OL i Tokyo

Italia snek stafettgullet på målstreken: – Dette er Italias år

Fem dager etter at Lamont Marcell Jacobs stormet inn til gull på 100 meter hjalp han Italia til en like sensasjonell OL-seier på stafetten.

Den italienske kvartetten løp inn til 37,50 i finalen på 4 x 100 meter og slo Storbritannia med ett hundredels sekund.

– Dette er Italias år, vårt år. Vi vant Eurovision Song Contest, vi vant fotball-EM (med straffeseier over England i finalen), og nå har vi vunnet fem OL-gull i friidrett, sa Jacobs.

Han løp 2. etappe, og det var Filippo Tortu som slo Nethaneel Mitchell-Blake i en fotofinish. På det italienske laget løp også Lorenzo Patta og Eseosa Fostine Desalu.

Tom for tårer

Britene hadde en tilsynelatende klar ledelse ved siste veksling, men Tortu kom voldsomt på oppløpssiden og passerte briten nærmest på målstreken.

– Jeg har ikke flere gledestårer igjen. Jeg må fylle på til i morgen, for jeg trenger dem når de spiller nasjonalsangen under seiersseremonien, sa Tortu.

Canada, med 200-metervinner Andre de Grasse på ankeretappen, måtte nøye seg med bronse to tideler bak vinnerlaget. De Grasse fikk dermed sin tredje medalje i lekene etter at det ble bronse også på 100-meteren.

Eventyr

For Italia har det blitt eventyrlig suksess i friidrettsøvelsene i OL. Gianmarco Tamberi fikk delt gull i høyde samme kveld som Jacobs vant 100 meter, og i Sapporo ble det kappganggull til Massimo Stano og Antonella Palmisano på 20 kilometer.

– Ingen av oss hadde ventet noe slikt da vi reiste hit, sa Jacobs.