alle foto: Jørn H. Skjærpe

Les også: Han var med på VIFs opptur i vår. I høst har Jonatan Tollås Nation stått maktesløs på sidelinja (DA+)

To av to

Søndag slo et ungt VIF-lag russiske Krasnodar B med 3-2. Dermed kunne Dag-Eilev Fagermo innkassere to seirer på to dager i Marbella. Tirsdag reiser Fagermo og hans mannskap hjem til Oslo.

Utenom scoringen kom ikke VIF til mange voldsomt store sjanser. Likevel var Fagermos mannskap det førende laget. Bård Finne var farlig frampå ved et par anledninger, men maktet ikke å true Jacob Storevik i Sandefjords bur.

Ti minutter før slutt kunne Johan Lædre Bjørdal ha stanget inn 2-0 etter frispark fra Finne, men egersunderens hodestøt snek seg like utenfor høyre stolpe.

Fagermo fornøyd

Nyopprykkede Sandefjord hadde lite å by på i Marbella mandag, men fikk store muligheter bare tre minutter etter scoringen til Vilhjalmsson. Først måtte Kristoffer Klaesson i VIF-buret ut i full strekk på langskudd, og på den påfølgende corneren vartet burvokteren opp med en dobbeltredning etter klabb og babb inne i boksen.

Sandefjordingene kom til nok en stor mulighet kvarteret før full tid, men fra meget god posisjon skjøt innbytter George Gibson svakt utenfor - naturlig nok til Klaessons lettelse.

Sandefjord forsøkte å mobilisere på tampen, men VIF holdt unna til seier.

– En veldig fysisk kamp, det blir litt sånn når det er humpete og tørt på gresset. Det var en klassisk eliteseriekamp. Fin matching, det, sier trener Fagermo.

Saken fortsetter under bildet

###

Dag-Eilev Fagermo smilte i solen i Marbella mandag.

– Hva har du lært av Marbella-oppholdet?

– Jeg er blitt mye bedre kjent med spillerne. Det er en veldig profesjonell gruppe, de er ekstremt sultne på å trene og gjøre tingene jeg ønsker. Jeg ser også igjen en del av de tingene vi ønsker at vi skal se igjen i spillet vårt, både defensivt og offensivt, svarer han.

Et skår i gleden for Fagermo og co. var at talentet Osame Sahraoui måtte ut med skade et stykke ut i 2. omgang. Midtbanemannen holdt seg til ryggen, men gikk av banen for egen hjelp. Etter kampen sa han imidlertid til Dagsavisen at det gikk bra, så VIF ser ut til å ha sluppet med skrekken.

Les også: Vålerengas lynving tror laget kan kjempe i gullstriden (DA+)

Kampfakta: 

Vålerenga - Sandefjord 1-0 (1-0)

Mål: Matthias Vilhjalmsson (8).

Marbella Football Center

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson - Christian Dahle Borchgrevink, Johan Lædre Bjørdal, Jonatan Tollås Nation (Ivan Näsberg fra 46. min.), Sam Adekugbe - Magnus Lekven, Fredrik Oldrup Jensen, Osame Sahraoui (Fredrik Holme fra 69.) - Aron Dønnum (Brede Pedersen fra 87.), Matthias Vilhjalmsson, Bård Finne

Mer fra Dagsavisen