OL i Tokyo

Thompson-Herah ble dobbeltmester i Tokyo – skrev olympisk historie

Jamaicanske Elaine Thompson-Herah stormet inn til OL-gull på 200 meter i Tokyo tirsdag. Dermed ble hun dobbeltvinner, akkurat som i Rio i 2016.

Thompson-Herah vant 100-metergullet tidligere under Tokyo-lekene og fulgte opp på beste vis i finalen på den dobbelte distansen. Der var hun den naturlige favoritten som regjerende mester.

29-åringen skuffet ingen da hun la konkurrentene bak seg og ble klokket inn til supertiden 21,53. Det er den nest raskeste tiden på distansen noen gang. Kun amerikanske Florence Griffith-Joyners verdensrekord på 21,34 fra OL i 1988 rager over.

Namibiske Christine Mboma (18) tok sølvet på 21,81 tirsdag, som er U20-verdensrekord, mens amerikanske Gabrielle Thomas ble bronsevinner på 21,87.

Første til å vinne 100 og 200 meter to OL på rad

Dermed ble det ingen ny OL-medalje for den jamaicanske superveteranen Shelly-Ann Fraser-Pryce. Hun endte på fjerdeplass. Avstanden opp til pallen var sju hundredeler.

Gullvinner Thompson-Herah er den første kvinnelige friidrettsutøveren i historien som vinner både 100 og 200 meter i to strake olympiske leker.

– Å komme hit og ta to OL-gull, er fantastisk, sa den jamaicanske stjernen til Eurosport.

Sølvvinner Mboma har denne sesongen også levert kjempetider på 400 meter. Tidligere denne måneden opplyste Namibias friidrettsforbund i en pressemelding at Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) nektet henne å starte på distansen i Tokyo.

Årsaken er at hun har naturlig høye testosteronnivåer i kroppen. I tråd med nye WA-regler innført i 2019 gir det startnekt på alle distanser fra 400 meter til en engelsk mil (1609 meter).

Mer fra Dagsavisen